Η μάχη της πολιτικής σταθερότητας φέρνει νέο εκλογικό νόμο

Οι εισηγήσεις στο Μαξίμου για πλειοψηφικό σύστημα που θα δίνει αυτοδυναμία - Στο τραπέζι η καθιέρωση του 5% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή
19:21 - 5 Νοεμβρίου 2024

Το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας, προκειμένου να συνεχιστεί η θετική πορεία της εθνικής οικονομίας αλλά και οι πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο, εισάγεται όλο και πιο κεντρικά στο κυβερνητικό αφήγημα, με τα στελέχη της κυβέρνησης και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναφέρουν στον δημόσιο διάλογο την αναγκαιότητα για συνέχεια στην ομαλότητα. Το Μέγαρο Μαξίμου συνδέει την αναπτυξιακή τροχιά με τη σταθερότητά του, προβάλλοντας στην επιχειρηματολογία του ότι η οικονομία κινείται αναμφισβήτητα στη σωστή κατεύθυνση, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Με ρυθμούς ανάπτυξης πολύ μεγαλύτερους του ευρωπαϊκού μέσου όρου, την ανεργία να έχει υποχωρήσει στο 9,3%, τις εξαγωγές να αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο – στοιχεία που εμπνέουν αισιοδοξία. Σε αυτό το κλίμα και με στόχο να αποφευχθούν περιπέτειες (η χώρα είχε πολλές από τη χρεοκοπία και ύστερα), είναι κοινό μυστικό πως στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Παρότι βέβαια τα κυβερνητικά στελέχη κλείνουν τη συζήτηση για το θέμα σε κάθε ευκαιρία. Ωστόσο η άποψη ότι η χώρα χρειάζεται ένα εκλογικό σύστημα πλειοψηφικό, που θα δίνει στο πρώτο κόμμα αυτοδυναμία ούτως ώστε να αποφευχθεί η πολιτική αστάθεια, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνα πισωγυρίσματα, πρέπει να θεωρείται ότι βρίσκεται πάνω στο τραπέζι.

Η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα προωθήσει ακόμη πιο επισταμένως το αφήγημα περί διαφύλαξης της καλής πορείας της οικονομίας, αλλά και της ανάγκης να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την ενίσχυση των εισοδημάτων, που αποτελεί ούτως ή άλλως βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής. Και βέβαια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφύγει να εμπλακεί σε μια τέτοια συζήτηση, ωστόσο ανάμεσα σε «γαλάζια» κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη (λόγου χάρη Άδωνις Γεωργιάδης) είναι έντονη η άποψη ότι πρέπει να ανέβει το ποσοστό εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή στο 5%. Θυμίζουμε ότι το 3%, που ισχύει σήμερα, θεσπίστηκε μετά το 1990 με την αλλαγή του εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Εκτιμάται παράλληλα και ένα ακόμη στοιχείο, που αφορά ευθέως την ποιότητα του πολιτικού προσωπικού, καθώς η αύξηση του ορίου θα κλείσει τον δρόμο στα μικρά σχήματα και σε πρόσωπα που δεν συνάδουν με τον κοινοβουλευτισμό. Σε μια εποχή δε που προσφέρεται για την άνοδο λαϊκιστικών μορφωμάτων, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα. Άλλωστε είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από την είσοδο της Χρυσής Αυγής και των επιγόνων της στο Κοινοβούλιο.

Πότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το εκλογικό σύστημα

Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις για το εκλογικό σύστημα θα ληφθούν με τη νέα χρονιά και έπειτα από την προεδρική εκλογή. Σημαντικός παράγοντας για τις υπό σκέψη αλλαγές θα είναι το πολιτικό τοπίο που θα διαμορφωθεί από το κέντρο και προς τα αριστερά και αφού οριστικοποιηθεί η ρευστή κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία με βεβαιότητα οδηγεί σε νέες διασπάσεις. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η ΝΔ θα επιδιώξει για την ώρα να αξιοποιήσει τον νεκρό πολιτικό χρόνο επισπεύδοντας το κυβερνητικό έργο, ούτως ώστε να εδραιωθεί ως η μοναδική συνεπής πρόταση διακυβέρνησης. Και με τη νέα χρονιά αναμένονται εξελίξεις στο εκλογικό σύστημα…

«Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και νέες μειώσεις φόρων»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθεώρησε έργα στο Ναύπλιο και μίλησε με πολίτες

Την καλή εικόνα της ελληνικής οικονομίας ανέδειξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του στο Ναύπλιο, σημειώνοντας ότι ισχυρές οικονομίες -όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο- σήμερα αναγκάζονται να καταφύγουν σε σημαντικές αυξήσεις φόρων για να διορθώσουν δημοσιονομικές ανισορροπίες. «Αν σκεφτείτε τι γίνεται αυτή την εποχή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα αναλογιστείτε πράγματι ότι αυτό το οποίο έχουμε πετύχει ως προς την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά σημαντικό», είπε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να συνδυάζουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με περαιτέρω μειώσεις φόρων. Δώδεκα φόροι θα μειωθούν ακόμα στον προϋπολογισμό του 2025 και η πορεία αυτή θα συνεχιστεί και το 2026 και το 2027». Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε δε ότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε αυτή την καλή εικόνα της οικονομίας και παράλληλα να εξασφαλίσουμε πως αυτή η θετική πορεία θα έχει αντανάκλαση σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο. «Διαθέτουμε πρωτοφανή χρηματοδοτικά εργαλεία στη διάθεσή μας: το Ταμείο Ανάκαμψης, με 36 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία προσωπικά διαπραγματεύτηκα στις Βρυξέλλες το 2020, το νέο ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Αλλά το ζητούμενο είναι πώς όλα αυτά τα εργαλεία θα δουλέψουν και θα συντονιστούν μαζί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών», δήλωσε. Ο πρωθυπουργός στάθηκε επίσης στα χρήματα που θα διατεθούν για την ενίσχυση των υποδομών Πολιτικής Προστασίας, δηλώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη με χρηματοδοτικά εργαλεία που αφορούν την προσαρμογή μας στην κλιματική κρίση. «Θέλω να θυμίσω ότι 2,1 δισ. ευρώ δαπανά η ελληνική κυβέρνηση για να μπορέσουμε να μεταμορφώσουμε, ουσιαστικά, τις υποδομές πολιτικής προστασίας, για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ακριβώς τέτοια καιρικά φαινόμενα», ανέφερε.