Στις επόμενες κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά στρέφεται το ενδιαφέρον, οι οποίες εντέλει συνιστούν και το μείζον ερώτημα, καθώς για την ώρα κανείς δεν είναι σε θέση να πει τι ακριβώς έχει στο μυαλό του να κάνει μετά τη διαγραφή. Η επισημοποίηση της διαγραφής γίνεται το μεσημέρι από την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ και στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρόεδρος της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα στείλει τη σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, με τη ΝΔ να μετράει έναν λιγότερο. Πλέον το κυβερνών κόμμα αριθμεί 155 βουλευτές και έχει μπροστά του δύο κρίσιμες ψηφοφορίες: την υπερψήφιση του νέου προϋπολογισμού και την εκλογή του/της Προέδρου της Δημοκρατίας. Θεωρητικά αρκεί η διαφοροποίηση πέντε βουλευτών για να χάσει η κυβέρνηση τη δεδηλωμένη και να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Εκτιμάται ωστόσο πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα επιλέξει να χρεωθεί μία ακόμη ακυβερνησία, τη δεύτερη μετά το 1993, ρίχνοντας την κυβέρνηση.
Πολύ περισσότερο όταν έχει νωπή εντολή από το εκλογικό σώμα -και μάλιστα ισχυρή- να συνεχίσει το έργο της, που σημαίνει ότι τέτοια εξέλιξη θα συνιστούσε πρωτοφανή αντιθεσμική πράξη σε απόλυτη αναντιστοιχία με τη λαϊκή βούληση. Ούτε βέβαια συντρέχει κάποιος σοβαρός εθνικός λόγος σε αυτή τη φάση που πιθανόν να δικαιολογούσε την ενέργεια. Από τον ελληνοτουρκικό διάλογο το μόνο που προκύπτει για την ώρα είναι πως η Αθήνα δεν συζητάει κυριαρχικά δικαιώματα. Όσον αφορά την ολιγόλεπτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία των Νίκου Χριστοδουλίδη και Έντι Ράμα, οι ενστάσεις στερούνται λογικής βάσης. Δύσκολο επίσης φαντάζει να προχωρήσει ο Αντώνης Σαμαράς στην ίδρυση νέου κόμματος εκ του μηδενός και ενώ περίπου 20% έχει κινηθεί προς την Ελληνική Λύση, τη Φωνή Λογικής και τη ΝΙΚΗ. Δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί ο Μεσσήνιος να χρησιμοποιήσει το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου (όπου ήδη έχουν πάει πρόσωπα δικά του) ως «ξενιστή», δίνοντας διακριτικά την… ευχή του στην αρχηγό και θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να ασκήσει ισχυρότερη εκλογική πίεση από τα δεξιά στη ΝΔ.
Προσδοκώντας νέες απώλειες δυνάμεων στο κυβερνών κόμμα και διαρροές προς τη Φωνή Λογικής, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα των εκλογών και σε ολική αναδιάταξη του πολιτικού τοπίου. Για την ώρα το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την έδρα και θα παραμείνει ως ανεξάρτητος στο Κοινοβούλιο, όπως δήλωσε ο Νίκος Τσιούτσιας. Ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου άφησε και πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ιδρύσει δικό του κόμμα, τονίζοντας ότι «δεν θα μείνει αμέτοχος», και ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε συνεννόηση Σαμαρά και Καραμανλή σχετικά με την αναφορά στην Προεδρία της Δημοκρατίας. «Καμία τύχη δεν θα έχει ένα νέο κόμμα Σαμαρά, αν και εφόσον επιχειρήσει να το κάνει», δηλώνει ο έμπειρος αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης, προσθέτοντας ότι η νέα παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού «στερείται λογικής».