Διάχυτος ήταν ο προβληματισμός των Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων για την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία, κατά την άτυπη Σύνοδο της Βουδαπέστης. Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε έντονη ανησυχία για την αλλαγή των γεωπολιτικών ισορροπιών και συσχετισμών και με μια αιχμηρή τοποθέτηση κάλεσε τους Ευρωπαίους να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα, επισημαίνοντας ότι απαιτείται δράση για την υπεράσπιση των εθνικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων, οικονομικών και στρατηγικών. «Δεν πρέπει να αναθέτουμε για πάντα την ασφάλειά μας στην Αμερική», δήλωσε ο κ. Μακρόν, σημειώνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να σκεφτεί τον εαυτό της «ως ανεξάρτητη δύναμη» και «να ανακτήσει τον έλεγχο».
«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών λαών;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας και έκανε λόγο για μια ιστορική και καθοριστική στιγμή. «Το ερώτημα που μας τίθεται είναι: Θέλουμε να διαβάσουμε την Ιστορία που γράφουν άλλοι, τους πολέμους που εξαπολύει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, τις αμερικανικές εκλογές, τις επιλογές που κάνουν οι Κινέζοι σε τεχνολογικό ή εμπορικό επίπεδο; Ή θέλουμε εμείς να γράψουμε την Ιστορία; Νομίζω ότι έχουμε τη δύναμη να τη γράψουμε», ανέφερε.
Το βέβαιο είναι ότι η δυναμική επανεμφάνιση Τραμπ στο διεθνές προσκήνιο προκαλεί αναταραχή στους κόλπους της ΕΕ, με δεδομένο πως δεν έχει δώσει… και τα καλύτερα δείγματα γραφής από την προηγούμενη θητεία, καθώς η σχέση του με τους Ευρωπαίους ήταν πάντα ιδιαίτερα τεταμένη έως… πολεμική. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πάντως επιχείρησαν να φανούν ψύχραιμοι, αν και η προοπτική αμερικανικών δασμών στις εξαγωγές, η Άμυνα, το ζήτημα της κλιματικής κρίσης κ.ά. προκαλούν ισχυρούς πονοκεφάλους στα ευρωπαϊκά διευθυντήρια. «Εμπιστεύομαι την αμερικανική κοινωνία», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προτρέποντας τον Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία. «Γνωρίζουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να επιδεικνύουν αποφασιστικότητα, όταν εμπλεκόμαστε με αυταρχικά καθεστώτα. Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες φανούν αδύναμες με τη Ρωσία, τι θα σήμαινε αυτό για την Κίνα;», ανέφερε.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από την πλευρά της δήλωσε ότι εναπόκειται πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι ενωμένη. «Κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεν μπορεί από μόνο του να διαχειριστεί τις επερχόμενες προκλήσεις», πρόσθεσε. Εξαίρεση στη γενική κατήφεια αποτέλεσε ο στενός σύμμαχος του Τραμπ και οικοδεσπότης της Συνόδου Κορυφής, ο δεξιός εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος ελπίζει ότι οι καλές σχέσεις του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ θα τον «ψηλώσουν» εντός της ΕΕ. Ήταν από τους λίγους που πιστεύει πως η άνοδος των Ρεπουμπλικανών μπορεί και να σημάνει κάτι καλό, κυρίως για τον ίδιο βέβαια και την πολιτική που ακολουθεί στη χώρα του.