Μηδενική ανοχή σε Σαμαρά και υπερπατριώτες από Κυριάκο

14:11 - 25 Οκτωβρίου 2024

Η αυστηρή αντιμετώπιση του Αντώνη Σαμαρά από το Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη εφεξής και μαζί όλων των υπερπατριωτών με τις ποικίλες… εθνικές εξάρσεις. Διαφορετική, ωστόσο, θα πρέπει να εκτιμάται η στάση απέναντι στον Κώστα Καραμανλή, όπως διαφάνηκε και από μια αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τριτολογία του στη Βουλή. Εκεί ο πρωθυπουργός απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος είχε κάνει λόγο για τις ευθύνες της ΝΔ που οδήγησαν στη χρεοκοπία, υπερασπίστηκε την κυβέρνηση Καραμανλή και έστρεψε τα βέλη κατά του Γιώργου Παπανδρέου.

Η συγκεκριμένη αποστροφή  Μητσοτάκη δεν ερμηνεύεται μόνον ως προσπάθεια να «σπάσει» το εμφανιζόμενο ως κοινό μέτωπο των δύο πρώην πρωθυπουργών, που προκαλεί νευρικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου – αλλά, κυρίως, γιατί η γενικότερη αίσθηση για τον Καραμανλή δεν ταυτίζεται με αυτή που επικρατεί για τον Σαμαρά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η σκληρή στάση του Μεσσήνιου πολιτικού εγείρει ερωτήματα αναφορικά με το μέχρι πού θέλει να τραβήξει το σχοινί. Θυμίζουμε πως ο κ. Σαμαράς δεν έχει εκφράσει διαφορετικές απόψεις μόνο στα εθνικά ζητήματα αλλά και σε σειρά άλλων, λόγου χάρη, στην ακρίβεια, στο Δημογραφικό, στον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ξεκάθαρος ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να διαταραχθεί η συνοχή της κυβέρνησης εμφανίστηκε ο Παύλος Μαρινάκης, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν θυμάται άλλη κυβέρνηση κατά τη δεύτερη τετραετία της να έχει μεγαλύτερη (συνοχή).

Ως προς το ενδοκομματικό σκηνικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε αρκετά φλεγματικά με ειρωνικές αποχρώσεις, όταν ρωτήθηκε για την ενόχληση Σαμαρά, σημειώνοντας πως παγίως η κυβέρνηση δεν σχολιάζει δηλώσεις πρώην πρωθυπουργών, «πολλώ δε μάλλον δεν σχολιάζουμε κύκλους πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων της ΝΔ».

Συνοχή

Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ που θα ρίξουν την κυβέρνηση εξέφρασε στα Παραπολιτικά 90,1 FM ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, βάζοντας τέλος στις εικασίες περί αντάρτικου.

Στη διαβεβαίωση ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι πιο δεμένη και πιο συμπαγής από ποτέ προχώρησε ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης. «Αυτό αποδεικνύεται μέσα από τη σταθερή παρουσία και βέβαια την ψήφιση όλων των νομοσχεδίων από όλους τους βουλευτές μας αλλά και από τη γενικότερη στάση τους σε σχέση με την πορεία της χώρας και την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών», είπε ο κ. Καλαφάτης. «Χωρίς να θέλω να απαντώ στον Αντώνη Σαμαρά, που γνωρίζετε την αγάπη και τον σεβασμό μου για αυτόν, θέλω να πω τη γνώμη μου για τα Ελληνοτουρκικά. Δεν υπάρχει ζήτημα υποχωρητικότητας της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται κανένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας με την Τουρκία», τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος, ένας από τους «11» που ζήτησαν απαντήσεις από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, για τα κόκκινα δάνεια, υπογράμμισε την ελευθερία των βουλευτών να εκφράζουν τη γνώμη τους, τονίζοντας πως η θετική του ψήφος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη ούτε σε ψηφοφορίες για νομοσχέδια ούτε και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αίσθηση προκάλεσε η εκτίμηση του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος σημείωσε ότι δεν υφίστανται πολιτικές διαφορές ανάμεσα στον νυν και τον πρώην πρωθυπουργό και πως το πρόβλημα είναι ότι «δεν υπάρχει χημεία ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά». «Ο κ. Γεραπετρίτης έχει ξεκαθαρίσει, ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει εκατό φορές, είναι λίγο στενόχωρο», σημείωσε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη (Παραπολιτικά 90,1 FM).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συνάντησε στο Βελιγράδι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για δεύτερη φορά σε διάστημα οκτώ μηνών, επιβεβαιώνοντας τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ παρακάθισαν σε δείπνο εργασίας που παρέθεσε προς τιμήν τους ο κ. Βούτσιτς και συζήτησαν για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και των Δυτικών Βαλκανίων.