Κυρίαρχη του παιχνιδιού παραμένει σταθερά η Νέα Δημοκρατία, χωρίς αντιπολίτευση να την απειλεί και με τους πολίτες να βρίσκονται σε οικονομικό και… πολιτικό αδιέξοδο, σύμφωνα και με τις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις των Alco (Alpha) και Interview (Politic).
Το ιδιόμορφο του νέου εκλογικού χάρτη, όπως διαμορφώνεται, με τη ΝΔ να εμφανίζεται ως η μόνη σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης και από την άλλη το θηριώδες κενό αντιπροσώπευσης από το κέντρο και προς τα αριστερά και της μη εναλλακτικής, φαίνεται να έχει διπλή ανάγνωση. Κατ’ αρχάς ενισχύει την εκτίμηση που γίνεται στο Μέγαρο Μαξίμου πως η Νέα Δημοκρατία όταν έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών μπορεί να «χτυπήσει» και πάλι την αυτοδυναμία.
Η δεξαμενή της λογικής
Και αυτό καθώς η κρίσιμη δεξαμενή που έδωσε αυτή την εντολή στις κάλπες του 2019, του 2023 και η οποία φαίνεται να κατευθύνεται εκτός κομματικών περιχαρακώσεων, με όρους καθαρά κυβερνησιμότητας και όχι του θυμικού, την ύστατη ώρα αναμένεται να συνταχθεί εκ νέου με το κυβερνών κόμμα πάνω από την κάλπη. Πολύ περισσότερο όταν η χώρα από το 2010 μέχρι το 2019 πέρασε μεγάλες, συνεχόμενες κρίσεις και περιπέτειες, έχοντας νωρίτερα βιώσει απογοητευτικά -όπως αποδεικνύεται από την εξαΰλωση του ΣΥΡΙΖΑ- τη διακυβέρνηση Τσίπρα. Από την άλλη, όμως, δεν μπορεί να αγνοηθεί το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας και τότε δεν αποκλείεται να δούμε «συνεργασίες τρόμου».
Και στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις η κυβερνητική παράταξη διατηρεί το προβάδισμα καταγράφοντας 25%, με το 53% των ψηφοφόρων (Alco) να δηλώνει δυσαρεστημένο με το κυβερνητικό έργο (κυρίως όσον αφορά την ακρίβεια), ενώ το 69% (Interview) πιστεύει ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση και το 44% (Alco) εκτιμά πως η κατάσταση θα χειροτερέψει.
Το ΠΑΣΟΚ και ο διαλυμένος ΣΥΡΙΖΑ
Η ΝΔ όμως δεν έχει αντίπαλο, καθώς ο ένας στους δύο (49%) δεν βλέπει αξιόπιστη εναλλακτική προοπτική διακυβέρνησης, με το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώνει 21% και τα υπόλοιπα κόμματα να κινούνται σε μονοψήφια ποσοστά έως… 6%. Η μικρή άνοδος του Κινήματος, το οποίο στην πρόθεση ψήφου κινείται μεταξύ 13,1% και 15,3%, αλλά και η πρωτοφανής κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στην πέμπτη θέση και στο 6,6% (έφθασε ήδη στα μεγέθη του λεγόμενου «μικρού ΣΥΡΙΖΑ») καταφανώς δεν αλλάζουν τους συσχετισμούς. Με άλλα λόγια, όσο πάει γίνεται όλο και πιο ηχηρή η εκ θεμελίων κρίση ταυτότητας και πολιτικής πρότασης στο μισό του πολιτικού χάρτη, στον χώρο δηλαδή που εκτείνεται από το ΠΑΣΟΚ έως το μικρό σχήμα της Νέας Αριστεράς, με τον ΣΥΡΙΖΑ ενδιαμέσως να κάνει ό,τι μπορεί για να αυτοκαταστραφεί. Παράλληλα η αδιευκρίνιστη ψήφος καταγράφεται από 14,5% έως 15,3%. Αυτή η ρευστότητα, σε συνδυασμό με την απουσία αντιπολίτευσης, δίνει τον χρόνο στην κυβέρνηση να αντιστρέψει την εικόνα με στόχο να αποφύγει σενάρια συνεργασιών και ενώ οι μετρήσεις βλέπουν στην επόμενη Βουλή ακόμα και… δέκα κόμματα. Ταυτόχρονα τα κόμματα δεξιά της «γαλάζιας» παράταξης (Ελληνική Λύση, NIKH, Φωνή Λογικής) αθροίζουν 17,3% και 17,5%, αν και αποτελεί ερώτημα αν θα διατηρήσουν αυτές τις δυνάμεις στην περίπτωση που η κυβερνητική αντεπίθεση φέρει αποτελέσματα στη βελτίωση της καθημερινότητας.
STEFANOS Ο… ΕΚΛΕΚΤΟΣ
Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατρακυλάει στην πλήρη ανυποληψία, το κενό που αφήνει ο συγκεκριμένος χώρος γίνεται σημείο διεργασιών, με τον Μάκη Βορίδη να διερωτάται «τι να διασπάσεις από το 6%;» και την Έφη Αχτσιόγλου να δηλώνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως το γνωρίσαμε «έκλεισε οριστικά τον κύκλο του» και απαιτούνται συνεργασίες των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.
Τα βλέμματα όμως παραμένουν στραμμένα πάνω στον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος εμφανίζει σαφώς μεγαλύτερη δημοφιλία από τους «άλλους» της Κουμουνδούρου. Ο έκπτωτος πρόεδρος, εν μέσω αλληλοσπαραγμών και παρά τον αποκλεισμό, συνεχίζει να εμφανίζεται ως επικρατέστερος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Κασσελάκης στη δημοσκόπηση της Interview προηγείται (στο γενικό σύνολο) με 31,4%, ακολουθεί ο «κανένας» με 21,9%, τρίτος καταγράφεται ο Σωκράτης Φάμελλος με 21,2% και ακολουθεί ο Παύλος Πολάκης με 12,1%. Την ίδια ώρα, στο γκάλοπ της Alco το 44% (στο γενικό σύνολο) δηλώνει ότι διαφωνεί με την απόφαση αποκλεισμού του από την κούρσα για την ηγεσία και το 35% εκτιμά ότι θα επανεκλεγόταν αν ήταν υποψήφιος.