«Πάγιες εθνικές διεκδικήσεις οι γερμανικές αποζημιώσεις»

15:58 - 30 Οκτώβριος 2024

Στο υπό ανέγερση Μουσείο του Ολοκαυτώματος βρέθηκε χθες ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ συνοδευόμενος από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ως τον πρώτο σταθμό μιας επίσκεψης που έχει όλα τα στοιχεία του ιστορικού φορτίου. Σήμερα ο Γερμανός πρόεδρος συναντάται στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ θα περάσει την πόρτα και του Προεδρικού, όπου θα τον υποδεχθεί η Ελληνίδα ομόλογός του. Την ίδια ώρα, η ελληνική πλευρά, αναγνωρίζοντας τους πολλούς συμβολισμούς της επίσκεψης, διεμήνυε διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη πως οι γερμανικές αποζημιώσεις και το θέμα του κατοχικού δανείου αποτελούν «πάγιες εθνικές διεκδικήσεις και απαράγραπτα ελληνικά αιτήματα». Είχε προηγηθεί η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη με αφορμή την αυριανή μετάβαση του Γερμανού προέδρου στην Κρήτη, στο μαρτυρικό χωριό Κάντανος που ισοπεδώθηκε εκ θεμελίων από τη Βέρμαχτ. «Είναι πολύ σημαντική η επίσκεψη του κυρίου Σταϊνμάιερ στην Κάντανο, γιατί εμπράκτως αποδεικνύει ότι η σημερινή Γερμανία ζητά συγγνώμη για τα ναζιστικά βασανιστήρια. Ιδιαίτερα στην Κάντανο που πλήρωσε τόσο μεγάλο και φοβερό φόρο αίματος. Η επίσκεψή του εδώ είναι ένα μήνυμα ότι γυρίζουμε σελίδα, αλλά δεν ξεχνάμε», σημείωσε η κυρία Μπακογιάννη.

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ μαζί με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ξεναγήθηκαν στον χώρο τού υπό ανέγερση μουσείου. Πρόκειται για έναν χώρο μνήμης για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Νωρίτερα ο κ. Σταϊνμάιερ και η κυρία Σακελλαροπούλου συναντήθηκαν σε κλίμα συγκίνησης με δύο επιζήσασες της ναζιστικής κτηνωδίας και τους Ολοκαυτώματος, τις Ρίνα Ρέβαχ και Ρόζι Σαλτιέλ. «Από εδώ ξεκίνησαν τα βαγόνια με τους ανθρώπους που οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης», είπε από το βήμα της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ. «Συνολικά 50.000 άνθρωποι έφυγαν από τη συμπρωτεύουσα για να σφαγιαστούν στο κολαστήριο του Άουσβιτς.

Τη Θεσσαλονίκη την αποκαλούσαν “Μητέρα του Ισραήλ”», συμπλήρωσε, θέλοντας να τονίσει τον συμβολισμό της πόλης και τη σύνδεσή της με την εβραϊκή κοινότητα. Το μουσείο θα κατασκευαστεί με χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Άλμπερτ Μπουρλά μέσω του Genesis Prize Foundation.