Τέσσερις δυνατοί γρίφοι για το Μέγαρο Μαξίμου

Το ζήτημα Σαμαρά, ο εκλογικός νόμος, η Προεδρία της Δημοκρατίας και ο ανασχηματισμός
15:56 - 29 Οκτώβριος 2024

Μπροστά σε τέσσερις δυνατούς γρίφους βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να πάρει τις αποφάσεις του το επόμενο διάστημα σε μια συγκυρία κατά την οποία το πολιτικό τοπίο δείχνει ρευστό και δυσανάγνωστο επί του παρόντος, μετά την επανεκλογή Νίκου Ανδρουλάκη και την οριστική, καθώς φαίνεται, επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφια ποσοστά. Αυτά, την ώρα που η κυβέρνηση προσεχώς έχει τέσσερα κρίσιμα ορόσημα, τα οποία αναμένεται να διαμορφώσουν εντέλει τη γενική πολιτική εικόνα: 1) την ψήφιση του προϋπολογισμού με τον Αντώνη Σαμαρά να προκαλεί… πονοκεφάλους, 2) τον εκλογικό νόμο, 3) την επιλογή του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας και 4) αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Όσον αφορά τους ψιθύρους περί αλλαγής του εκλογικό νόμου, πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να γίνεται αποδέκτης εισηγήσεων για αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο ποσοστό του 5% έναντι του 3%. Τέτοια εξέλιξη διαψεύδεται για την ώρα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, να διαμηνύει πως δεν υπάρχει καμία σκέψη. Η σχετική συζήτηση όμως, θυμίζουμε, άνοιξε με μια αποστροφή του Άδωνη Γεωργιάδη, με την οποία ουσιαστικά έβαλε αυτό το σενάριο στην ημερήσια διάταξη της τρέχουσας πολιτικής ατζέντας. Πέραν όμως της αύξησης του ορίου ακούγεται πως εξετάζεται και ο τρόπος που υπολογίζεται το μπόνους των εδρών, καθώς για το μέγιστο μπόνους των 50 εδρών προϋποθέτει ποσοστό 40%. Στον αντίποδα, ο σκληρός πυρήνας των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη κρίνει ακατάλληλο τον χρόνο για τη συγκεκριμένη συζήτηση, εκτιμώντας πως, εφόσον ξεκινήσει, θα προκαλέσει ακατάσχετη εκλογολογία. Από την άλλη, οι εισηγητές των αλλαγών προτάσσουν τον κίνδυνο να μην είναι εφικτή η αυτοδυναμία και κατά συνέπεια να οδηγηθούμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας, που διακινδυνεύουν την πολιτική σταθερότητα. Στο Μαξίμου ωστόσο εκτιμούν πώς οι «μέτριες» μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας διεξάγονται σε νεκρό πολιτικά χρόνο και ότι, όταν πλησιάσουμε στις εκλογές και εφόσον η κυβέρνηση υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της στους κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας, το κλίμα θα αντιστραφεί και οι επιδόσεις θα ανέβουν, καθιστώντας την αυτοδυναμία εφικτή.

Σχετικά με τον Αντώνη Σαμαρά, η οριστική ρήξη που φαίνεται πως έχει επέλθει δίνει τροφή για εικασίες, βάσει των οποίων ο Μεσσήνιος πολιτικός θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, κάτι που θα σήμαινε αυτομάτως την έξοδό του από την ΚΟ της ΝΔ. Το ερώτημα όμως είναι πόσο θέλει να τραβήξει το σχοινί ο πρώην πρωθυπουργός και πού ακριβώς θέλει να το πάει. Από το κυβερνείο, τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο, διαμηνύεται πως σε καμιά περίπτωση δεν εξετάζεται η διαγραφή Σαμαρά. Ενδεχόμενη όμως καταψήφιση του προϋπολογισμού ή μια ακόμη βαρύτερη παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού στα όρια της προσβολής του κυβερνητικού έργου αλλά και των πολιτικών προθέσεων του πρωθυπουργού θα συνιστά βήμα χωρίς επιστροφή, καθώς οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και το δόγμα της μηδενικής ανοχής απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Φαβορί ο Τασούλας

Στο πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, καθώς όλες οι πληροφορίες συντείνουν στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να μην ανανεώσει τη θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αναγνωρίζοντας πως ήδη περί τους 20 βουλευτές της ΝΔ δεν προτίθενται να τη στηρίξουν. Υπό αυτό το πρίσμα, προσανατολίζεται στην επιλογή προσώπου ευρείας αποδοχής, το οποίο θα εγκρίνει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το μεγάλο φαβορί παραμένει ο Κωνσταντίνος Τασούλας, όχι μόνον διότι τυγχάνει της καθολικής αποδοχής των «γαλάζιων» αλλά και γιατί δύναται να συγκεντρώσει ευρύτερες συναινέσεις, με δεδομένο πως πολλοί στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έλεγαν όχι.

