Πόρτα από παντού τρώνε οι συριζαίοι, χάνοντας (αν υπήρχε) κάθε προοπτική συμμετοχής σε ένα μέτωπο «προοδευτικών δυνάμεων» στην Κεντροαριστερά και αυτό καθώς δεν είναι μόνο τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που δεν θέλουν τα… ρετάλια της Κουμουνδούρου αλλά και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ.
Η εκλογική δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αναζητά… σανίδα σωτηρίας, αφού, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc για τον ANT1, το 68,4% τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με τη Χαριλάου Τρικούπη. Από την άλλη, οι «πράσινοι» ψηφοφόροι ούτε να σκέφτονται αυτό το σενάριο, καθώς το 54% τάσσεται κατά της συνεργασίας. Τα δύο κόμματα άλλωστε κινούνται σε τελείως διαφορετική ρότα. Το ΠΑΣΟΚ μετά τις εσωκομματικές κάλπες εμφανίζει -προσώρας- αξιοσημείωτη δημοσκοπική ανάκαμψη και η συσπείρωση της βάσης του φτάνει το 81%. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να κινείται σε τροχιά πλήρους διάλυσης, σημειώνοντας θεαματική κατρακύλα σε μονοψήφια ποσοστά και σοβαρή αποσυσπείρωση (41,3%). Οι διαρροές της Κουμουνδούρου μάλιστα τροφοδοτούν κυρίως το ΠΑΣΟΚ (15,3%), αναδεικνύοντάς το ως μοναδικό υπολογίσιμο πολιτικά αντίπαλο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Αυτή την εικόνα «διαβάζουν» εντός και πέριξ του ΠΑΣΟΚ και ενισχύεται η άποψη ότι το σενάριο της συμπόρευσης -σε οποιοδήποτε επίπεδο- θα ήταν… καταστροφικό, την ώρα δε που το κόμμα προσπαθεί να εδραιωθεί ως εκφραστής μιας εναλλακτικής. Στο περιθώριο όμως βάζει τον ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά, με τους παλιούς «συντρόφους» να ξεκόβουν σενάρια επιστροφής ή συνεργασίας.
H Χαριλάου Τρικούπη σπεύδει λοιπόν να αξιοποιήσει αυτή την ευνοϊκή συγκυρία με στόχο τη διεύρυνση της εκλογικής δεξαμενής, «φλερτάροντας» με όλους τους πολίτες που μπορεί να προέρχονται από το Κέντρο, την Κεντροαριστερά, ακόμη και από την Αριστερά, αλλά διαθέτουν ειδικά κριτήρια, αστική συνείδηση και κουλτούρα κυβερνησιμότητας. Η επαναπροσέγγιση αυτού του μεγάλου ακροατηρίου είναι εμφανές ότι δεν μπορεί να γίνει με… ουρά δυνάμεις όπως ο «επιθεωρησιακός» ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ συνεπώς βάζει σε πρώτο πλάνο την εύστοχη και ευθεία αντιπαράθεση με το Μαξίμου για τα μείζονα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, με το νεοσύστατο Πολιτικό Κέντρο να αναλαμβάνει καθοδηγητικό και συντονιστικό ρόλο. Βασικό μέλημα του Νίκου Ανδρουλάκη είναι όλες οι ομάδες «κρούσης» στις ράγες της δομικής αντιπολίτευσης, καθώς όπως ο ίδιος έχει πει «το ΠΑΣΟΚ θα είναι παντού». Όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη θα αναλάβουν διακριτές ευθύνες μπροστά στις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα το επόμενο διάστημα, εκφράζοντας τον κόσμο που εκπροσωπούν. Σε αυτή τη διαδικασία δε ο κ. Ανδρουλάκης δείχνει να ποντάρει και στη δουλειά που θα κάνουν οι πέντε άλλοτε συνυποψήφιοί του, καθώς με την εσωκομματική αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής κούρσας συνέβαλαν σημαντικά στην προβολή του κόμματος.
Βολές Βορίδη κατά Ανδρουλάκη: Γίνατε ο πράσινος ΣΥΡΙΖΑ
Σφοδρή πολιτική σύγκρουση είχαν στην Ολομέλεια της Βουλής οι Μάκης Βορίδης και Νίκος Ανδρουλάκης αναφορικά με τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και με αφορμή το νέο αδιέξοδο στην εκλογή νέου Συνηγόρου του Πολίτη. Η χθεσινή σύγκρουση, ως προέκταση, δίνει το στίγμα της πολιτικής αντιπαράθεσης που θα καταγράφεται εφεξής ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επί της ουσίας πολιτεύεται ως αξιωματική Αντιπολίτευση μετά την οριστική, καθώς φαίνεται, κατάσταση ανυποληψίας στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Το ΠΑΣΟΚ έρχεται με φόρα να λυτρώσει τον λαό», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης υποστηρίζοντας ότι η ακρίβεια, οι ανισότητες και η απαξίωση των θεσμών επιβαρύνουν τη θέση της κυβέρνησης. «Δεν επιθυμείτε τον διάλογο. Αποδεικνύετε ότι γίνατε ο πράσινος ΣΥΡΙΖΑ», ανταπάντησε ο κ. Βορίδης επιβεβαιώνοντας πως το Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ ως τον βασικό πολιτικό αντίπαλο.
Η αντιπολίτευση αντέδρασε στην εκλογή του Δημήτρη Σωτηρόπουλου στη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη αντικαθιστώντας τον Ανδρέα Ποττάκη, κι αυτό καθώς ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν ότι ο νυν Συνήγορος, Ανδρέας Ποττάκης, πρέπει να ολοκληρώσει τις έρευνές του για το ναυάγιο της Πύλου. «Η θητεία του κ. Ποττάκη έληξε 26/7/2022. Σχεδόν 2,5 χρόνια πριν. Η πρόθεση του Προέδρου της Βουλής να εκκινήσει τη διαδικασία αντικατάστασής του εκδηλώθηκε επισήμως τον Σεπτέμβριο του 2023. Η διερεύνηση της Πύλου ανατέθηκε στον Συνήγορο δύο μήνες μετά, τον Νοέμβριο 2023», εξήγησε ο κ. Βορίδης, για να προσθέσει ότι ο καθηγητής Δημήτρης Σωτηρόπουλος, που προτάθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, να αναλάβει την Αρχή, διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά της ακεραιότητας.
«Έρχεται λοιπόν Πρόεδρος της Βουλής και κάνει πρόταση για έναν διακεκριμένο καθηγητή που είναι κοντά στον δικό σας πολιτικό χώρο. Και τι αποφασίσατε στο πλαίσιο της υπεύθυνης στάσης που τηρείτε; Γιατί πρέπει να συνδέσετε την επιλογή του προσώπου του Συνηγόρου με οποιαδήποτε υπόθεση; Το έχετε ξανακάνει. Τι σημαίνει και τι υπονοεί η στάση σας; Ότι ο κ. Τασούλας βρήκε τον κ. Σωτηρόπουλο, συνεννοήθηκαν για να συγκαλύψουν την υπόθεση της Πύλου», είπε με δηκτικό τρόπο ο υπουργός Επικρατείας απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.