Το μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει από τη γεωπολιτική της αφέλεια και να συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα εξασφάλισης πρόσθετων πόρων, ούτως ώστε να ανταποκριθεί με επάρκεια στις μεγάλες προκλήσεις όσον αφορά τους κρίσιμους τομείς της ανταγωνιστικότητας και της άμυνας, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην 5η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στη Βουδαπέστη. Ο πρωθυπουργός, αφού συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για την εμφατική νίκη του στις αμερικανικές εκλογές, εξέφρασε την ελπίδα «η διατλαντική σχέση να παραμείνει ισχυρή προκειμένου να επιλύσουμε σημαντικά περιφερειακά και παγκόσμια προβλήματα», διευκρινίζοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να προσεγγίσει αυτή τη σχέση από θέση αδυναμίας. Ούτως ή άλλως, η έκβαση των αμερικανικών εκλογών με την επάνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μονοπωλεί τις συζητήσεις των ηγετών, καθώς είναι η πρώτη φορά που έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να αναζητήσουν κοινό βηματισμό.
Παρουσία της Κριστιν Λαγκάρντ και του Μάριο Ντράγκι η συνεδρίαση
Στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, χθες, τέθηκαν οι προκλήσεις της ασφάλειας, του Μεταναστευτικού και της οικονομικής ασφάλειας, ενώ στη σημερινή άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ και του Μάριο Ντράγκι, το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στην ατζέντα είναι η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα με αφορμή την έκθεση Ντράγκι. Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καθίσουν να συζητήσουν αναλυτικά την έκθεση Ντράγκι και θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε κοινό κείμενο για τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας (Διακήρυξη της Βουδαπέστης). Μέσα από αυτό το πρίσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει τη σημασία της κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης αγαθών κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια και η άμυνα, αλλά και να επισημάνει τη σύνδεση της συζήτησης για την ανταγωνιστικότητα με το εκλογικό αποτέλεσμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωατλαντικές σχέσεις. Για την Αθήνα οι στόχοι πρέπει να είναι μια περισσότερο ανταγωνιστική ευρωπαϊκή οικονομία, η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, η ενεργειακή ανεξαρτησία και η δρομολόγηση κοινής άμυνας.
Η Ελλάδα δεν ανησυχεί για την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων μετά την εκλογή Τραμπ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη έχει στείλει το μήνυμα πως δεν ανησυχεί για την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, οι οποίες, όπως τόνισε κατά την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου για τον απόδημο ελληνισμό, έχουν εθνικά και όχι παραταξιακά χαρακτηριστικά. Άλλωστε, η ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία αναθεωρήθηκε τελευταία φορά και προσέλαβε στρατηγικά χαρακτηριστικά επί ημερών Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και Μάικ Πομπέο στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η ανησυχία του πρωθυπουργού αφορά την ευρωπαϊκή ακινησία και αδράνεια σε μια εξαιρετικά ανησυχητική συγκυρία, κατά την οποία το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρείται ισχνό όπως και η οικονομική της ανάπτυξη. «Πρέπει να είμαστε αρκετά ρεαλιστές ως Ευρωπαίοι και δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε αυτή τη διατλαντική εταιρική σχέση από θέση αδυναμίας. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, αλλά σίγουρα μπορεί να αλλάξει τον εαυτό της για να αντιμετωπίσει έναν μεταβαλλόμενο κόσμο. Επομένως, οι συζητήσεις που θα έχουμε, ιδίως όσον αφορά τα ζητήματα της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, είναι ιδιαίτερα επίκαιρες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Ελπίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση με τη σοβαρότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα που απαιτούν αυτοί οι καιροί».
Στο τραπέζι τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την ΕΕ
Αντιμέτωπη με τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα, η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα και την οικονομική ευημερία της, και έχοντας ως βάση τις εκθέσεις «Much more than a market» («Πολύ περισσότερο από μια απλή αγορά») του Ενρίκο Λέτα και «The future of european competitiveness» («Το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας») του Μάριο Ντράγκι οι «27» αναμένεται να εξετάσουν τα παρακάτω μείζονα πεδία για το μέλλον της Ευρώπης: τα κενά καινοτομίας και παραγωγικότητας, μέτρα για την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, αποταμιεύσεις και επενδύσεις, βιομηχανική ανανέωση και απανθρακοποίηση, αμυντική ετοιμότητα, προσπάθειες για μια πιο κυκλική οικονομία, έρευνα, καινοτομία και ρηξικέλευθες τεχνολογίες, ενεργειακή κυριαρχία και κλιματική ουδετερότητα. Κατά τη χθεσινή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην οποία συμμετείχαν 47 ηγέτες από όλο τον κόσμο, τέθηκαν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνεχιζόμενη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, η αντικανονική μετανάστευση και ζητήματα σχετιζόμενα με την οικονομική ασφάλεια και τη συνδεσιμότητα όσον αφορά την ενέργεια, τις μεταφορές, την τεχνολογία των πληροφοριών και το παγκόσμιο εμπόριο.
Κυριάκος, Ερντογάν, Ράμα και Χριστοδουλίδης στο ίδιο τραπέζι
Κυριάκος Μητσοτάκης, Ταγίπ Ερντογάν, Νίκος Χριστοδουλίδης, Έντι Ράμα κάθισαν χθες όλοι μαζί για έναν καφέ, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής, σε ένα στιγμιότυπο που ομολογουμένως σχολιάστηκε ιδιαίτερα, καθώς πρώτη φορά και οι τέσσερις βρέθηκαν γύρω από το ίδιο τραπέζι. Και μπορεί αυτό το τραπέζι να μην ήταν εργασίας, ωστόσο, οι τέσσερις ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για το αποτέλεσμα της αμερικανικής κάλπης αλλά και τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Ο κ. Χριστοδουλίδης, δε, άδραξε την ευκαιρία και υπενθύμισε στην Άγκυρα το πλαίσιο για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. «Ανταλλάξαμε απόψεις με τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και το μήνυμά μου ήταν η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και η ετοιμότητά μας να ενισχύσουμε τις ευρωτουρκικές σχέσεις σε συνάρτηση με τη συγκεκριμένη πρόοδο στο Κυπριακό. Η Τουρκία θέλει να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όπως ο αμυντικός οργανισμός – όλα αυτά περνούν από τη λύση του Κυπριακού βάσει του συμφωνημένου πλαισίου. Στόχος μας είναι η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στη συμφωνημένη βάση και οτιδήποτε υπεκφεύγει δεν μπορεί να συζητηθεί. Και αυτή είναι και η θέση της ΕΕ», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τη Λευκωσία, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση και συνομιλία με τον κ. Ερντογάν κατά την έναρξη των εργασιών, παρόντος και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ενώ στη συνέχεια προσήλθαν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ράμα. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας βρέθηκαν στη Βουδαπέστη για τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην οποία συμμετείχαν 47 Ευρωπαίοι ηγέτες.