«Το προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν». Από τον Ιπποκράτη μέχρι και σήμερα η πρόληψη παραμένει ένας καθοριστικός παράγοντας για τις ζωές των ανθρώπων, πρωτίστως δε στα ζητήματα υγείας.
Γράφει η Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα
Το υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας την αξία αυτή, έχει αναπτύξει μια σειρά από οργανωμένα εθνικά πληθυσμιακά προγράμματα που στοχεύουν στην πρόληψη και προαγωγή της Υγείας όπως:
- Το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για την Πρόληψη του Καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά». Ήδη έχουν διενεργηθεί δωρεάν πάνω από 300.000 ψηφιακές μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα πάνω από 20.000 γυναίκες, σώζοντας χιλιάδες ζωές.
- Το «Σπύρος Δοξιάδης», που καλύπτει μεταξύ των άλλων προσυμπτωματικούς ελέγχους για παθήσεις, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Ειδικά για τις γυναίκες, απευθύνεται σε κάθε μία από εμάς μεταξύ 21-65 ετών, παρέχοντας όλες τις προληπτικές εξετάσεις δωρεάν.
- Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Παιδική Παχυσαρκία. Το υπουργείο, σε συνεργασία με την UNICEF, αναπτύσσει στρατηγικές πρόληψής της μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις σχολικές κοινότητες, την προώθηση της φυσικής δραστηριότητας και της υγιεινής διατροφής. Καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών ηλικίας 0-17 ετών και των οικογενειών τους, σε όλη την επικράτεια.
- Το Εθνικό Σχέδιο για την Πρόληψη του Καπνίσματος. Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου συνοδεύεται από ενημερωτικές δράσεις με στόχο τη μείωση της έναρξης καπνίσματος και την προώθηση υγιεινών επιλογών τρόπου ζωής.
- Ψηφιακή Υγεία και Πρόληψη. Η δημιουργία ηλεκτρονικών φακέλων ασθενών και η εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων επιτρέπουν τον καλύτερο έλεγχο της υγείας των πολιτών. Μέσω ψηφιακών πλατφορμών, οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε προληπτικές εξετάσεις και ενημερώνονται για τα κατάλληλα προγράμματα πρόληψης που μπορούν να ακολουθήσουν.
- Πρόληψη και Διαχείριση Χρόνιων Νοσημάτων. Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης που θα ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στην πρόληψη, διάγνωση και τη θεραπεία χρόνιων νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, μέσω τακτικών ελέγχων και εκπαίδευσης του κοινού στη διατήρηση υγιεινών συνηθειών.
Η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο προσωπικός γιατρός, ως γιατρός πρόληψης, σε συνδυασμό με τα προγράμματα που υλοποιούνται, αποτελούν μια δέσμη μέτρων και ενεργειών που συμβάλλουν στην ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με ξεκάθαρο στόχο να αποφύγουμε τη νόσο και όχι το νοσοκομείο. Επενδύουμε στην πρόληψη, βελτιώνουμε την υγεία των πολιτών.
Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα, βουλευτής Ιωαννίνων ΝΔ, πρώην υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας