Στην 29 Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή (COP29) του ΟΗΕ που διεξάγεται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν έως τις 22 Νοεμβρίου θα παραστεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη χώρα να εκπροσωπείται σε ανώτατο επίπεδο. Η Ελλάδα συμμετέχει με εθνικό περίπτερο, ενώ την ευθύνη για την προετοιμασία της ελληνικής παρουσίας έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Βασικός στόχος για την ελληνική αποστολή είναι η εξεύρεση πόρων με σκοπό τη χρηματοδότηση των προσπαθειών για τον περιορισμό της κλιματικής κρίσης, ο περιορισμός των ορυκτών καυσίμων και η έμφαση σε καινοτόμες ιδέες και λύσεις. Τον πρωθυπουργό συνοδεύει κυβερνητικό κλιμάκιο το οποίο αποτελούν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, Κώστας Φραγκογιάννης, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας.
Υπενθυμίζεται πως ο Κ. Μητσοτάκης συμμετείχε και στην περσινή παγκόσμια σύνοδο για την κλιματική αλλαγή (COP28), που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 85.000 εκπρόσωποι από 190 χώρες. Εκεί, για πρώτη φορά, αναγράφηκε στα συμπεράσματα της συνόδου ο στόχος για τον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκαν σημαντικές χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των πιο αδύναμων κρατών, προκειμένου να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους. Σε αυτό το πλαίσιο, και φέτος, στο ελληνικό περίπτερο, έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 45 εκδηλώσεις, οι οποίες θα προβάλλονται μέσω live streaming από τον ιστότοπο της ελληνικής συμμετοχής (greeceatcop.gr), με την παρουσία αρχηγών κρατών, υπουργών και κυβερνητικών αξιωματούχων από δεκάδες χώρες, καθώς επίσης ακαδημαϊκών, εκπρόσωπων εταιρειών και της κοινωνίας των πολιτών. Οι θεματικές ενότητες στις οποίες θα κινηθεί το περιεχόμενο των εκδηλώσεων είναι «πράσινη» χρηματοδότηση και οικονομικές ευκαιρίες, κλιματική δράση και ανθεκτικότητα σε νερό και υποδομές, ενεργειακή ασφάλεια και γεωπολιτική της ενέργειας, δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS), ΑΠΕ και εναλλακτικά καύσιμα, αλλά και τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας και οι υποδομές αποθήκευσης.