Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η Αθήνα την προβληματική που αναπτύσσεται από την ολική επαναφορά του κουρδικού ζητήματος και της δημιουργίας κουρδικού κράτους, με την ισραηλινή πλευρά να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις που διαγράφονται στον ορίζοντα. Ο νέος Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντεον Σαάρ, στην πρώτη του ομιλία προκάλεσε νευρικούς κλονισμούς στην Τουρκία με την επιλογή του να δώσει έμφαση στη μακρά ιστορική σχέση μεταξύ Ισραήλ και Κούρδων, αναφέροντας ότι οι Κούρδοι αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα έθνη στον κόσμο χωρίς δική τους κρατική υπόσταση. Η ισραηλινή παρέμβαση αποκτά διαστάσεις και ειδική βαρύτητα σε αυτή τη γεωπολιτική συγκυρία, καθώς τα ηνία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής αναλαμβάνουν ο Μ. Γουόλτς ως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας και ο Μ. Ρούμπιο ως υπουργός Εξωτερικών. Και οι δύο στο παρελθόν στήριξαν σθεναρά το κουρδικό αίτημα περί αυτονομίας.
Το ελληνικό ενδιαφέρον, τα μέτωπα και η κλιμάκωση
Όσον αφορά δε το ελληνικό ενδιαφέρον, σε πρώτο επίπεδο εστιάζεται κατ’ αρχάς στον θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχουν αυτές οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά στο προσεχές διάστημα, καθώς η Άγκυρα τους τελευταίους μήνες σπεύδει να κλείσει μέτωπα τόσο με την Αθήνα όσο και με τη Δαμασκό. Σε δεύτερο χρόνο όμως, δεν παραγνωρίζεται ότι μια ενδεχόμενη κλιμάκωση των σχέσεων Άγκυρας – Τελ Αβίβ μπορεί να οδηγήσει σε μη προβλέψιμες καταστάσεις στο μέλλον, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη σταθερότητα στην ήδη ταραγμένη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Υπό αυτή την έννοια, δεν πέρασαν απαρατήρητες στους εδώ διπλωματικούς κύκλους οι χθεσινές εκρηκτικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν αλλά και του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ. Ο τελευταίος προειδοποίησε ουσιαστικά πως αν το Ισραήλ επιτεθεί στην Τουρκία μπορεί να ξεσπάσει Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Medya Ege, ο Ερντογάν στο αεροπλάνο της επιστροφής μετά τις επισκέψεις στη Σαουδική Αραβία και στο Αζερμπαϊτζάν, μιλώντας με Τούρκους δημοσιογράφους, ξεκαθάρισε πως επιθυμεί να κόψει όλες τις γέφυρες με την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Εμείς, ως κράτος και κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, έχουμε διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ. Δεν έχουμε καμία σχέση με το Ισραήλ αυτή τη στιγμή. Τελεία. Δεν αλλάζει η απόφασή μας να διακόψουμε τους δεσμούς με το Ισραήλ και θα διατηρήσουμε αυτή τη στάση και στο μέλλον», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ ο Γκιουλέρ ξεκίνησε να κάνει σενάρια Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, θέλοντας προφανώς να στείλει το μήνυμα πως η Τουρκία θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία δημιουργίας κουρδικού κράτους
«Το Ισραήλ μπορεί να μας επιτεθεί…»
«Το Ισραήλ είναι μια επιθετική χώρα, μπορεί να μας επιτεθεί. Έχουμε ζήσει δύο παγκόσμιους πολέμους. Θυμάστε πώς ξεκίνησαν αυτοί οι πόλεμοι; Για πολύ μικρούς λόγους. Επομένως δεν απαιτείται ένα μεγάλο γεγονός. Μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή. Φυσικά, πόλεμος δεν θέλουμε να ξεσπάσει, αλλά πρέπει να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι», είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, σε μια συγκυρία κατά την οποία η Άγκυρα έχει προαναγγείλει νέα επίθεση εναντίον των Κούρδων της βόρειας Συρίας, πιθανότατα θέλοντας να προκαταλάβει καταστάσεις.
Γίνεται σαφές ότι στη γειτονική χώρα επικρατεί μεγάλος εκνευρισμός μετά την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο, καθώς η νέα αμερικανική διακυβέρνηση θα κληθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην προσωπική φιλία Τραμπ – Νετανιάχου και την εκφρασμένη πρόθεση του νέου Αμερικανού προέδρου να στηρίξει με όλα τα μέσα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό από τη μια και από την άλλη να μη ρισκάρει να χάσει την Τουρκία από το άρμα της Δύσης.