Την πόρτα εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο για τον ίδιο όσο και για τους βουλευτές που τον ακολουθούν άνοιξε ο Στέφανος Κασσελάκης με τη συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, κατηγορώντας τα στελέχη των «87» για αντιδημοκρατική συμπεριφορά.
«Αν υπάρξει έλλειμμα δημοκρατίας, αυτό θα επηρεάσει τις αποφάσεις πολλών. Δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια», είπε ο έκπτωτος πρόεδρος, ενώ ερωτηθείς αν θα κάνει νέο κόμμα ανέφερε: «Η πρόθεσή μου είναι να μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί η διαδικασία να είναι δημοκρατική. Αλλιώς θα πρέπει να συζητήσουμε για το πώς εκφράζεται η βάση δημοκρατικά».
Ο πρώην πρόεδρος με τον τρόπο του έθεσε το περίγραμμα του αφηγήματος το οποίο θα ανασύρει προκειμένου να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ (όταν έρθει αυτή η ώρα) και, όπως όλα δείχνουν, θα επικαλεστεί την έλλειψη δημοκρατίας για να προχωρήσει στη δημιουργία του δικού του πολιτικού φορέα. Η τακτική αυτή, που φαίνεται να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, σχολιάστηκε με σφοδρότητα από κύκλους της πλειοψηφίας. Όπως ανέφεραν, ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει να αυτοπαρουσιάζεται ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αρνούμενος να αποδεχθεί τη δημοκρατική, ξεκάθαρη και καταστατικά άψογη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για την άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, την ώρα που στο παρασκήνιο ετοιμάζει δικό του κόμμα. «Όλα αυτά δεν τα κάνει επειδή δήθεν μάχεται για την Αριστερά, τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αλλά γιατί έχει έτοιμο το ΙΧ κόμμα του, με πολυτελή γραφεία και ιστοσελίδα, η οποία είναι παραπλανητική με το όνομα ΣΥΡΙΖΑ και ανταγωνιστική του. Ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κινείται πλέον ανοιχτά αντιπαραθετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ», σημείωναν τα στελέχη των «87».
Αντιδράσεις
Εν τω μεταξύ, στον απόηχο της απόφασης της Επιτροπής Δεοντολογίας, η οποία έκρινε παρατύπως, χωρίς να έχει απαρτία και χωρίς να είναι στις αρμοδιότητές της, ότι η απόφαση της ΚΕ που θέτει εκτός εκλογικής κούρσας τον έκπτωτο πρόεδρο μπορεί να αναθεωρηθεί στο συνέδριο, υπήρξε σφοδρή αντίδραση από πέντε στελέχη του εν λόγω οργάνου.
Ο Στέλιος Παππάς, η Έφη Ζήση, ο Θόδωρος Καλογήρου, η Μαργαρίτα Μπουραντά και η Ελένη Σακισλή με επιστολή τους προς τη γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου αναφέρθηκαν στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Δεοντολογίας, επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια μελών του οργάνου να κριθεί η απόφαση της ΚΕ είναι αντικαταστατική. Η μειοψηφία της Επιτροπής Δεοντολογίας -στελέχη δηλαδή που πρόσκεινται είτε στον Παύλο Πολάκη είτε στους «87»- εξέδωσε αυτή την ανακοίνωση για να τονίσει ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν έχει κανένα δικαίωμα να κρίνει αποφάσεις κομματικών οργάνων, κάτι που αποκρούει η πλειοψηφία. Όπως είναι γνωστό, στην επιτροπή που είναι το μοναδικό κομματικό όργανο που ελέγχει ο Στέφανος Κασσελάκης προεδρεύει ο Γιάννης Μπενίσης, σύντροφος της Ρένας Δούρου.