Η δραστηριότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε σχέση πάντα με την κοινωνία, δίνει το σήμα της εξωστρέφειας με γνώμονα τα μείζονα και τα σημαντικά που αφορούν τους πολλούς, ως απάντηση στο κλίμα εσωστρέφειας που πάει να δημιουργηθεί μετά τη διαγραφή Σαμαρά. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει στείλει το μήνυμα πως το θέμα της αποπομπής του πρώην πρωθυπουργού θεωρείται λήξαν και τώρα «προχωράμε μπροστά», με στόχο να εξελίσσεται η υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, που αποτελεί τη μόνη προτεραιότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός φρόντισε να κλείσει κάθε συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, που εντέλει αποσυντόνιζε τον δημόσιο διάλογο. Όλες οι παρεμβάσεις Μητσοτάκη τα τελευταία 24ωρα φανερώνουν τη διάθεση να εστιάσουν άπαντες -στην κυβέρνηση και στο κόμμα- στα πραγματικά ζητήματα των πολιτών. Κι αυτό καθώς εκτιμάται πως θέματα όπως η διαγραφή του Μεσσήνιου αποτελούν… κουβέντες για εσωτερική κατανάλωση και δεν αγγίζουν την ελληνική κοινωνία, η οποία προβληματίζεται για την ακρίβεια και την πορεία της οικονομίας, και θέλει να δει ταχύτητα και αποφασιστικότητα σε μέτωπα όπως η Υγεία, η Παιδεία, η εγκληματικότητα κ.ά.
Σε αυτό το πλαίσιο την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην εκδήλωση του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη και χθες επισκέφθηκε μαζί με κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων τη Νάξο, όπου υπεγράφη η σύσταση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών, ενώ στη συνέχεια μίλησε στην κοινή εκδήλωση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ στο Ζάππειο. Ακολουθεί τη Δευτέρα η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου και στις 30 Νοεμβρίου μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια του μετρό, συνδυάζοντας τις περιοδείες με την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου, είτε με παραδόσεις, όπως στη συμπρωτεύουσα, είτε με επιθεώρηση της πορείας υλοποίησης των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Σύσταση Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών για φθηνό και καθαρό ρεύμα
Από τη Νάξο ο πρωθυπουργός, στην τελετή υπογραφής της σύμβασης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη σύσταση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών, μίλησε για το σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τα νησιά, δίνοντας έμφαση στις προοπτικές, καθώς προσφέρει φθηνό και καθαρό ρεύμα για τα νησιά και παράλληλα προστατεύει τη φυσιογνωμία τους και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
«Η νησιωτικότητα είναι μία ιδιαιτερότητα της πατρίδας μας, ένα τεράστιο συγκριτικό της πλεονέκτημα αλλά και μία γεωγραφική ιδιαιτερότητα που απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και πιστεύω ότι έχουμε αποδείξει αυτά τα χρόνια ότι στεκόμαστε δίπλα στους νησιώτες και δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. Σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση δεύτερου και πρώτου βαθμού αλλάζουμε και κάνουμε τις ζωές των νησιωτών καλύτερες», σημείωσε αναφερόμενος στη συνολική εθνική στρατηγική της χώρας, «για να μετατρέψουμε τον ήλιο και τον άνεμο σε εθνικό πλεονέκτημα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε ωστόσο τον προβληματισμό του για τη ρητορική που αναπτύσσεται από ακραία κόμματα κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κάνοντας λόγο για τελείως εσφαλμένη λογική: «Όλη αυτή η φιλολογία κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι επικίνδυνη και δεν είναι πατριωτική, γιατί δεν είναι πατριωτικό να εισάγουμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο όταν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις εγχώριες πηγές ενέργειας, τις οποίες ο Θεός μάς έδωσε απλόχερα», τόνισε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι οι ΑΠΕ θα επιτρέψουν στη χώρα να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία και θα συνεισφέρουν στη μείωση του κόστους ενέργειας.