Ο «Economist» προβλέπει επιστροφή των Γλυπτών στον Παρθενώνα – Έτοιμες για συμφωνία οι δύο πλευρές

Ο «Economist» προβλέπει συμφωνία για να έρθουν στην Αθήνα το 2025 - Στις 2 Δεκεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη - Στάρμερ
16:44 - 21 Νοέμβριος 2024

Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στον τόπο όπου δημιουργήθηκαν, εκτιμά ο «Economist» στο τεύχος με τις προβλέψεις του για την επόμενη χρονιά. Το βρετανικό περιοδικό αναφέρει ότι τόσο η νέα βρετανική κυβέρνηση όσο και η ελληνική είναι έτοιμες για συμφωνία.

Το άρθρο υπενθυμίζει ότι «νόμος του 1963 απαγορεύει στο μουσείο να παραχωρήσει τους θησαυρούς του», προσθέτοντας ότι ούτε η νέα κυβέρνηση είναι πιθανό να τον αλλάξει. Όμως ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν καθώς κι ο νέος διευθυντής του, Νίκολας Κάλιναν, τάσσονται υπέρ «ενός μακροπρόθεσμου δανεισμού των Γλυπτών, με αντάλλαγμα ίσως άλλες αρχαιότητες από την Ελλάδα».

Στις 2 Δεκεμβρίου, στην… καθιερωμένη επίσκεψη στο Λονδίνο (για τέταρτη συνεχή χρονιά, στα τέλη του φθινοπώρου), ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελπίζει σε μια συνάντηση με τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό πολύ πιο εποικοδομητική από εκείνη που είχε πέρσι με τον Ρίσι Σούνακ. Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών είναι από ελληνικής πλευράς ψηλά στην ατζέντα και ο Κιρ Στάρμερ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο, εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Βρετανικού Μουσείου και Ελλάδας. Άλλωστε, θα είναι μια ευκαιρία και για τον ίδιο να δώσει το στίγμα του σε διεθνές επίπεδο ως του μεταρρυθμιστή ηγέτη που διορθώνει τα κακώς κείμενα.

Όπως υπενθυμίζει το άρθρο του «Economist» «η ιδέα ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι ο μόνος ικανός θεματοφύλακας των Γλυπτών φαίνεται περισσότερο αβάσιμη από ποτέ, μετά και τις κατηγορίες ότι στέλεχός του έκλεψε 2.000 αρχαιότητες και τις πούλησε στο eBay». Επισημαίνει, επίσης, τη μετατόπιση της βρετανικής κοινής γνώμης υπέρ της επιστροφής: Σύμφωνα με περσινή έρευνα του YouGov το 49% συμφωνεί και μόνο το 15% διαφωνεί. Και σημειώνει ότι γενικότερα το 2025 αναμένεται να ενταθεί η διεθνής τάση επαναπατρισμού πολιτιστικών κειμηλίων από κορυφαία μουσεία στις χώρες προέλευσης.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται, βέβαια, να εγκαταλείψει τη θέση της περί πλήρους ιδιοκτησίας των Γλυπτών. Μια ρεαλιστική λύση, όμως, θα μπορούσε να είναι κάποιο σχέδιο ανταλλαγής. Μάλιστα, η Μέρι Μπερντ, καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Cambridge και στέλεχος της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου, προτείνει το μουσείο να μετατραπεί σε μια «δανειστική βιβλιοθήκη» για όλο τον κόσμο.

Από την πλευρά της, η Μάριετ Γουέστερμαν, πρόεδρος του ιδρύματος Guggenheim, σε πρόσφατη συνέντευξή της διαχώρισε τον τρόπο που δημιουργήθηκαν οι συλλογές των μεγάλων μουσείων τους προηγούμενους αιώνες από το τι πρέπει να συμβαίνει σήμερα: «Ακόμα κι αν δεν έχουν επιλυθεί τα θέματα ιδιοκτησίας, μπορείς να στείλεις τα έργα τέχνης με τη μορφή μακροχρόνιου δανεισμού». Προσθέτει, δε, ότι για την ίδια τίποτα δεν θα ήταν πιο συναρπαστικό από το να δει «τα λευκά κενά στο Μουσείο Ακρόπολης να καλύπτονται από τα πραγματικά Γλυπτά».