Με αναφορές στα εθνικά αλλά και στη διογκούμενη δυσφορία των πολιτών από το τωρινό πολιτικό σύστημα, ο Κώστας Καραμανλής εξέφρασε εκ νέου ανησυχίες για τον εν εξελίξει ελληνοτουρκικό διάλογο, αντιθέτως όμως με τον Αντώνη Σαμαρά επέλεξε να κινηθεί σε χαμηλούς τόνους χωρίς εξάρσεις και σκληρές εκφράσεις. Και κυρίως χωρίς να αφήνει υπονοούμενα περί υποχωρήσεων. Ο πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας χθες κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Πλάκα «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη» στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, άφησε αιχμές και για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου ανάλογες τοποθετήσεις του Αντώνη Σαμαρά.
«Οι προβληματισμοί και ανησυχίες που εκφράζονται για τα εθνικά μας θέματα είναι εύλογες και υπαρκτές. Τους δημιουργεί άλλωστε η επιθετικότητα και ο αυξανόμενος αναθεωρητισμός της Τουρκίας. Η ανάδειξή τους στην ουσία ενισχύει τις πάγιες εθνικές μας θέσεις, ιδίως όταν εκφράζονται από υπεύθυνα χείλη», είπε ο κ. Καραμανλής και συμπλήρωσε παίρνοντας θέση στη διαμάχη του Μεγάρου Μαξίμου με τον Μεσσήνιο πολιτικό. «Είναι λάθος να αντιμετωπίζονται ως επικριτικές, εφόσον μάλιστα η χώρα παραμένει προσηλωμένη στην εθνική γραμμή». Ο κ. Καραμανλής, αναφερόμενος στη διαδρομή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, επεσήμανε ότι υπερασπίστηκε και στήριξε όσο λίγοι τα εθνικά συμφέροντα με ρεαλισμό, χωρίς μεγαλοστομίες, αλλά με στρατηγικό στόχο και συγκεκριμένες δράσεις, και πως το ίδιο έπραξε πάντα και έναντι της Τουρκίας. «Ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, αλλά με σταθερές θέσεις, πάντοτε διατυπωμένες με απόλυτη διαύγεια», σημείωσε ο κ. Καραμανλής.
Ο πρώην πρωθυπουργός παράλληλα αναφέρθηκε στο πώς ο Κωνσταντίνος Καραμανλής χειρίστηκε τον ελληνοτουρκικό διάλογο, θέλοντας να διαψεύσει όσους σήμερα ισχυρίζονται πως ήταν έτοιμος να μπει σε εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση με την Τουρκία: «Δεν ευσταθεί κάτι τέτοιο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πίστευε ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία, η οριοθέτηση δηλαδή της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, θα έπρεπε να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, αν χρειαστεί και με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης βάσει συνυποσχετικού. Και ήταν η Τουρκία που υπαναχώρησε τότε. Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια. Με άλλα λόγια, ο υπαινιγμός ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα ήταν διατεθειμένος να συζητήσει επί θεμάτων που μονομερώς και αυθαίρετα επιχειρεί να προσθέτει διαχρονικά η Τουρκία στην ατζέντα είναι ανακριβής, έωλος και ίσως εκ του πονηρού», σημείωσε.
Κανένα πολιτικό σύστημα δεν επιβιώνει χωρίς ισχυρή νομιμοποίηση
Παράλληλα προειδοποίησε πως κανένα πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να επιβιώσει επί μακρόν, αν δεν έχει ισχυρή νομιμοποίηση και αξιοπιστία στα μάτια της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. «Και ρίχνουν λάδι στη φωτιά όσοι υπεροπτικά και αλαζονικά υποτιμούν τους δυσαρεστημένους και διαμαρτυρόμενους πολίτες ως οπισθοδρομικούς, ψεκασμένους ή εξτρεμιστές», τόνισε ο Κώστας Καραμανλής, αναφερόμενος στη δυσαρέσκεια μεγάλου τμήματος του εκλογικού σώματος που όλο και απομακρύνεται από τα υπάρχοντα κόμματα. Στην παρουσίαση του βιβλίου παρευρέθηκαν η γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Συρεγγέλα, ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, και ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας.