Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου στις 22 Οκτωβρίου, ψηφίσαμε ένα κομβικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο φέρνει, μεταξύ άλλων, αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και του ΑΣΕΠ. Επί χρόνια, οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ χαρακτηρίζονταν από χρονοβόρες διαδικασίες, με αρκετές προσλήψεις να ολοκληρώνονται χρόνια μετά την προκήρυξη των θέσεων. Αποτέλεσμα; Οι θέσεις παρέμεναν κενές για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ πολλοί επιτυχόντες, απογοητευμένοι από τις καθυστερήσεις, τελικά προχωρούσαν τη ζωή τους σε άλλους τομείς, και, όταν επιτέλους είχαμε οριστικά αποτελέσματα, δεν τους ενδιέφεραν, με αποτέλεσμα πάλι να μένουν κενές οι θέσεις.
Γράφει ο Γιώργος Βρεττάκος
Με το νέο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση προχωρά αποφασιστικά στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή διακυβέρνηση. Η ψηφιοποίηση του κράτους έχει ήδη αλλάξει τον τρόπο που οι πολίτες αλληλεπιδρούν με τις δημόσιες υπηρεσίες. Το 95% των εγγράφων εκδίδεται πλέον ηλεκτρονικά, ωστόσο μέχρι σήμερα οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν πλήρως από το ΑΣΕΠ. Με την εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας των συστημάτων, οι πληροφορίες των πολιτών, όπως πτυχία, προϋπηρεσία και ένσημα, θα αντλούνται αυτόματα, καταργώντας ταυτόχρονα τη χρονοβόρα διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών που έπρεπε να κάνουν τα στελέχη του ΑΣΕΠ. Έτσι οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν και θα μειωθούν οι ενστάσεις και οι συνακόλουθες καθυστερήσεις, με άμεσα οφέλη για τους υποψήφιους και το δημόσιο σύστημα, γενικότερα. Ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας στην αποτελεσματική διαχείριση των προσλήψεων στις δημόσιες υπηρεσίες και δομές, ειδικά στην περιφέρεια, είναι η μοριοδότηση της εντοπιότητας που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο.
Με τη ρύθμιση αυτή, ουσιαστικά δημιουργείται μια δεξαμενή υποψηφίων και ένα ισχυρό κίνητρο για όσους κατοικούν σε Περιφέρειες της ορεινής ή νησιωτικής χώρας -όπου χρόνια αντιμετωπίζαμε άγονους διαγωνισμούς ή μεγάλα ποσοστά άρνησης ανάληψης υπηρεσίας από επιτυχόντες- να παραμείνουν στον τόπο τους, όπου έχουν ήδη το σπίτι και τη ζωή τους και να εργαστούν στις τοπικές δημόσιες υπηρεσίες και δομές. Αντιμετωπίζουμε έτσι το πρόβλημα του αυξημένου κόστους διαβίωσης που συνοδεύει μια μετεγκατάσταση για ανάληψη υπηρεσίας σε άλλη περιοχή, αλλά και την έλλειψη στέγης που παρατηρείται σε πολλές τουριστικές περιοχές της χώρας μας. Ταυτόχρονα, μέσω της κινητροδότησης εντοπιότητας, ενισχύουμε τις τοπικές κοινωνίες, προλαμβάνουμε τη φυγή των νέων και συμβάλλουμε στη διατήρηση των σχολείων, των δομών Υγείας και των υπόλοιπων δημοσίων υπηρεσιών.
Τέλος, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, η κυβέρνηση προχωρά στην αναγνώριση και επιβράβευση των δημοσίων υπαλλήλων που προσφέρουν ευσυνείδητα τις υπηρεσίες τους. Μέσα από το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής που θεσμοθετείται, οι δημόσιοι υπάλληλοι που συμβάλλουν ουσιαστικά στην αποδοτικότητα των υπηρεσιών θα επιβραβεύονται, ενώ το δημόσιο σύστημα θα γίνεται όλο και πιο αποτελεσματικό, αποδοτικό και φιλικό προς τον πολίτη. Σε μια εποχή όπου η σχέση πολίτη και κράτους πρέπει να είναι πιο κοντινή από ποτέ, είναι αδιαπραγμάτευτο να έχουμε έναν δημόσιο τομέα που λειτουργεί με διαφάνεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Το σύνολο των πολιτών αναμένεται να ωφεληθεί από αυτές τις αλλαγές, ενώ το Δημόσιο θα συνεχίσει να προσαρμόζεται στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.
Ο Γιώργος Βρεττάκος είναι βουλευτής ΝΔ Β Πειραιά