Τα πέντε μηνύματα του Κ. Μητσοτάκη εντός και εκτός ΝΔ

Μητσοτάκης: Ο ενορχηστρωτής Τσίπρας της σκευωρίας Novartis, ο «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ» του Ανδρουλάκη, η προειδοποίηση σε Σαμαρά, Καραμανλή για την ενότητα της παράταξης και το προσκλητήριο σε μεσαία τάξη και δυσαρεστημένους
17:50 - 4 Νοέμβριος 2024

Πολλαπλά μηνύματα στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια συγκυρία αρκετά ιδιαίτερη, καθώς το πολιτικό τοπίο βρίσκεται σε φάση αναδιαμόρφωσης, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί με άξονα την καθημερινότητα των πολλών να επαναφέρει στη ΝΔ τμήματα της εκλογικής δεξαμενής τα οποία εντέλει έδωσαν τη θεαματική αυτοδυναμία στις δύο τελευταίες εκλογές.

1.Το πρώτο μήνυμα αφορά τους Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά και το εσωτερικό της Πειραιώς με αφορμή την αμφισβήτηση που δέχεται ο στενός κυβερνητικός πυρήνας στα εθνικά θέματα και όχι μόνο. «Όλοι αντιλαμβάνονται την ευθύνη την οποία έχουν να διαφυλάξουν την ενότητα και να μην προβαίνουν σε ενέργειες που τραυματίζουν τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας», είπε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς (Σκάι) για τις σχέσεις του κυρίως με τον κ. Σαμαρά, με τον οποίο είχε μία ακόμη συνάντηση εξ αφορμής των εγκαινίων της κατοικίας του Οδυσσέα Ελύτη στην Πλάκα. Ο κ. Μητσοτάκης είναι σαφές ότι δεν επιθυμεί οι όποιες διαφορετικές απόψεις εκφράζονται από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς να εξελιχθούν σε εσωκομματική δίνη, θεωρώντας κατά βάση ότι τα «οικογενειακά» της παράταξης και γενικότερα του όλου πολιτικού συστήματος ουδόλως αφορούν τα μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. Αντιθέτως, αφορούν τα ζητήματα τα οποία άπτονται ευθέως της ποιότητας ζωής στο σήμερα και στο αύριο.

2.Σε αυτό τον άξονα ο πρωθυπουργός έστειλε το δεύτερο μήνυμα, ότι δηλαδή η μεσαία τάξη και όσες κοινωνικές ομάδες δυσκολεύονται βρίσκονται στο επίκεντρο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Πάνω σε αυτή τη βάση άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχτισε την αντιπολίτευση της ΝΔ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πετυχαίνοντας εντέλει δύο εκλογικούς θριάμβους. Και σε αυτό το σημείο έρχεται

3.Το τρίτο μήνυμα Μητσοτάκη, με αποδέκτη τον άλλοτε βασικό αντίπαλο, τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός χωρίς να λειάνει τις λέξεις κατονόμασε τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως τον βασικό υπεύθυνο της συκοφάντησης πολιτικών προσώπων με αφορμή την υπόθεση Novartis. «Ο άνθρωπος που υπήρξε ενορχηστρωτής της υπόθεσης αυτής, γιατί δεν υπάρχει κανείς ο οποίος να αμφιβάλλει ότι η υπόθεση αυτή ήταν στημένη κεντρικά, από το Μέγαρο Μαξίμου, να έρχεται και τώρα να μιλάει για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στην εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το κόμμα του κ. Τσίπρα συμπλήρωσε: «Καλά ξεμπερδέματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν και ενδεχομένως να έχουν το τέλος που τους αξίζει. Αποκαλύφθηκε ότι ουσιαστικά ήταν ένα συνονθύλευμα, το οποίο είχε έναν σκοπό και μόνο: τη νομή της εξουσίας».

4.Το τέταρτο μήνυμα φαινομενικά πήγαινε στον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά εξ αντανακλάσεως απευθυνόταν στην εκλογική βάση που έχει αποδεσμευτεί από πολιτικές ταμπέλες και στενές περιχαρακώσεις και η οποία βγάζει κυβερνήσεις προσερχόμενη στην κάλπη όχι με κριτήρια κομματικά αλλά κυβερνησιμότητας. «Ο κύριος Ανδρουλάκης μπορεί ενδεχομένως να πάει σε αντιπολίτευση που να είναι πολύ κοντά στο “όχι σε όλα”. Νομίζω ότι κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας να καταρρέει. Στρίβει δηλαδή το ΠΑΣΟΚ προς τα αριστερά, για αυτό και συχνά μπορεί να αποκαλώ το ΠΑΣΟΚ “πράσινο ΣΥΡΙΖΑ”. Αυτό σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί ταυτόχρονα να κλείνει το μάτι σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να παρουσιάζεται ως προοδευτικός μεταρρυθμιστής που απευθύνεται στον μεσαίο χώρο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, σε μια συγκυρία κατά την οποία θα δούμε μεγάλες μάχες για την πρωτοκαθεδρία σε αυτό που γενικά λέγεται «κεντρώος χώρος».

5.Το πέμπτο μήνυμα αφορούσε και το εσωτερικό της ΝΔ, τα στελέχη δηλαδή του παραδοσιακού δεξιού χώρου αλλά και το τμήμα των αμιγώς δεξιών ψηφοφόρων που στις ευρωεκλογές κινήθηκαν προς την αποχή, κυρίως και ακολούθως προς τα υπερδεξιά σχήματα του Κοινοβουλίου. «Προτιμώ πάντα τα ήρεμα νερά από τα ταραγμένα. Δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι τα ήρεμα νερά δεν μπορούν να ξαναγίνουν ταραγμένα αν φυσήξει ένας γερός άνεμος», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου: «Και εγώ και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευθαρσώς και δημόσια θέσαμε το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και ειδικά του κατοχικού δανείου. Δεν πρόκειται να υποστείλουμε αυτή την αξίωση».

Τι συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον Πομπέο σε εστιατόριο της Αθήνας

Η επόμενη μέρα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων μετά την αυριανή αναμέτρηση Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως βρέθηκε στο μενού της συζήτησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μάικ Πομπέο σε εστιατόριο της Αθήνας. Σε κάθε περίπτωση πάγια θέση της ελληνικής διπλωματίας ήταν και παραμένει πως οι άριστες διμερείς σχέσεις θα παραμείνουν στο ίδιο υψηλό επίπεδο ανεξαρτήτως νικητή.

«Η άποψη ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας, στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μία άποψη την οποία έχουν γερουσιαστές και βουλευτές και από τα δύο κόμματα», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε σχετικά και αναφερόμενος ειδικότερα στον πρώην Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και σημαίνοντα παράγοντα του στενού πυρήνα Τραμπ, με τον οποίο διατηρεί προσωπική φιλία, είπε: «Υπήρξε ένας υπουργός ο οποίος υπερασπίστηκε τα ελληνικά δίκαια, κάνοντας κινήσεις που άλλοι προκάτοχοί του δεν είχαν τολμήσει.

Επειδή οι προσωπικές σχέσεις στην πολιτική έχουν πάντα αξία και επειδή συναντώ τους ανθρώπους και όταν φύγουν από τις θέσεις εξουσίας, ο κύριος Πομπέο βρέθηκε για δικούς του λόγους στην Ελλάδα. Έρχεται αρκετά τακτικά και κάθε φορά που έρχεται τον συναντώ. Εξάλλου, έχω πάντα και εγώ ενδιαφέρον να ακούσω τις εκτιμήσεις του».