Η προοπτική ενός ανασχηματισμού, σημειακού σε αυτή την φάση ή και ευρύτερου, με το ενδεχόμενο επιστροφής του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι επίσης κάτι για το οποίο γίνεται κουβέντα εντός και εκτός κυβερνητικών γραφείων. Σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις άλλωστε, συνεχίζει να καταγράφεται η δυσαρέσκεια των πολιτών πάνω στους χειρισμούς σε σειρά κρίσιμων θεμάτων, όπως η ακρίβεια, που ροκανίζει το οικογενειακό εισόδημα, αλλά και η ανασφάλεια που επικρατεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Με την τραγωδία των Τεμπών να έχει σημαδέψει ανεξίτηλα, ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας, βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της κριτικής που ασκείται τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από τα ΜΜΕ. Το κλίμα έχει βαρύνει για τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών αλλά και για άλλους συναδέλφους του, όχι μόνο στα υπουργεία αλλά και σε επιτελικά γραφεία εντός του Μεγάρου Μαξίμου. Υπό αυτή την έννοια η επιστροφή Γεραπετρίτη στην Ηρώδου Αττικού θεωρείται από πολλούς πως θα σηματοδοτήσει ντόμινο αλλαγών στον στενό πρωθυπουργικό πυρήνα.

Η στρατηγική για οικονομία, επενδύσεις και καθημερινότητα

Στα στρατηγικά βήματα για τη βελτίωση της οικονομίας και της καθημερινότητας, καθώς και την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις, ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εβδομαδιαία ανάρτησή του στο Facebook. Εκτενής ήταν η αναφορά που έκανε ο πρωθυπουργός στο έργο της κυβέρνησης για την ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, με αιχμή τα άτομα με αναπηρία, παρουσιάζοντας τις νέες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ αποκλειστικά για άτομα με αναπηρία, και προαναγγέλλοντας νέες δράσεις για τα δικαιώματά τους.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε ακόμη τη σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων, τονίζοντας την ανάγκη ψυχοκοινωνικής στήριξης των παιδιών. «Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι συλλήψεις ανηλίκων έφτασαν τις 10.600, ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρσι ήταν 7.400. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι πλέον τα παιδιά δρουν σε συμμορίες, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν, και τώρα δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν μαχαίρια, ακόμη και πιστόλια», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η εξάρτηση των παιδιών και εφήβων από τα κινητά, με αποδεδειγμένη πλέον την ψυχική τους επιβάρυνση από αυτήν, αποτελεί από τις αρνητικές συνέπειες της ψηφιακής τεχνολογίας και των αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσον αφορά την οικονομία, μίλησε για το σχέδιο παραγωγικού μετασχηματισμού, την ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανίας. «Ο επενδυτικός οδικός χάρτης για τα επόμενα τρία χρόνια εστιάζει όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά και στη μεταποίηση, την αγροδιατροφή και τη γενική επιχειρηματικότητα. Κόντρα στην αντίληψη κάποιων ότι η Ελλάδα «δεν παράγει ούτε καρφίτσα», είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η μεταποίηση και η βιομηχανία αναπτύσσονται εξίσου δυναμικά τα τελευταία χρόνια και έχουν αυξήσει κατά 2 μονάδες το μερίδιό τους στο ΑΕΠ», σημείωσε.

Σε άλλο σημείο έκανε ειδική μνεία στον Έβρο και στις ακριτικές περιοχές με αναφορά στο «Έβρος μετά», και στο σχέδιο ύψους 2,83 δισ. ευρώ για την οικονομική ενίσχυση της περιοχής. Το σχέδιο περιλαμβάνει υποδομές και προγράμματα ανασυγκρότησης, όπως τα κίνητρα εγκατάστασης και η αυξημένη μοριοδότηση στους κατοίκους.