Να μην παρεκκλίνει από τον κεντρικό στόχο, που δεν είναι άλλος από τη βελτίωση των όρων της καθημερινότητας, επιθυμεί το Μέγαρο Μαξίμου μπροστά στον κίνδυνο η όλη προβληματική για τα εσωτερικά της ΝΔ να εκπέσει σε κάποια ενδοκομματική δίνη, η οποία εντέλει στερείται και λογικής βάσης με δεδομένο το συμπαγές του κυβερνώντος κόμματος. Οι πολίτες άλλωστε, βάσει και των αναλύσεων που γίνονται στα επιτελεία, ελάχιστα ενδιαφέρονται για τα εσωτερικά των κομμάτων. Με αυτή την έννοια ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει όλο και πιο συχνές αναφορές στην ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, γνωρίζοντας κατά βάση πως η ελληνική κοινωνία, έχοντας προ πολλού πάρει αποστάσεις από στενές κομματικές περιχαρακώσεις και έπειτα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις της τελευταίας δεκαπενταετίας, θέτει ως βασικό αίτημα μεταρρυθμίσεις προς το καλύτερο και χειροπιαστά αποτελέσματα. Και όχι επιμέρους, αποσπασματικές εξάρσεις ή κορόνες.
Σε αυτή τη φάση, δύο είναι τα σημεία όπου εστιάζουν οι επιτελείς στο Μαξίμου, εξετάζοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων και τα οποία παραμένουν αναλλοίωτα επί μήνες. Το πρώτο αφορά το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, που παραμένει το ισχυρό ατού σε σύγκριση με τους άλλους αρχηγούς. Κι αυτό καθώς ο πρωθυπουργός διατηρεί θεαματική διαφορά από τον δεύτερο Νίκο Ανδρουλάκη με 27%, έναντι μόλις 10% (Alco), στην καταλληλότητα και 38% έναντι 15% (Interview). Σε συνδυασμό με το μεγάλο κενό της εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης όπως καταγράφεται, με τον έναν στους δύο ερωτηθέντες να πιστεύει πως δεν υπάρχει. Το δεύτερο στοιχείο αφορά ευθέως τη μέτρια έως κακή απόδοση του κυβερνητικού μηχανισμού στα κρίσιμα προβλήματα όπως λ.χ. η ακρίβεια, που συρρικνώνει τα εισοδήματα, ή ο τομέας της Υγείας και των προσφερόμενων υπηρεσιών. Αυτή την ανάγνωση μελετούν στο Μέγαρο Μαξίμου, θεωρώντας πως εκεί εντέλει θα κριθεί το παιχνίδι και προς αυτή την κατεύθυνση επικεντρώνονται, προκειμένου οι προσπάθειες να ενταθούν και τα πρώτα θετικά σημάδια να φανούν στην καθημερινότητα των πολλών. Τότε, βάσει πάντα αυτής της εκτίμησης, η εικόνα θα αντιστραφεί και θα αποτυπωθεί στις μετρήσεις του προσεχούς διαστήματος.
Το εσωκομματικό πεδίο ωστόσο δεν διαφεύγει την προσοχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεπώς, αναμένεται να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και θα δώσει το «παρών» στο συνέδριο που διοργανώνει με διαπρεπείς ακαδημαϊκούς, παρόντος του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, και θέμα «Από τη Μετάβαση στη Δημοκρατία – Η Δημοκρατία στην εποχή μας». Στην εκδήλωση πιθανότατα να είναι παρών και ο Κώστας Καραμανλής και σε αυτή την περίπτωση θα έχει ενδιαφέρον η συνύπαρξη των δύο, πολύ περισσότερο όταν προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης (στην τριτολογία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου) διαχώρισε τον κ. Καραμανλή από τον κ. Σαμαρά.
Ο Μεσσήνιος πολιτικός πάντως αντιμετωπίζεται πλέον από το Μαξίμου και προσωπικά από τον πρωθυπουργό με διάθεση μηδενικής ανοχής, μετά και τις πολύ φορτισμένες παρεμβάσεις επί των εθνικών και ειδικότερα σε σχέση με τον εν εξελίξει ελληνοτουρκικό διάλογο. Διόλου τυχαία άλλωστε δεν ήταν η αρκετά ειρωνική αποστροφή του Μάκη Βορίδη, που ερμηνεύτηκε ως αιχμή προς τον Αντώνη Σαμαρά. «Γιατί ανησυχείτε, καλέ μου κύριε;» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο υπουργός Επικρατείας, απευθυνόμενος πρωτίστως στον πρώην πρωθυπουργό και ακολούθως σε όσους εκφράζουν ανησυχίες για τα θέματα κυριαρχίας, τονίζοντας παράλληλα πως η παρούσα κυβέρνηση κινείται πάνω στις πάγιες εθνικές γραμμές. Ταυτόχρονα ο κ. Βορίδης φωτογράφισε ουσιαστικά τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ως τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Είμαι βέβαιος ότι, όταν έλθει εκείνη η ώρα, η επιλογή του θα είναι τέτοια, η οποία θα έχει ευρύτερη αποδοχή», σημείωσε ο κ. Βορίδης (Σκάι).
Εκλογικός νόμος
Την ίδια ώρα, όμως, ο Άδωνις Γεωργιάδης… ξαναχτύπησε συντηρώντας τη συζήτηση περί αλλαγής του εκλογικού νόμου με αύξηση του ορίου εισόδου στην Βουλή στο 5% και πιθανώς κάποιους μετασχηματισμούς που θα καθιστούσαν πιο εύκολη την αυτοδυναμία. «Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι Εργατικοί κυβερνούν με απόλυτη πλειοψηφία και έχουν πάρει 33,6%», είπε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM και συμπλήρωσε: «Η κουλτούρα συνεργασίας στη χώρα είναι άγνωστη και οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν μπορούν να κάνουν σοβαρά πράγματα. Πιστεύω ότι η Ελλάδα και η κατάσταση της κοινωνίας δεν σηκώνει πολιτική αστάθεια. Όποιος θα είναι υπεύθυνος για να πέσει η χώρα σε κατάσταση πολιτικής αστάθειας θα πάρει πολύ μεγάλο ιστορικό βάρος πάνω του».
Ο Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς επ’ αυτού στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, διέψευσε εκ νέου πως υπάρχουν σκέψεις αλλαγών στον ισχύοντα νόμο, σημειώνοντας πως πρόκειται για προσωπική άποψη του κ. Γεωργιάδη. Φαίνεται πάντως πως, παρά τη διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου, το ενδεχόμενο αλλαγής θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τους επόμενους μήνες τα σχετικά σενάρια.
ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Επί δύο ώρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζητούσε χθες με τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μαξίμου, πάνω σε ευρεία ατζέντα, που ξεκινούσε από τα εθνικά θέματα, την οικονομία, την πορεία της Ευρώπης και έφθανε στις αμερικανικές εκλογές και στο ενδεχόμενο νίκης του Ντόναλντ Τραμπ.