Οι γερμανικές θηριωδίες δεν παραγράφονται

Μητσοτάκης και Σακελλαροπούλου στρίμωξαν τον Σταϊνμάιερ για αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο - «Το θέμα θεωρείται λήξαν», η προκλητική απάντησή του
17:11 - 31 Οκτώβριος 2024

Πρόθυμος να ζητήσει «συγγνώμη» για τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν στον ελληνικό χώρο, αλλά κάθετα αρνητικός έως προκλητικός στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων εμφανίστηκε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, κινούμενος στην πάγια γραμμή του Βερολίνου: πως δηλαδή δεν υφίσταται πλέον κανένα ζήτημα και πως γενικά έχει κλείσει. Κυριάκος Μητσοτάκης και Κατερίνα Σακελλαροπούλου έθεσαν το θέμα τονίζοντας πως για την ελληνική πλευρά παραμένει πάνω στο τραπέζι και δεν διαγράφεται, όπως δεν παραγράφεται και η ιστορική μνήμη όσων έγιναν κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής και κατοχής.

Το ομολογουμένως εντυπωσιακό είναι ότι κ. Σταϊνμάιερ επέλεξε την αφωνία, όταν ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο. Στην αντιφώνησή του ο Γερμανός δεν έκανε καμία αναφορά στα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη περί γερμανικών επανορθώσεων και «αναγκαστικού κατοχικού δανείου», όπως και στην επισήμανση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι η παρουσία του στην Κάνδανο συνεπάγεται «αναγνώριση των ναζιστικών θηριωδιών που έλαβαν χώρα στο νησί». Δεν παρέλειψε όμως να υπογραμμίσει την επίσκεψή του στο εργοστάσιο της γερμανικής εταιρείας Boehringer-Ingelheim, κοντά στην Αθήνα. Νωρίτερα όμως, στη συνάντηση με την ομόλογό του, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όταν και πάλι τέθηκαν οι αποζημιώσεις, απάντησε πως «νομικά αυτό το θέμα θεωρείται λήξαν».

«Η ελληνογερμανική φιλία στηρίζεται στον ειλικρινή διάλογο και στον αλληλοσεβασμό. Στο πνεύμα αυτό θα ήθελα να τονίσω τη μεγάλη σημασία που έχει για τον ελληνικό λαό το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, το οποίο παραμένει εκκρεμές», είπε η κυρία Σακελλαροπούλου, με τον ομόλογό της να ανταπαντά: «Οι νομικές μας θέσεις για το ζήτημα των επανορθώσεων διαφέρουν. Εμείς είμαστε της άποψης ότι νομικά αυτό το θέμα θεωρείται λήξαν, ωστόσο παραμένουμε δεσμευμένοι απέναντι στην ιστορική μας ευθύνη όχι μόνο αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη αλλά κι αλλού». «Τα θέματα αυτά παραμένουν ζωντανά και ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα τα επιλύσουμε», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Γερμανό πρόεδρο, που πέρασε την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου, αμέσως μετά το προεδρικό, ενώ χαιρέτισε το γεγονός ότι σήμερα θα επισκεφτεί τη γενέτειρά του, την Κρήτη, και συγκεκριμένα την Κάνδανο, αναγνωρίζοντας έτσι με την παρουσία του τα εγκλήματα που έγιναν στο νησί.

Κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ αναφέρθηκε στη σημερινή του επίσκεψη στην Κρήτη και στη μαρτυρική Κάνδανο, την πρώτη Γερμανού προέδρου στη Μεγαλόνησο. «Θα επισκεφθώ ένα από τα μαρτυρικά χωριά και θα μιλήσω δημοσίως, αναφερόμενος στην ευθύνη που φέρουμε εμείς οι Γερμανοί απέναντι στα θύματα και απέναντι στα όσα έγιναν. Αυτό είναι δύσκολο θέμα, το οποίο ωστόσο παραμένει στη σχέση μας του παρόντος. Ένα θέμα το οποίο έχει πολύ σημαντικό ρόλο και δεν θα ήθελα να το αποφύγω», είπε.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον Γερμανό ομόλογό της, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ

Η Κάνδανος καταστράφηκε ολοκληρωτικά στις 3 Ιουνίου 1941 από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής ως αντίποινα για τη συμμετοχή των κατοίκων στη μάχη της Κρήτης. Η εκ θεμελίων καταστροφή αποτέλεσε ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τους Γερμανούς. Σκότωσαν και έκαψαν ζωντανούς τους λίγους ηλικιωμένους και κατάκοιτους που βρήκαν στο χωριό, καθώς οι περισσότεροι το είχαν έγκαιρα εγκαταλείψει για να σωθούν και απαγόρευσαν την ανοικοδόμησή του προς παραδειγματισμό των Κρητικών, ώστε να μη συνεχίσουν την αντίστασή τους στις δυνάμεις εισβολής.

Πυρά από τη Ζωή και απάντηση Δήμα

Δριμεία επίθεση στις ελληνικές κυβερνήσεις, διαχρονικά, καθώς και στα κόμματα που κυβέρνησαν εξαπέλυσε Ζωή Κωνσταντοπούλου από τη Βουλή, τονίζοντας πως ουδέποτε διεκδίκησαν και ότι έχουν εγκαταλείψει πλήρως το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. «Οι γερμανικές αποζημιώσεις και το θέμα του κατοχικού δανείου αποτελούν πάγιες εθνικές διεκδικήσεις και απαράγραπτα ελληνικά αιτήματα», απάντησε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Δήμας. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, αναφερόμενη στην επίσκεψη Στάινμαϊερ, είπε ότι η κυβέρνηση αρνείται να διεκδικήσει τις οφειλόμενες αποζημιώσεις, υποστηρίζοντας πως είναι «υπολογισμένες και καταγεγραμμένες και δεν τις εγγράφει στον προϋπολογισμό του κράτους, γεγονός που συνιστά απιστία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου».

«Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις στους πολίτες, γιατί δεν διεκδικεί αυτές τις αξιώσεις, ενώ υπάρχει απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που λέει ότι το γερμανικό κράτος οφείλει να αποζημιώσει τους κατοίκους του Διστόμου», πρόσθεσε η κυρία Κωνσταντοπούλου και σε άλλο σημείο της παρέμβασής της τόνισε: «Ο κ. Στάινμαϊερ έχει λάβει διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα ασκήσει η Ελλάδα τα δικαιώματά της. Ο πρώτος που τις διατύπωσε με τον πιο προκλητικό τρόπο ήταν ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος στις 6 Απριλίου του 2017 διαβεβαίωσε τον Γερμανό πρόεδρο ότι δεν θα διεκδικήσει η Ελλάδα μονομερώς τις αξιώσεις».