Βουλευτές πρόθυμους να αποχωρήσουν αναζητά η Θεοδώρα Τζάκρη προκειμένου να ανεξαρτητοποιηθούν όλοι μαζί και να ρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ από τη δεύτερη θέση στην τρίτη. Και αυτό γιατί το βάρος μίας τέτοιας κίνησης πολιτικά είναι πολύ μεγάλο για να το αναλάβει μόνο ένα πρόσωπο – δηλαδή η ίδια. Ωστόσο για την ώρα κανείς δεν φαίνεται να επιθυμεί να περάσει ως αποστάτης στη σύγχρονη ιστορία της Αριστεράς. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ενώ η ίδια με δηλώσεις της είχε προϊδεάσει το Σάββατο για την ανεξαρτητοποίησή της, τελικά κάτω από το βάρος που έχει μία τέτοια ενέργεια η τέως γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προτίμησε κατ’ αρχάς να παραιτηθεί από το αξίωμά της, παραπέμποντας την έξοδό της από τον ΣΥΡΙΖΑ στο απώτερο μέλλον. Όταν δηλαδή δημιουργηθεί το κόμμα Κασσελάκη.
Πληροφορίες λένε ότι μέχρι στιγμής υπάρχει δυστοκία στους βουλευτές που στηρίζουν τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουν προς την έξοδο, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτοί θα χρεωθούν την πτώση από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για να μη συμβεί αυτό, θα πρέπει μαζί με τη Θεοδώρα Τζάκρη να φύγουν άλλοι πέντε βουλευτές προκειμένου να δημιουργήσουν την ΚΟ του κόμματος Κασσελάκη. Κάτι τέτοιο για την ώρα δεν προκύπτει, αφού τόσο ο Γιώργος Γαβρήλος όσο και ο Γιάννης Σαρακιώτης παραιτήθηκαν μεν από κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, δεν φαίνεται όμως να θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν τη συγκεκριμένη στιγμή. Ακόμα δεν υπάρχει απάντηση από τον Ευάγγελο Αποστολάκη και την Έλενα Ακρίτα, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι η Νίνα Κασιμάτη επίσης δεν σκέφτεται για την ώρα να κάνει αυτό το βήμα. Η Γιώτα Παύλου από την πλευρά της (αφού πρώτα ανέφερε ότι παραιτείται από τομεάρχης) ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανεξαρτητοποιηθεί.
Θέλουν και δεξιούς και κομμουνιστές!
Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε από τις πρώτες ώρες της διάσπασης, σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στο ιδεολογικό περίβλημα του νέου κόμματος, λέγοντας ότι «ο κύριος Κασσελάκης εξήγησε πώς μπορεί να ξεκινάει από τη θεσμική Δεξιά μέχρι τις παρυφές της κομμουνιστικής Αριστεράς».
Σε ό,τι αφορά το πού θα βρεθούν τα χρήματα για να προχωρήσει το εγχείρημα αυτό, ο κ. Αυλωνίτης είπε: «Θα βρούμε τα λεφτά από τους βουλευτές και φυσικά από τον κύριο Κασσελάκη, ο οποίος θα προσπαθήσει οικονομικά να ενισχύσει το κόμμα». Όσον αφορά τον τέως πρόεδρο, παρενέβη χθες μέσω των social media, κάνοντας λόγο για «το τέλος της ανθρωπιάς στον ΣΥΡΙΖΑ» αναφερόμενος στην περίπτωση 80χρονου συνέδρου που ζήτησε τη διαγραφή του. «Προσωπικά, με συγκλόνισε ένα mail. Του αγωνιστή Σωτήρη Τσιακμάκη. Αγώνες, φυλακίσεις, προσφορά στην Αριστερά και τη χώρα. Τώρα, στα 80 του, γράφει στο κόμμα που στήριξε, ζητώντας τη διαγραφή του», σημείωσε.
Ο Κώστας Ζαχαριάδης κληθείς να σχολιάσει τη δημιουργία νέου κόμματος ανέφερε ότι «θα είναι ένα κόμμα των επιχειρηματιών», κάνοντας λόγο για «συμφέροντα» πίσω από το κόμμα Κασσελάκη. Μάλιστα ο κ. Ζαχαριάδης, σχολιάζοντας όσα ανακοίνωσε ο Στέφανος Κασσελάκης, έκανε λόγο για ένα σχήμα «άνευρο ιδεολογικοπολιτικά και business friendly» στον χώρο του Κέντρου. Από την πλευρά Κασσελάκη οι πληροφορίες έλεγαν ότι χθες δεκάδες μέλη αποχώρησαν από τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ενταχθούν στο νέο κόμμα.
