«Έφυγε» ο «πατριάρχης» του ελληνικού επιχειρείν Βαρδής Βαρδινογιάννης

Ο μεγιστάνας Βαρδής Βαρδινογιάννης πέθανε στα 91 του - Οι μεγάλοι σταθμοί της ζωής του
17:18 - 13 Νοέμβριος 2024

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, μια προσωπικότητα που σφράγισε την επιχειρηματική ζωή του τόπου, και όχι μόνο, από τη δεκαετία του ’60. Ο πολιτικός και οικονομικός κόσμος αποχαιρέτησε με βαθιά συγκίνηση και θλίψη τον εμβληματικό επιχειρηματία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο συλλυπητήριο μήνυμά του έκανε λόγο για ένα τρανό παράδειγμα επιτυχημένου Έλληνα και πατριάρχη μιας οικογένειας που σφράγισε την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα του τόπου. «Υπήρξε ένας αντιδικτατορικός αγωνιστής και σταθερός οπαδός της μετριοπάθειας, ανεξάρτητα από τον κυρίαρχο ρόλο του στην ελληνική όσο και στη διεθνή οικονομία. Έναν ρόλο που επίσης τον έκανε να μοιάζει απρόσιτος. Ενώ στην πραγματικότητα ήταν ένας απλός άνθρωπος», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός. «Οξύ επιχειρηματικό πνεύμα, δημοκρατική συνείδηση, κοινωνική ευαισθησία ήταν τα χαρακτηριστικά του Βαρδή Βαρδινογιάννη, τον οποίο αποχαιρετούμε με θλίψη και σεβασμό. Πολυσχιδής και ακάματος, συνέβαλε τα μέγιστα στην ενδυνάμωση και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και η σύζυγος του Μαριάννα

Στη σεμνή και αξιοπρόσεκτη θητεία του στο πλευρό της δημοκρατίας σε καιρούς χαλεπούς αναφέρεται σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας. «Στήριξε έμπρακτα και με κόστος το Κίνημα του Ναυτικού το 1973, που στόχο είχε την αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών, αλλά στήριξε επίσης έμπρακτα τους απότακτους και κυνηγημένους από τη χούντα αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, αρκετοί των οποίων υπήρξαν συμμαθητές του στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, προσφέροντάς τους εργασία στις επιχειρήσεις του», σημειώνει μεταξύ άλλων. «Στάθηκε απέναντι στη χούντα διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο στο αντιδικτατορικό Κίνημα του Ναυτικού. Ήταν ένας δημιουργικός και ρηξικέλευθος επιχειρηματίας, που άνοιξε νέους δρόμους στο επιχειρείν», αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, στη συλλυπητήρια δήλωσή του.

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης με τον Κώστα Καραμανλή

Το «αντίο» της Όλγας

Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, αποχαιρέτησε τον θείο της με μια ιδιαίτερα συγκινητική ανάρτηση στα social media, στην οποία αναφέρει ότι τον αισθανόταν σαν δεύτερο πατέρα της. «Υπήρξε για εμένα πολλά παραπάνω από συγγενής. Ήταν στήριγμα, έμπνευση και αληθινό πρότυπο ζωής. Πάντα δίπλα μου, σε κάθε μικρή και μεγάλη στιγμή, σε κάθε χαρά και θλίψη, με την αδιάκοπη αγάπη και αφοσίωσή του. Η παρουσία του ήταν το θεμέλιο της οικογένειάς μας. Η δύναμή του μας κρατούσε ενωμένους και μας καθοδηγούσε», αναφέρει η κυρία Κεφαλογιάννη και προσθέτει: «Η απώλειά του με συντρίβει, όμως κρατώ μέσα μου την αγάπη που απλόχερα προσέφερε και τις αξίες που μας δίδασκε: την αφοσίωση στην οικογένεια, την πίστη στην πατρίδα, την προσφορά στον συνάνθρωπο. Θα τον θυμάμαι με βαθιά ευγνωμοσύνη και ατελείωτη αγάπη. Η παρακαταθήκη του είναι ισχυρή και είμαι σίγουρη πως το έργο του θα συνεχιστεί με το ίδιο πάθος και την ίδια αφοσίωση».

Από την Επισκοπή Ρεθύμνου στο Πολεμικό Ναυτικό, στην εξορία και στη λίστα του «Forbes»

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ο τελευταίος των μεγάλων επιχειρηματικών προσωπικοτήτων του προηγούμενου αιώνα, άφησε χθες την τελευταία του πνοή στα 91 του χρόνια. Το όνομά του υπήρξε γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο λόγω της τεράστιας επιχειρηματικής του δράσης αλλά και λόγω της αστείρευτης αγάπης του για την Ελλάδα και της ανεκτίμητης κοινωνικής του προσφοράς. Έζησε μια ζωή γεμάτη επιτυχίες αλλά και περιπέτειες και δυσκολίες. Γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1933 στην Επισκοπή Ρεθύμνου και η αγάπη του για τη θάλασσα τον οδήγησε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, από όπου αποφοίτησε το 1955. Η καριέρα του στο Πολεμικό Ναυτικό τερματίστηκε πρόωρα, λίγους μήνες μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, λόγω της αντιστασιακής του δράσης. Εξορίστηκε στην Αμοργό, όπου τον ακολούθησε η αγαπημένη του Μαριάννα, και ας είχαν ήδη δύο μικρά παιδιά και ένα νεογέννητο. Το 1990 έφτασε πολύ κοντά στον θάνατο, καθώς δέχθηκε επίθεση από την «17 Νοέμβρη», με τον ίδιο να μένει ψύχραιμος δηλώντας: «Σούταρε πέναλτι ο Σαραβάκος και η μπάλα βρήκε στο δοκάρι».

Τα θεμέλια της οικονομικής αυτοκρατορίας της οικογένειας μπήκαν στο τέλος της δεκαετίας του ’60, καλύπτοντας ένα ευρύτατο οικονομικό πεδίο από τον πετρελαϊκό, τον ναυτιλιακό και τον τραπεζικό τομέα μέχρι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το όνομα του Βαρδή Βαρδινογιάννη συμπεριλαμβανόταν σε διεθνείς λίστες, όπως του «Forbes», ανάμεσα στους πλουσιότερους Έλληνες αλλά και τους ισχυρότερους ανθρώπους στην Ευρώπη και όχι μόνο. Ο εκλιπών χαρακτηριζόταν όμως και από ένα έντονο προφίλ κοινωνικής προσφοράς και στήριζε με όλες του τις δυνάμεις τις φιλανθρωπικές δράσεις της συζύγου του, της αείμνηστης Μαριάννας Βαρδινογιάννη, ενώ κάθε χρόνο μέσω της Motor Oil γίνονταν δωρεές και χορηγίες ύψους δεκάδων εκατομμυρίων για τις τέχνες, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την εκπαίδευση, το περιβάλλον κ.ά. Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης αγαπούσε επίσης πολύ και τον Παναθηναϊκό. Το 1979 η οικογένεια αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ και παρακολουθούσε στενά την εξέλιξή της.