Ηχηρό μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα συνολικά αλλά και προς τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης έστειλε ο Νίκος Δένδιας, καλώντας τους να θέσουν την ελληνικότητα στο κέντρο του δημόσιου βίου. Η παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας έρχεται σε μία συγκυρία κατά την οποία η εθνική συλλογική ιδιοπροσωπία έχει εκτοπιστεί από τον δημόσιο διάλογο την τελευταία 40ετία ταυτιζόμενη – περιέργως και υπόπτως- με ακραία σχήματα, μορφώματα και γραφικότητες.
«H πατρίδα, η θρησκεία, η γλώσσα, οι παραδόσεις και η συλλογική μνήμη είναι τα ταυτοτικά στοιχεία του σύγχρονου πολιτισμού και είναι τα θεμέλια στους καιρούς της παγκοσμιοποίησης, είναι τα θεμέλια υποστήριξης των κεκτημένων του έθνους», δήλωσε ο κ. Δένδιας, στον σύντομο χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 112η επέτειο απελευθέρωσης της Καστοριάς από τον οθωμανικό ζυγό. «Η διατήρηση της εθνικής ταυτότητας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά συντηρητική ατζέντα» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η λέξη «συντήρηση» δεν έχει αρνητικό αλλά βαθύτατα θετικό πρόσημο.
«Συντήρηση και πρόοδος μπορούν και πρέπει να συνυπάρχουν, αλίμονο εάν ο ελληνισμός δεν συντηρήσει με επιμέλεια τα ταυτοτικά του στοιχεία, επί των οποίων εδράζεται το έθνος, και επιτρέψει να υποκύψουν στη σήψη», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, και πρόσθεσε: «Και δεν νοείται αντί της εθνικής προόδου να υπάρξει οπισθοδρόμηση από τα φυσικά και τα νομικά όρια που κατακτήθηκαν με το αίμα και τους αγώνες αυτών που τιμάμε σήμερα». Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε επίσης ότι η διατήρηση των στοιχείων της εθνικής ταυτότητας είναι ενέργεια βαθύτατα ενωτική, συγχρόνως συντηρητική και ταυτόχρονα προοδευτική, ενώ υπερβαίνει κόμματα, κυβερνήσεις, υπερβαίνει παρατάξεις, ενώνει τους Έλληνες και την ίδια στιγμή συμβαδίζει με την επιδίωξη της ευρωπαϊκής προόδου. Υπενθύμισε δε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη για «να θωρακίσει και να συντηρήσει το εθνικό οικοδόμημα, όχι για να το αλλοιώσει».
Σε άλλο σημείο της πολύ σημαντικής παρέμβασής του, ο Νίκος Δένδιας τόνισε: «Φιλοδοξούμε να είμαστε διακριτοί, συντηρητικοί, προοδευτικοί και ταυτόχρονα η υπερήφανη παράμετρος του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, στο οποίο έχουμε συνεισφέρει θεμελιώδεις αρχές και αξίες. Δεν φιλοδοξούμε να καταστούμε μέρος ανέστιου, ανερμάτιστου, άνευρου και απάτριδος πολιτισμικού χυλού. Επαναλαμβάνω την ισχυρή προτροπή του Διονύση Σαββόπουλου στον 15χρονο “Μικρό Μονομάχο”, το υπόδειγμα του Έλληνα μαθητή: “Τη συντήρηση ως πάθος θα υψώσεις. Θα είσαι ένας της σειράς και της καδένας προς το φως”».