Ο «σουλτάνος» ονειρεύεται νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία

Ο Ερντογάν μίλησε για την Τουρκία του «Εθνικού Όρκου» με εδάφη από... Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιράκ και Συρία
16:07 - 22 Οκτώβριος 2024

Λίγες ημέρες προτού έρθει στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να υπενθυμίσει στην Ελλάδα -αλλά και διεθνώς στην κοινή γνώμη- ότι η επεκτατική εμμονή παραμένει αναπόσπαστο στοιχείο του πολιτικού DNA της γείτονος.

Με κυνισμό μίλησε για την Τουρκία του «Εθνικού Όρκου», κάνοντας ουσιαστικά όνειρα για «κλοπή» εδαφών από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, το Ιράκ και τη Συρία. «Δεν θα κοιτάμε τα δάκρυα οποιουδήποτε έχει βλέψεις στην πατρίδα μας. Δεν θα ανεχτούμε κανέναν που θα επιχειρήσει κατά της πατρίδας μας. Δεν θα επιτρέψουμε καμία επέμβαση ούτε στα 782 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα των εδαφών της πατρίδας μας ούτε στη γεωγραφία του Εθνικού Όρκου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τ. Ερντογάν. Σημειωτέον, ο τουρκικός «Εθνικός Όρκος» είναι η διακήρυξη έξι σημείων που ψήφισε το τελευταίο οθωμανικό Κοινοβούλιο, στις αρχές του 1920. Όριζε τα σύνορα της μελλοντικής Τουρκικής Δημοκρατίας, στη βάση των συνόρων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συμπεριλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τις περιοχές του Κιρκούκ, της Θεσσαλονίκης, του Χαλεπίου και της Μοσούλη.

Με μια ματιά στον σχετικό χάρτη, φαίνεται πως η Αλεξανδρέττα και η Κύπρος βρίσκονται εντός των ορίων του τουρκικού «Εθνικού Όρκου», όπως και εδάφη ξένων και κυρίαρχων κρατών στα οποία επιχειρεί σήμερα η Τουρκία χωρίς τη συγκατάθεσή τους (Ιράκ και Συρία). Όσο για τα ελληνικά εδάφη, η Δυτική Θράκη, τα Δωδεκάνησα και ολόκληρη η Κύπρος περιλαμβάνονται στα όρια αυτού του τουρκικού «Εθνικού Όρκου». Μολονότι η Συνθήκη της Λωζάνης τον αναιρεί, η Άγκυρα φαίνεται να επιχειρεί να τον αναβιώσει μαζί με τον τουρκικό εθνικισμό.

Ο Φιντάν

 Αυτό το πνεύμα μεγαλομανίας χαρακτηρίζει σύσσωμη την τουρκική κυβέρνηση. Ενδεικτικές άλλωστε ήταν οι δηλώσεις που έκανε ο Χακάν Φιντάν ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα, καθώς έσπευσε να διαφημίσει ότι εν αντιθέσει με την Ελλάδα, που -όπως είπε- επικεντρώνει τη στρατηγική της εξωτερικής της πολιτικής στην Τουρκία, η γείτονα χώρα σκέφτεται πιο… σφαιρικά. «Είμαστε σε ένα σημείο που σκεφτόμαστε πιο σφαιρικά και σε μια ευρύτερη προοπτική, δηλαδή, όπως και στο Αιγαίο, έχουμε συμφέροντα και ζητήματα στη Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα, στην Αφρική, στην Κεντρική Ασία, στην Ασία και τον Ειρηνικό και προσπαθούμε να τα διαχειριστούμε όλα αυτά ταυτόχρονα. Και όταν κοιτάξετε την Ιστορία της Ελλάδας, την απόσπασή της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τον ετεροπροσδιορισμό της, δηλαδή με εμάς, αναπόφευκτα είναι ο κύριος καθοριστικός παράγοντας της πολιτικής εκεί», δήλωσε προ ημερών. Υπενθυμίζεται πως εντός της ημέρας ο Γιώργος Γεραπετρίτης ενημερώνει «γαλάζιους» βουλευτές που συμμετέχουν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τον ελληνοτουρκικό διάλογο και τους κυβερνητικούς χειρισμούς των εθνικών θεμάτων.