Μήνυμα Μητσοτάκη στην εκδήλωση του Bloomberg : «Έχουμε άνετη πλειοψηφία, κανείς δεν παίζει με τη σταθερότητα»

Μήνυμα Μητσοτάκη στην εκδήλωση του Bloomberg για τη διαγραφή του Μεσσήνιου - «Την αφήνουμε πίσω μας»
14:00 - 19 Νοεμβρίου 2024

O γέγονε, γέγονε είναι το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη διαγραφή Σαμαρά, η οποία ολοκληρώνεται τυπικά σήμερα το απόγευμα. Το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης παραμένει βαρύ και στενόχωρο, δεδομένου ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός διετέλεσε πρωθυπουργός σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα και πρόεδρος της ΝΔ, με πολλά από τα σημερινά στελέχη να τον έχουν υπηρετήσει ως υπουργοί και βουλευτές. Ωστόσο, άπαντες, κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές αλλά και πρόσωπα που ανήκαν στον στενό κύκλο συνομιλητών του πρώην πρωθυπουργού, ομονοούν ότι η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν μονόδρομος διαπιστώνοντας πως με τη στάση που τήρησε το τελευταίο δεκαοχτάμηνο απέναντι στην κυβέρνηση, με αποκορύφωμα τις εμπρηστικές δηλώσεις του στο «Βήμα της Κυριακής», δεν άφησε άλλα περιθώρια.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι η απομάκρυνση του Αντώνη Σαμαρά δεν απειλεί την ενότητα στην ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, ούτε την κυβερνητική συνοχή, και δεν θα προκύψουν παρενέργειες που ενδεχομένως θα επηρέαζαν τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Άλλωστε, το μήνυμα που δέχονταν τα στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου κάθε φορά που ο Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυε πυρά κατά των κυβερνητικών επιλογών ήταν να σταματήσει η ανοχή απέναντί του και να πάψει η εσωστρέφεια που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη και τα στελέχη από την παραγωγή κυβερνητικού έργου προς όφελος των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς χθες κατά τη συζήτηση με τη δημοσιογράφο Φρανσίν Λάκουα, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Bloomberg με τίτλο «The New Era of Greek Banking», για τη διαγραφή Σαμαρά απάντησε: «Ό,τι έγινε, έγινε. Η απόφαση εξηγήθηκε σαφώς, η δουλειά μου είναι να βλέπω στο μέλλον. Έχουμε μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το τελευταίο που θέλουμε είναι να παίξουμε με την κυβερνητική σταθερότητα. Είναι μια λυπηρή και απόφαση “μια κι έξω” (one off στο πρωτότυπο). Την αφήνουμε πίσω μας» – ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι σταθερή και πως κανείς δεν πρέπει να παίζει με τη σταθερότητα της χώρας. «Έχουμε 2,5 χρόνια βάσει της λαϊκής εντολής για να υλοποιήσουμε τις πολιτικές μας», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2027.

Παύλος Μαρινάκης για διαγραφή Σαμαρά- «Δεν έχουμε Συμπιλίδηδες»

Σε υψηλότερους τόνους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, θυμήθηκε… τον Συμπιλίδη και επανέλαβε τους λόγους διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά. Και όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει ανησυχία για διαρροές κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού, είπε: «Οι βουλευτές της ΝΔ εξελέγησαν βάσει ενός προγράμματος. Η ΚΟ της ΝΔ δεν έχει στο εσωτερικό της “Συμπιλίδηδες”, δεν υπάρχει ούτε υποψία και είναι ενωμένη». Η αναφορά βέβαια στον Γιώργο Συμπιλίδη, τον παλαιό βουλευτή Κιλκίς ο οποίος στις 9 Σεπτεμβρίου 1993 ανέτρεψε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη καταθέτοντας δήλωση ανεξαρτητοποίησης και προσχωρώντας στην Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά, μόνο τυχαία δεν ήταν.

Στο ίδιο μήκος κύματος υπουργοί και βουλευτές της συμπολίτευσης με δημόσιες παρεμβάσεις τους τόνισαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός ξεπέρασε τα όρια, με τη διαγραφή του να ήταν προδιαγεγραμμένη. Ο Μάκης Βορίδης διαβεβαίωσε ότι δεν κινδυνεύει η κυβερνητική σταθερότητα μετά τη διαγραφή Σαμαρά, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης έκρινε αναγκαία την απόφαση διαγραφής. Ορθή έκρινε την απόφαση ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ η Νίκη Κεραμέως δήλωσε πως με την τελευταία του τοποθέτηση ο Αντ. Σαμαράς διαφώνησε συνολικά με την πορεία της κυβέρνησης, μην αφήνοντας άλλα περιθώρια. Δυσάρεστη αλλά αναπόφευκτη χαρακτήρισε τη διαγραφή ο Βασίλης Κικίλιας, εκτιμώντας πως δεν θα υπάρξουν βουλευτές που θα τον ακολουθήσουν, ενώ από την πλευρά της η Σοφία Βούλτεψη έκρινε «άχρηστο» ένα νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό. Αίσθηση όμως προκάλεσε η τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Τασούλα, επιστήθιου φίλου, άλλοτε, του Αντώνη Σαμαρά, καθώς οι αιχμές που άφησε ερμηνεύθηκαν από πολλούς πως πήγαιναν στον πρώην πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος της Βουλής μιλώντας για τον αείμνηστο Σπύρο Μουστακλή και τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη είπε: «Από ποιους την πλήρωσε ο Μουστακλής, από εκείνους που έχουν κάνει τον πατριωτισμό επίδειξη, αυτό άλλωστε συνεχίζεται και σήμερα. Πατριωτισμός επιδεικτικός, οικειοποιήσεως, μονοπωλήσεως και πολύ περισσότερο τιμωρητικός και εκδικητικός δεν είναι πατριωτισμός, είναι υποκρισία και βαρβαρότητα».

Η τεχνητή νοημοσύνη και το ρομπότ που δεν δάγκωνε

Για τις μεγάλες ευκαιρίες αλλά και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται με την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «GenAI Summit». Κατά την είσοδό του στον χώρο, ο πρωθυπουργός είδε και ένα σκυλί-ρομπότ, για το οποίο ρώτησε, χαριτολογώντας, αν δαγκώνει.