«Ντροπιαστική ήττα για Ερντογάν»

Θύελλα στην Τουρκία για τη συνάντηση Μπάιντεν - Χριστοδουλίδη και τη στήριξη του Αμερικανού προέδρου στη Λευκωσία - «Σκακιστές Αθήνα, Λευκωσία! Ταβλαδόρος η Άγκυρα»
16:40 - 1 Νοέμβριος 2024

Σφοδρά πυρά δέχεται στο εσωτερικό ο Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την παρουσία του Νίκου Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο, καθώς από πολλές πλευρές ο «σουλτάνος» κατηγορείται πως οδηγεί την Τουρκία στον απομονωτισμό. Και αυτό λόγω της ολόθερμης στήριξης της Άγκυρας προς τη Χαμάς, της ακραίας σύγκρουσης με το Ισραήλ και των καλών σχέσεων με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Πολύ περισσότερο δε όταν κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του Τζο Μπάιντεν ο Ερντογάν δεν κατάφερε να προσεγγίσει το Οβάλ Γραφείο. Δεν ήταν όμως μόνο η παρουσία Χριστοδουλίδη στην Ουάσινγκτον που ενόχλησε πολλούς στην Τουρκία. Ήταν κυρίως οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου υπέρ μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, γεγονός στο οποίο αναφέρθηκαν χθες και οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. «Πιστεύω ότι η φωνή των ΗΠΑ, η οποία αναγνωρίζει ότι έχει έρθει πια η ώρα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων ΟΗΕ, είναι και αυτή μία σημαντική στιγμή που έρχεται να προστεθεί στη δυναμική η οποία διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες», είπε ο κ. Μητσοτάκης, για να προσθέσει με νόημα ο Κύπριος Πρόεδρος: «Το σημαντικότερο είναι η αναγνώριση από πλευράς ΗΠΑ του ρόλου που η Κύπρος και η Ελλάδα διαδραματίζουν στην περιοχή. Με έργα και όχι με λόγια. Χαίρομαι ιδιαίτερα που αναγνωρίζεται ότι δεν χωρούν αμφιταλαντεύσεις στην εξωτερική πολιτική. Είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Σε ανάρτησή του ο βουλευτής του κόμματος CHP (της αντιπολίτευσης) Ναμίκ Ταν παρομοίασε τον Ταγίπ Ερντογάν με… ταβλαδόρο και τον Νίκο Χριστοδουλίδη με σκακιστή, χρησιμοποιώντας φράση του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τουράν Γκιουνές. «Αν ο κόσμος παίζει σκάκι και εμείς τάβλι, είναι φυσικό το αναπόφευκτο τέλος να είναι μια τέτοια ντροπιαστική και υποδειγματική εικόνα ήττας», σημείωσε, καυτηριάζοντας ουσιαστικά την αντιδυτική στάση του Ερντογάν και εστιάζοντας στο πόσο κόστισε στον Τούρκο πρόεδρο η ρήξη με το Ισραήλ και η μη καταδίκη της περσινής επίθεσης της Χαμάς. Παρουσίασε μάλιστα τον Ερντογάν ως «προστάτη της Χαμάς και εκφραστή της Χεζμπολάχ», προσθέτοντας ότι έτσι «οι ΗΠΑ και η ΕΕ αναγκάζονται να επανεξετάσουν την πολιτική τους στην Ανατολική Μεσόγειο». Βεβαίως, δεν θα μπορούσε μουσουλμάνος πρόεδρος να υποστηρίξει αναφανδόν την τακτική Νετανιάχου, ούτε φυσικά για την Ελλάδα ή την Κύπρο είναι όλα άσπρα ή μαύρα. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η μη ισορροπημένη στάση του Τούρκου προέδρου στο Μεσανατολικό σίγουρα του κοστίζει και σε περίπτωση επικράτησης της Κάμαλα Χάρις θα του στοιχίσει και στο μέλλον.