Σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας μπροστά σε νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών από τη Μέση Ανατολή βρίσκεται η Αθήνα, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να εμφανίζεται καθησυχαστικός ως προς τις εκτιμήσεις για τις αυξήσεις των ροών αλλά και τη διαθεσιμότητα των υποδομών για τη φιλοξενία των εκτοπισμένων. «Η πρόβλεψή μας φέτος, με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, είναι ότι κατά τον ανώτατο αριθμό θα έχουν εισέλθει στη χώρα μας είτε από τα μικρασιατικά παράλια, δηλαδή από τις ακτές της Τουρκίας, προς τα νησιά μας είτε από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής προς τη Νότια Κρήτη περί τους 50.000. Αυτό είναι το ανώτατο νούμερο. Θυμίζω ότι το 2016 είχαν μπει στη χώρα 1.300.000», δήλωσε στο Action 24, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ακόμα ότι αυτή τη στιγμή η χωρητικότητα στις δομές της χώρας σε όλη την επικράτεια, όχι στα νησιά, όπου ασφαλώς είμαστε στο κόκκινο λόγω των εισερχομένων, είναι περί το 60%. «Υπάρχει ακόμα περιθώριο στο σύστημα των δομών όλης της επικράτειας για να φιλοξενηθούν τυχόν πρόσφυγες πολέμου», σημείωσε.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αναφερόμενος στην πίεση που δέχονται τα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, επιβεβαίωσε ότι η πληρότητα στις δομές του Νότιου Αιγαίου είναι περί το 100% και συνέχισε μιλώντας για τα σενάρια που εξετάζονται: «Δεν κάνω χρήση του όρου “προσωρινή δομή”. Κατ’ αρχάς αν μιλήσουμε για προσωρινή δομή, οι τοπικές κοινωνίες θα θεωρήσουν ότι ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Οι δομές ενσωματώνουν και ένα στοιχείο καταγραφής και ταυτοποίησης, άρα παραμονής για αρκετές ημέρες και δεν σκεφτόμαστε κάτι τέτοιο. Αυτό που σκεφτόμαστε να κάνουμε στη Ρόδο, αν χρειαστεί και στην Κρήτη, μέχρι στιγμής δεν το δικαιολογούν αυτό, αλλά σενάρια εξετάζουμε και, όπως πολύ σωστά λέτε, η χώρα πρέπει να είναι προετοιμασμένη αν οι ροές ενταθούν, είναι να δημιουργήσουμε χώρους προσωρινής κράτησης, κάτι σαν μεγάλα κρατητήρια».