Τη βεβαιότητά του ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις με τον στρατηγικό χαρακτήρα που έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια θα παραμείνουν παραγωγικές και με την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του για την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό. Και γι’ αυτό άλλωστε το βασικό μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, και μάλιστα πολύ ηχηρό. Είχε αποδέκτη τις Βρυξέλλες, εστιάζοντας στις μεγάλες και δομικές αλλαγές, οι οποίες πρέπει να γίνουν άμεσα από τους «27», ώστε να μη χάσει η Ευρώπη το τρένο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
«Αν είχα να κάνω ένα πρώτο σχόλιο, αυτό θα αφορούσε την Ευρώπη. Η ήπειρός μας οφείλει να αναζητήσει δυναμικά τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη, που αλλάζει διαρκώς. Να κάνει πιο ανταγωνιστική την ευρωπαϊκή οικονομία. Να οικοδομήσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία σε νέες συνθήκες. Ενεργειακή ανεξαρτησία, κοινή άμυνα, στρατηγική αυτονομία σε νέες συνθήκες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν στην άτυπη σύνοδο κορυφής, σήμερα και αύριο, στη Βουδαπέστη.
Στο προσχέδιο της προτεινόμενης διακήρυξης για τη Νέα Ευρωπαϊκή Συμφωνία Ανταγωνιστικότητας, που θα τεθεί σε αύτη τη σύνοδο, ζητείται από την Κομισιόν να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ενοποίηση των τραπεζικών αγορών και των αγορών κεφαλαίων, καθώς και για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ταμείου που θα επενδύει σε κρίσιμες τεχνολογίες, στη βάση των προτάσεων που έχει καταθέσει ο Μάριο Ντράγκι αλλά και ο Ενρίκο Λέτα. Σημειώνεται πως ο Ιταλός πρώην κεντρικός τραπεζίτης ζητά επενδύσεις 800 δισ. ευρώ ετησίως, ώστε να επανέλθει η ΕΕ σε αναπτυξιακή τροχιά, για να σταματήσει να ακολουθεί από απόσταση και ασθμαίνοντας Κίνα, ΗΠΑ και στο κοντινό μέλλον την Ινδία, η οικονομία της οποίας τρέχει πολύ γρήγορα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ αυτών των αλλαγών που προτείνουν οι δύο Ιταλοί, συγκαταλέγεται σε όσους βλέπουν την εκλογή Τραμπ ως ευκαιρία, υπό την έννοια πως μπορεί να δώσει ώθηση στις αναγκαίες αλλαγές για να ξεπεράσει η ΕΕ τις διαιρέσεις της και να προχωρήσει ως πραγματική ένωση. Και στην κοινή άμυνα και ασφάλεια αλλά και σε σειρά άλλων στρατηγικών τομέων, ξεκινώντας από την καινοτομία και φθάνοντας στην εναρμόνιση της ενιαίας αγοράς, την ενέργεια και τη βιομηχανία, αν θέλουν βέβαια οι Βρυξέλλες, και περισσότερο το Βερολίνο και το Παρίσι, να αναζωογονηθεί η αναιμική σε αυτή τη φάση ευρωπαϊκή οικονομία.
Στην έκθεσή του άλλωστε ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποιεί ότι η Ευρώπη κινδυνεύει με τελειωτική οικονομική παρακμή και, αν θέλει να αποφύγει να μείνει οριστικά πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε θεαματικές αλλαγές. Ειδικότερα, όσον αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι «η συνεργασία της Αθήνας με την Ουάσινγκτον υπήρξε άψογη και στην πρώτη θητεία του προέδρου Τραμπ». Θύμισε επίσης πως η πρόσκληση που έλαβε να μιλήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο, τον Μάιο 2022 ήταν κοινή, από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς.
