Με ειδική αναφορά στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση υπό τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο πλαίσιο της COP29 στο Μπακού, αναφέρθηκε στην αξία του «112» και στο ελληνικό μοντέλο ως προς τους τρόπους προστασίας από φυσικές καταστροφές με φόντο τις φονικές πλημμύρες στην Ισπανία. Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός κλήθηκε προσωπικά από τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών να καταθέσει την ελληνική εμπειρία, κι αυτό καθώς θεωρείται από πολλούς στον διεθνή χώρο πως η Ελλάδα έχει κάνει θεαματικά άλματα σε αυτόν τον τομέα και μπορεί να λειτουργήσει και ως πρότυπο για άλλες χώρες.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως, εάν στο Μάτι είχε αναπτυχθεί σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, δεν θα είχαν χαθεί 104 ανθρώπινες ζωές. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε επίσης την πολιτική που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση στις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας πάνω στον συνδυασμό τεχνολογίας, κουλτούρας εκκένωσης και εμπιστοσύνης των πολιτών, ενώ ειδικά για το «112» είπε: «Μερικές φορές είναι καλύτερα να κάνεις μια αχρείαστη εκκένωση, παρά να χάσεις ανθρώπους, αν δεν το πράξεις έγκαιρα».
Η έντονη παρουσία της ελληνικής αποστολής στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Μπακού
Η ελληνική αποστολή στην COP29 ακολούθησε πυκνό πρόγραμμα διεθνών επαφών, με τον Κ. Μητσοτάκη κατά τη σχεδόν 24ωρη παραμονή του στο Αζερμπαϊτζάν να παραχωρεί συνέντευξη στο Bloomberg, να εγκαινιάζει το ελληνικό περίπτερο στην COP29 και να πραγματοποιεί σειρά υψηλού κύρους συναντήσεων με ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της χώρας, Ιλχάμ Αλίεφ, με τον οποίο είχαν τετ α τετ μισής ώρας. Στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη – Αλίεφ τέθηκαν η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, καθώς το Αζερμπαϊτζάν είναι σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου, και η βελτίωση των διμερών σχέσεων.
Κατά την παρουσία του στο Μπακού ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη επεσήμαναν ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην πράσινη μετάβαση, η οποία ωστόσο δεν πρέπει να γίνει με βίαιο τρόπο. Υπογράμμισε δε πως η χώρα μας είναι πρωτοπόρος σε αυτό τον τομέα, καθώς τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μείωση των εκπομπών ρύπων κατά περίπου 45% σε σύγκριση με το 2005 – ποσοστό που ενδεχομένως είναι το υψηλότερο στην ΕΕ. Αυτή η επιτυχία δίνει την ευκαιρία στη χώρα μας να αυξήσει περαιτέρω τις φιλοδοξίες της, με στόχο το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε γενικότερα μηνύματα για την ενεργειακή μετάβαση, επιμένοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει παγκόσμιος ηγέτης στην πράσινη ενέργεια και να πατήσει γκάζι για την επιτάχυνση των αλλαγών. Παράλληλα, επεσήμανε την αναγκαιότητα για ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό χαρτοφυλάκιο για το κλίμα.