Εν τω μεταξύ η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση αναφερόμενη σε όσα συνέβησαν στη διαδικασία εκλογής των συνέδρων τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Επιτροπή έλαβε πρακτικό εκλογών από περιοχή που δεν έγιναν εκλογές, με διαπιστωμένα πλαστές υπογραφές των μελών της εφορευτικής, που δεν γνώριζαν ότι είχε διεξαχθεί η διαδικασία. Σε πολλές ΟΜ ψήφισαν άτομα εκτός εκλογικού καταλόγου, που δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε ποσοστό πάνω από 10% (πιθανόν να είχαν γραφτεί στην πλατφόρμα Κασσελάκη). Σε ΟΜ αποκλείστηκαν υποψήφιοι σύνεδροι που εγκαίρως, εγκύρως και γραπτώς κατέθεσαν τις υποψηφιότητές τους, αλλά τελικά δεν συμπεριελήφθησαν στα ψηφοδέλτια». Σε αυτό το κλίμα την άλλη εβδομάδα ενδέχεται να γίνει ντιμπέιτ ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Άδωνις: Δεν μάχονται για τις ιδέες της Αριστεράς, για τα λεφτά (την κρατική επιχορήγηση) γίνεται όλη η ιστορία
Αυτό που διαισθάνεται όλη η κοινωνία παρακολουθώντας επί μήνες τον ευτελισμό της πολιτικής και την ιλατροτραγωδία που συνεχίζεται αμείωτη στην Κουμουνδούρου, ότι δηλαδή όλα γίνονται για τα… λεφτά και τα προνόμια και όχι για τις ιδέες, εξέφρασε ευθέως ο έμπειρος σε αυτά Άδωνις Γεωργιάδης. «Οι εικόνες από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ βρομάνε και ζέχνουν χούντα. Αυτοί οι “87” αποφάσισαν να καταλάβουν το κόμμα τους και το καταφέρανε. Όμως δεν μάχονται για τις ιδέες της Αριστεράς, μάχονται για την κρατική επιχορήγηση. Για τα λεφτά γίνεται όλη η ιστορία», δήλωσε (Σκάι) αναφερόμενος στα όσα πρωτοφανή στα πολιτικά χρονικά εκτυλίχθηκαν την περασμένη Παρασκευή έξω από το παλιό μπουζουξίδικο της Ιεράς Οδού. Ο υπουργός Υγείας παράλληλα εκτίμησε ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για τον Πολάκη να εκλεγεί νέος πρόεδρος του κόμματος, όσο η Κουμουνδούρου βρίσκεται σε τροχιά συρρίκνωσης.
«Όσο μικραίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο μεγαλώνει το κομμάτι του Πολάκη, άρα οι πιθανότητές του να εκλεγεί νέος πρόεδρος αυξάνονται. Μετά τον Κασσελάκη, το grand finale του μεγάλου δώρου που μου κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να βγει ο Πολάκης. Αν το ζήσω και αυτό…», είπε χαμογελώντας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε επίσης την αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ και την απόφασή του να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος, εκτιμώντας πως δεν έχει να προσφέρει κάτι στο πολιτικό βίο.
«Δεν μπορεί να κάνει κάτι σπουδαίο πολιτικά ένας άνθρωπος που δεν είναι πολιτικός», είπε και πρόσθεσε: «Η ίδρυση νέου κόμματος ήταν το plan B του Στέφανου Κασσελάκη. Αν στη μεγαλύτερή σου στιγμή, που είσαι προετοιμασμένος και ξέρεις ότι θα σε παίζουν όλοι, λες ο “Ιάκωβος Καμπανέλος”, τότε λες… “οκ, γεια σας”». Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ενδεχόμενο να γίνει το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Το ΠΑΣΟΚ, παρότι με θλίβει η στάση τού “όχι σε όλα” στη Βουλή, δεν συγκρίνεται σαν κόμμα με τον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε.
Παζαρεύουν τη «μεταγραφή» του Χουρδάκη
Σπάνε τα τηλέφωνα των ανεξάρτητων βουλευτών, μεταξύ αυτών και του Μιχάλη Χουρδάκη, μετά το επεισοδιακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και τις αποχωρήσεις τεσσάρων μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενόψει των νέων συσχετισμών στη Βουλή. Τον βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, προερχόμενο από την Πλεύση Ελευθερίας, έχουν ήδη προσεγγίσει τόσο η Κουμουνδούρου όσο και η πλευρά Κασσελάκη, αν και φαίνεται ότι ο ίδιος μάλλον θα επέλεγε να προσχωρήσει στο… ΠΑΣΟΚ.
«Είμαι διατεθειμένος να ακούσω όλους όσοι με θεωρούν “πολύφερνη νύφη”. Όχι τόσο γιατί αναζητώ στέγη ή θέλω να ενταχθώ κάπου, αλλά γιατί δεν είναι ποτέ κακό να συζητάς με όλες τις πλευρές. Έχω μιλήσει ήδη και κοινωνικά με κάποιους από τους βουλευτές που προτίθενται ή έχουν ανεξαρτητοποιηθεί», δήλωσε (ΕΡΤ) ο κ. Χουρδάκης, σημειώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα βρίσκεται στην Αθήνα και είναι διατεθειμένος να κάνει κάποιες συναντήσεις. «Ξέρετε, είμαι 13 μήνες ανεξάρτητος βουλευτής. Δεν έχω καμία βιασύνη να ενταχθώ άμεσα κάπου», πρόσθεσε, ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο ένταξής του στο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη δήλωσε διστακτικός, καθώς δεν ταυτίζεται με το όραμα του έκπτωτου προέδρου.
Μια πρόταση από το ΠΑΣΟΚ δεν θα του ήταν αδιάφορη, αφού δήλωσε: «Θα με ενδιέφερε υπό προϋποθέσεις, το έχω πει σε πάρα πολλές τοποθετήσεις μου». Η ιδιαιτερότητα της περίπτωσης Χουρδάκη είναι ότι ενδεχομένως θα πάει «πακέτο» με τη μητέρα του, Αρετή Παπαϊωάννου, επίσης προερχόμενη από την Πλεύση Ελευθερίας.