Οριζόντιο δασμό 10% ή 20% σε κάθε προϊόν που εισάγεται στις ΗΠΑ, καθώς και δασμό άνω του 60% σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές, είχε υποσχεθεί προεκλογικά στους Αμερικανούς ο Ντόναλντ Τραμπ.
Στόχος του, συνεπικουρούμενοι από τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων, που επίσης έχει εξαγγείλει, οι δασμοί να οδηγήσουν σε αύξηση της αμερικανικής παραγωγής ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να εξοικονομηθούν δισεκατομμύρια δολάρια από τις εισαγωγές, που θα βοηθήσουν στην πληρωμή άλλων πολιτικών πρωτοβουλιών όπως οι φορολογικές μειώσεις.
Η ιδέα είναι ότι οι δασμοί θα κάνουν τα προϊόντα που κατασκευάζονται στο εξωτερικό πιο ακριβά σε σύγκριση με εκείνα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.
Αν το σχέδιό του υλοποιηθεί, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τα ευρωπαϊκά προϊόντα να καταστούν μη ανταγωνιστικά σε αμερικανικό έδαφος, με μακροπρόθεσμες δυσμενείς επιπτώσεις για το εμπόριο και τους Ευρωπαίους καταναλωτές που θα κληθούν να πληρώσουν το… μάρμαρο του χαμένου κέρδους. Οι πρώτοι υπολογισμοί θέλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να χάνει τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε αυτόν τον άτυπο εμπορικό πόλεμο που αναμένεται να κηρυχθεί από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ανθεκτικές σε κρίσεις οι ελληνικές εξαγωγές
Στην Ελλάδα, η οποία εξάγει στις ΗΠΑ κάθε χρόνο προϊόντα αξίας 2,2 δισ. ευρώ, οι εξαγωγείς είναι προβληματισμένοι, αναγνωρίζοντας ότι ως ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών οι ΗΠΑ απορροφούν το 4,2% του συνόλου, που δεν είναι αμελητέο ποσοστό, παραμένουν ωστόσο αισιόδοξοι. «Οι ελληνικές εξαγωγές από το 2009 μέχρι σήμερα τριπλασιάστηκαν εν μέσω οικονομικής, υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης. Αυτό είναι απόδειξη ότι οι διεθνείς εμπορικές σχέσεις της χώρας μας αντέχουν στις κρίσεις», λέει στην «Α» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης.
Φέτος την περίοδο Ιανουάριου-Απριλίου οι εξαγωγές μας προς τις ΗΠΑ είχαν διαμορφωθεί σε 736.900.000 ευρώ με βάση τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, αυξημένες κατά 20,6% συγκριτικά με πέρυσι (611.000.000 ευρώ).
Σύμφωνα με το πρόσφατο δελτίο του Παρατηρητηρίου Μεταρρυθμίσεων του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), οι συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν από 19% του ΑΕΠ το 2009 σε 44,9% του ΑΕΠ το 2023 και αντιστοίχως στην ΕΕ το σχετικό ποσοστό αυξήθηκε από 36,3% του ΑΕΠ το 2009 σε 52,7% του ΑΕΠ το 2023.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες εξάγουμε κυρίως διυλισμένο πετρέλαιο, επεξεργασμένα λαχανικά, τσιμέντο, πλάκες αλουμινίου, σιδεροσωλήνες, ελαιόλαδο και φέτα.
Τα ελληνικά τρόφιμα δεν θα επηρεαστούν από τον «πόλεμο» δασμών ΗΠΑ-ΕΕ
Οι Έλληνες εξαγωγείς εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι τα ελληνικά τρόφιμα δεν θα περιληφθούν στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.
Στην πρώτη του θητεία ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επιβάλει δασμούς στο ευρωπαϊκό αλουμίνιο, στον χάλυβα και στις ελιές, ενώ για την ελληνική φέτα είχε γίνει συμφωνία εξαίρεσης -δεδομένου ότι τα ΠΟΠ προϊόντα δεν αποτελούν απειλή για την αμερικανική γαλακτοβιομηχανία, αφού κατέχουν μικρό μερίδιο στην πίτα της συγκεκριμένης αγοράς και εκεί δεν ισχύει το καθεστώς ΠΟΠ-, κάτι που οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών ελπίζουν ότι θα επαναληφθεί.
«Η Ελλάδα εξάγει πολλά τρόφιμα. Δεν νομίζω να επηρεαστούν από τις προθέσεις του νέου Αμερικανού προέδρου, καθώς το “made in Greece” είναι ισχυρό trademark, συνώνυμο της δημοφιλούς μεσογειακής διατροφής», επιβεβαιώνει ο Συμεών Διαμαντίδης, ο οποίος πάντως δηλώνει σίγουρος ότι ακόμη και αν επιβληθούν οι δασμοί στα ελληνικά προϊόντα θα είναι σε ένα πολύ μικρό ποσοστό, της τάξης του 10%, που δεν θα επηρεάσει τις εξαγωγές