Στηρίζουν ανοιχτά τον Μητσοτάκη για διαγραφή Σαμαρά: «Ξεπέρασε τα όρια, αμφισβήτησε τον πατριωτισμό μας»

18:22 - 18 Νοέμβριος 2024
Επετειακή εκδήλωση για τα πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στην Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να θέσει εκτός ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά στηρίζουν σε συντριπτικό βαθμό τα «γαλάζια» στελέχη, ξεκαθαρίζοντας ότι μετά την αμφισβήτηση του πατριωτισμού της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός δεν είχε άλλη επιλογή. «Είναι ένα ζήτημα η πολιτική διαφοροποίηση σε ζητήματα πολιτικής, ακόμη και εξωτερικής πολιτικής, αλλά η αμφισβήτηση του πατριωτισμού της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού δεν μπορεί να γίνει δεκτή», ξεκαθάρισε στο Mega ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης. Ο υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε λόγο στην ΕΡΤ για «αναγκαία απόφαση», σημειώνοντας ότι «υπάρχουν και όρια στην κριτική και ο καθένας πρέπει να τα αντιλαμβάνεται». «Εγώ πάντα έδειχνα ευγνωμοσύνη στον Αντώνη Σαμαρά που με έκανε υπουργό Υγείας και πιστεύω ότι η κυβέρνησή του κράτησε τη χώρα στο ευρώ την περίοδο 2012-2015. Ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να κάνει οτιδήποτε άλλο», είπε ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας ωστόσο πως δεν ήταν μια ευχάριστη στιγμή για τον ίδιο.

Ο Σαμαράς «το επιδίωκε» να βρεθεί εκτός της ΝΔ

Στην κλιμάκωση που καταγράφηκε πριν από τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. «Το πράγμα “στράβωνε” ολοένα και περισσότερο. Από ένα σημείο και μετά φοβούμαι ότι ο κύριος Σαμαράς ουσιαστικά το επιδίωκε με κάποιο τρόπο. Δεν αισθανόταν άνετα», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης στον Σκάι και πρόσθεσε: «Όταν αμφισβητείται σε τόσο μεγάλη έκταση και με τόσο μεγάλη ένταση η κυβερνητική πολιτική, τίθεται και ένα θέμα πια για τον ίδιο τον πρωθυπουργό». «Αν και χθες (σ.σ. προχθές) δεν αντιδρούσε, πώς θα προχωρούσαμε από εδώ και πέρα;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι «στα κόμματα που κυβερνούν πρέπει να υπάρχει μια μίνιμουμ συνοχή». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα. «Με τη συνολική του τοποθέτηση ουσιαστικά κατέστησε αναπόφευκτη την επιλογή του πρωθυπουργού, μια ορθή επιλογή. Θεωρώ ότι η επιλογή του πρωθυπουργού ήταν η ορθή», είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να γνωρίζω τους λόγους που έκανε αυτή τη συνολική τοποθέτηση. Είναι αυτονόητο ότι υπάρχει συνοχή στην κυβέρνηση και σταθερότητα».

Πυρά Φωτεινής Πιπιλή σε Σαμαρά- «Αποστάτης γεννιέσαι»

Σφοδρά πυρά κατά του πρώην προέδρου της ΝΔ εξαπέλυσε η πρώην βουλευτής Φωτεινή Πιπιλή, επισημαίνοντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς και παλαιότερα είχε αποχωρήσει από τη Νέα Δημοκρατία με αφορμή τα εθνικά θέματα. «Διαχρονικά ο Αντώνης Σαμαράς, που υπενθυμίζω πως υπήρξε πολύ καλός πρωθυπουργός, έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την άρνηση, τη διάσπαση. Οι κατηγορίες, το να γκρεμίζεις κυβερνήσεις με οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι αποστάτης γεννιέσαι, δεν γίνεσαι», δήλωσε στο Mega η κυρία Πιπιλή και σε άλλο σημείο της συνέντευξής της πρόσθεσε: «Προσωπικά πιστεύω πως δεν θα τον ακολουθήσουν άλλοι βουλευτές. Και ηλικιακά να το πάμε, είναι καμένο χαρτί». «Δεν μπορείς να ξεκινάς καινούργια καριέρα και να κάνεις νέο κόμμα. Υπάρχει πολυδιάσπαση στον ίδιο χώρο. Υπάρχει η Λατινοπούλου, ο Νατσιός. Θα υπάρχει και πέμπτο κόμμα;», διερωτήθηκε.