Βαρύνουσας σημασίας θεωρείται η αυριανή παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή από την Πάτρα στην εκδήλωση για το βιβλίο του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά «Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια», του οποίου έχει συγγράψει τον πρόλογο. Τα όσα θα πει ο κ. Καραμανλής, κυρίως, όμως, η ένταση στην οποία θα κινηθεί και οι λέξεις που θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το Μέγαρο Μαξίμου μετά και τις σοβαρές αναταράξεις που προκάλεσε η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά.
Όσον αφορά τον Μεσσήνιο πολιτικό, από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται έκανε λόγο για «προαποφασισμένη απόφαση» (ΑΝΤ1), απέφυγε όμως να ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με τα σχέδιά του. «Όλα αυτά που είπα στη συνέντευξή μου τα έχω ξαναπεί πολλές φορές. Προφανώς η διαγραφή μου ήταν προαποφασισμένη», είπε προσερχόμενος σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Columbia, αλλά δεν απάντησε αν σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέο πολιτικό σχηματισμό. Θυμίζουμε πως την Τρίτη ο πρώην πρωθυπουργός με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ ετέθη εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η επιτροπή συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γιάννη Τραγάκη, με μέλη τους Σταύρο Καλαφάτη, Κώστα Τσιάρα, Θανάση Μπούρα, Θεόδωρο Καράογλου.
Ο Κώστας Καραμανλής αναμένεται να πάρει αποστάσεις από τη διαγραφή Σαμαρά, με τον οποίο βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας το τελευταίο διάστημα, στη λογική ότι ένας πρώην πρωθυπουργός δεν διαγράφεται και διατηρεί κάθε δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις και τις ανησυχίες του. Πολύ περισσότερο όταν αυτές αφορούν τα εθνικά θέματα αλλά και τα κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τη μεγάλη πλειονότητα.
Πληροφορίες, πάντως, θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό να είναι προσεκτικός στις εκφράσεις του στέλνοντας μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς, όμως, να θέτει σε κίνδυνο της ενότητα της ΝΔ. Άλλωστε, διαχρονικά κινήθηκε θεσμικά είτε ως πρόεδρος της ΝΔ, όταν βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, είτε ως πρωθυπουργός. Με αυτή την έννοια πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα αποφύγει να ρίξει λάδι στη φωτιά και μάλιστα σε μια γεωπολιτική και οικονομική συγκυρία αρκετά κρίσιμη για τη χώρα, καθώς το διεθνές περιβάλλον παρουσιάζεται επικίνδυνα ασταθές. Παράλληλα, θα ξεκαθαρίσει και δημόσια πως δεν τον ενδιαφέρει η θέση της Προεδρίας της Δημοκρατίας και βεβαίως ότι δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με τον Αντώνη Σαμαρά, όταν ο τελευταίος στην επίμαχη συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής» τον πρότεινε ουσιαστικά ως τον πλέον κατάλληλο για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
Στο γενικότερο νεοδημοκρατικό κλίμα, δεν περνούν απαρατήρητες οι αιχμές που εξαπέλυσε ο Άδωνις Γεωργιάδης «φωτογραφίζοντας» τον Νίκο Δένδια, το όνομα του οποίου ακούγεται τελευταία πως θα ήταν μια λύση για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας – παρόλο που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» έσπευσε νωρίς νωρίς να δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρει. Ο κ. Δένδιας μέχρι τώρα έχει αποφύγει να δικαιολογήσει την αποπομπή του Μεσσήνιου ως απόφαση-μονόδρομο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως έκαναν οι περισσότεροι στο κυβερνητικό σχήμα και το κόμμα. Ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του (Action 24) μίλησε για υπουργούς οι οποίοι, όπως είπε, «δοξάζονται εν κρυπτώ» και σημείωσε ότι «κάποια στιγμή η δόξα των κρυπτομένων θα τελειώσει». «Θα δείτε υπουργούς που έχουν τεράστια δημοφιλία, που δεν κάνουν τίποτα. Δεν έχουν κάνει τίποτα σε κάποιο υπουργείο. Δεν βρέχονται, δεν κάνουν δήλωση για κανένα θέμα», είπε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ όταν ρωτήθηκε σε ποιους υπουργούς αναφέρεται απάντησε: «Γενικά μιλάω…».
Να σημειώσουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Άδωνις Γεωργιάδης «φωτογραφίζει» τον Νίκο Δένδια. Αναλόγως έπραξε και με άλλες αφορμές, όπως λόγου χάρη μετά το δυστύχημα των Τεμπών, όταν ο κ. Δένδιας ως υπουργός Εξωτερικών επέλεξε να μην υπερασπιστεί δημόσια την κυβερνητική γραμμή.