«Να συγχαρώ τον πρόεδρο Τραμπ για την εμφατική νίκη του, είμαι βέβαιος ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα είναι σταθερά ισχυρές και παραγωγικές. Ο χαρακτήρας τους είναι στρατηγικός και το πρόσημό τους εθνικό και όχι παραταξιακό. Προσδοκώ σε ακόμα στενότερη συνεργασία», ανέφερε ο πρωθυπουργός στις πρώτες του κουβέντες για τις αμερικανικές εκλογές κατά την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών για τον απόδημο ελληνισμό. Ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια για την εκπόνηση του σχεδίου και τόνισε πως είναι συνειδητή επιλογή της πολιτείας να διαμορφώσει μια διπλωματία που απλώνεται σε πολλά επίπεδα.
«Αυτό το οποίο είδαμε να παρουσιάζεται είναι και η αποκρυστάλλωση πολλών προτάσεων που κατέθεσαν ομογενειακές μας οργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Στη βάση αυτή ερχόμαστε τώρα να ενισχύσουμε τις γέφυρες που μας ενώνουν με τους απανταχού Έλληνες», υπογράμμισε. Χαριτολογώντας δε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος προς τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, έκανε το λογοπαίγνιο του παραφράζοντας το απόφθεγμα «Make America Great Again»: «Αν θέλατε να είστε ευρηματικοί, θα είχατε βάλει στην εκδήλωση υπέρτιτλο “Make Greeks abroad great again”», είπε χαμογελώντας ο κ. Μητσοτάκης.
Έξι ομογενείς εκλέχθηκαν στη νέα Βουλή
Έξι ομογενείς κατάφεραν να εκλεγούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων – οι τρεις πρώτη φορά. Στο στρατόπεδο των θριαμβευτών Ρεπουμπλικανών ανήκει η Νικόλ Μαλλιωτάκη, που επί τρίτη θητεία θα εκπροσωπήσει την 11η Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, όπως και ο Κωνσταντίνος Μπιλιράκης, που επανεξελέγη με το σαρωτικό 71% στη 12η Περιφέρεια της Φλόριντα. Μαζί τους θα είναι, πρώτη φορά, ο Μάικ Χαριδόπουλος, που εκλέχτηκε στη λαβωμένη από τους ισχυρούς τυφώνες Φλόριντα.
Πρώτη φορά, επίσης, εκλέχτηκαν στο Νιου Χάμσαϊρ, με τους Δημοκρατικούς, ο Κρις Πάππας (Κρίστοφερ Παππάς), στην 1η Περιφέρεια, και η Μάγκι Γκουντλάντε, στη 2η Περιφέρεια. Πρόκειται για τη σύζυγο του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, με καταγωγή από την Αβδέλα Γρεβενών. Στην 1η Περιφέρεια της Νεβάδα επανεκλέχτηκε η βουλευτής των Δημοκρατικών, Ντίνα Τάιτους. Αντίθετα, στην 1η Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, ο Τζον Άβλον, αναλυτής του CNN με καταγωγή από την Κέρκυρα, δεν κατάφερε να κερδίσει την έδρα από τον βουλευτή των Ρεπουμπλικανών, Νικ Λα Λότα.
Στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ είχαν σημαντικό ρόλο τρεις ομογενείς: Τζορτζ Παπαδόπουλος, Τζορτζ Τζιτζίκος και Ρινς Πρίμπους. Ο σημαντικότερος ομογενής υποστηρικτής του είναι ο Τζον Κατσιματίδης, βασιλιάς των σουπερμάρκετ και ιδιοκτήτης ραδιοφωνικού σταθμού στη Νέα Υόρκη, στον οποίο συχνά είχε ο ίδιος καλεσμένο τον Τραμπ.
Πλήθος ομογενών εκλέχτηκε στα πολιτειακά όργανα (Βουλή και Γερουσία κάθε πολιτείας), μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει ο Μιχάλης Γιάνναρης, που την προηγούμενη περίοδο ήταν αναπληρωτής επικεφαλής της Γερουσίας της Νέας Υόρκης.