Καθαρά μηνύματα εντός και εκτός συνόρων έστειλε ο Νίκος Δένδιας, επιβεβαιώνοντας πλήρως τη γενική παραδοχή που λέει ότι το εν λόγω υπουργείο κάνει «υπερωρίες». Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης διαβεβαίωσε ότι το 2030 θα έχουμε παρασάγγας τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Προφανώς υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί βάσει προγράμματος. «Όταν επιτευχθεί ο στόχος, θα μπορούμε να προασπίσουμε απολύτως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα συμφέροντά μας», τόνισε. Ο κ. Δένδιας, μιλώντας σε εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για αλλαγή στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, με κλείσιμο στρατοπέδων που δεν εξυπηρετούν κάποιον επιχειρησιακό σκοπό, τη μείωση του αριθμού των αξιωματικών -ειδικά των ανωτέρων- που πλέον ξεπερνούν ακόμα και αυτούς του αμερικανικού στρατού και την καθιέρωση μιας διαφορετικής πορείας εξέλιξης για τους υπαξιωματικούς. Ενδεικτικά ανέφερε δομές όπως το Ναυτοδικείο Ιωαννίνων και στρατόπεδα σε μικρές πόλεις, τα οποία διατηρούνται από την εποχή του Εμφυλίου.
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ «IRON DOME»
Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι το 2030 θα τεθεί σε ισχύ ο αντιαεροπορικός θόλος της Ελλάδας, που θα υποστηρίζεται από σύγχρονα πυραυλικά συστήματα διαφόρων ειδών, προκειμένου ο εναέριος χώρος να καταστεί απαραβίαστος σε ενδεχόμενη επίθεση. Διευκρίνισε δε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά προσιτή οικονομικά λύση, αφού -όπως είπε- το κόστος είναι μικρότερο από εκείνο 20 μαχητικών αεροπλάνων. Αναφέρθηκε επίσης και αναλυτικά στον τρόπο που η προστασία του εναέριου χώρου δεν θα εξυπηρετείται πλέον αποκλειστικά από τα μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία θα έχουν διαφορετικό ρόλο με τις εξαιρετικές τεχνολογικές δυνατότητες που διαθέτουν. Επισήμανε ότι οι νέες υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra θα μπορούν να εξασφαλίζουν αντιαεροπορική προστασία στον στόλο, συμμετέχοντας στον προστατευτικό θόλο που δημιουργείται πάνω από το Αιγαίο.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ»
«Χρειαζόμαστε 200 αεροπλάνα, αυτή είναι η κορυφή μας», ανέφερε ο κ. Δένδιας, εξηγώντας ότι αυτή τη στιγμή το κόστος για τους μηχανικούς που συντηρούν όλους τους διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών που διαθέτουμε είναι δυσβάσταχτο. «Έχουμε Phantom F-4, Mirage 2000, Mirage 2005, F-16-30, F-16-50, F-16-52, F-16 Viper, Rafale και αναμένουμε τα F-35. Το κόστος για διαφορετικές ομάδες συντήρησης είναι εξωφρενικό. Θα κρατήσουμε μόνο τα αεροσκάφη 4ης γενιάς, 4,5ης γενιάς και 5ης γενιάς. Μόνο από την απόσυρση των Phantom F-4, που σταματούν τις πτήσεις ύστερα από 50 χρόνια υπηρεσίας, θα εξοικονομήσουμε 230 τεχνικούς που είναι απαραίτητοι για τον εκσυγχρονισμό των F-16», σημείωσε. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στο σύστημα «Κένταυρος», τονίζοντας ότι θα αποτελέσει την ελληνική απάντηση στα τουρκικά UAVs Μπαϊρακτάρ.