«Δεν θα γυρίσουμε ποτέ στο 2010 και στα δανεικά»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τάκη Θεοδωρικάκο παρουσίασαν τον οδικό χάρτη για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας
15:10 - 22 Οκτώβριος 2024

Tην Ελλάδα που παράγει χωρίς να περιμένει αποκλειστικά από τον τουρισμό, αφήνοντας οριστικά και αμετάκλητα πίσω την κρίση μαζί με όλες τις παθογένειες που οδήγησαν στην πτώχευση, περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για το μεγάλο στοίχημα που αφορά τον παραγωγικό μετασχηματισμό κατά τη χθεσινή εκδήλωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην Εθνική Πινακοθήκη. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε οριστική και μη αναστρέψιμη την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, τονίζοντας πώς δεν συντρέχει πλέον κανείς από τους λόγους που οδήγησαν στην 10ετή κρίση που ταλαιπωρεί και πόνεσε την Ελλάδα.

«Μια οικονομία που μειώνει το πολύ μεγάλο χρέος που κληρονομήσαμε. Μια οικονομία που τα δημόσια έσοδα αυξάνονται αν και μειώθηκαν οι φόροι, που ο τραπεζικός κλάδος έχει εξυγιανθεί, μια οικονομία που το εξωτερικό έλλειμμα υποχωρεί. Υπάρχει εμπιστοσύνη πλέον από τους ξένους οίκους, και αυτό φαίνεται», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, εστιάζοντας στην αύξηση των επενδύσεων κατά την τελευταία πενταετία, την ώρα που ο σχετικός δείκτης έμεινε σταθερός για την υπόλοιπη Ευρώπη. Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως η χώρα δεν πρόκειται ποτέ να γυρίσει πίσω στην επίπλαστη ευημερία των δανεικών, η οποία εντέλει οδήγησε στην κατάρρευση.

«Μου κάνει εντύπωση πως ορισμένοι επιμένουν να θέτουν ως έτος σύγκρισης το 2010. Δεν θυμούνται ότι η ευημερία που ζούσαμε ήταν μία επίπλαστη ευημερία. Στηριζόταν σε δανεικά και μας οδήγησε τελικά στη χρεοκοπία. Δεν θα γυρίσουμε ποτέ λοιπόν στο 2010», τόνισε. Ως προς την ενίσχυση της βιομηχανίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια σε παραγωγές όπως αλουμινίου, χαλκοσωλήνων, σε εξαγωγές μαρμάρων, σημειώνοντας και τις θετικές αποδόσεις των μικρών εταιρειών σε εξαγωγές, οι οποίες συναγωνίζονται μεγάλους Ευρωπαίους παίκτες.

«Είμαστε πρώτοι σε παραγωγή βαμβακιού. Έχουμε δυναμικό κλάδο επεξεργασμένο κλάδο των τροφίμων. Είναι λίγες από τις επιτυχίες της ελληνικής βιομηχανίας. Σπάνε την άποψη ότι η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα και εξαρτάται μόνο από τον τουρισμό», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς πενταετίας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να παρουσιάζεται σήμερα στην Ευρώπη ως παράδειγμα προς μίμηση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τάκη Θεοδωρικάκο

Καινοτομία και εργατικότητα

Νωρίτερα, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσίασε τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με έμφαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων για τις επενδύσεις και τα νέα κίνητρα για περισσότερη καινοτομία και έρευνα. «Το στοίχημά μας είναι να μετατρέψουμε αυτή τη δεκαετία στην περίοδο του επιτυχημένου παραγωγικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας με ισχυροποίηση της βιομηχανίας και αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων. Συνεπώς, ο στόχος που υπηρετούμε είναι ανάπτυξη για όλους, παραγωγική ανάπτυξη παντού, βιώσιμη και διατηρήσιμη. Και η ανάπτυξη απαιτεί επενδύσεις, διευκόλυνση και στήριξη της επιχειρηματικότητας. Και συνεχή προσαρμογή στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Λουκά Παπαδήμο

300.000.000 € σε κίνητρα για έρευνα και καινοτομία

Την επιχειρηματικότητα θα στηρίξει το οικονομικό επιτελείο την επόμενη τριετία με αιχμή την περιφέρεια, με στόχο τη φθηνή ενέργεια και την ανάπτυξη των υποδομών. Έτσι, άμεσα υλοποιείται και προχωρά ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα με προτεραιότητα τη Δυτική Μακεδονία, τη Μεγαλόπολη στην Τρίπολη και το Βόρειο Αιγαίο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Επενδύονται τουλάχιστον 300.000.000 ευρώ σε κίνητρα για την έρευνα και την καινοτομία και ακόμη 350.000.000 ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών των ερευνητικών και τεχνολογικών ινστιτούτων, από τα οποία τα 212.000.000 είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Χρηματοδοτείται με 300.000.000 ευρώ η δράση «Ερευνώ-Καινοτομώ» για ερευνητικά

έργα μεμονωμένων ΜμΕ (μικρομεσαίες επιχειρήσεις), ομάδες επιχειρήσεων ή και συμπράξεων επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς και ΑΕΙ.

Και, βεβαίως, υπάρχει το πολύ σημαντικό πακέτο-μέτρο για την ενίσχυση των

νεοφυών επιχειρήσεων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ,

διευρύνοντας τα φορολογικά κίνητρα για τη συμμετοχή των επενδυτών σε αυτές.

Ψήφο εμπιστοσύνης στη ΝΔ για την αντιμετώπιση της φτώχειας

Την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο ανεπίλυτο ζήτημα της εκτεταμένης φτώχειας έχει κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τη νέα πανελλαδική κοινωνική έρευνα της Prorata. Ένας στους πέντε (21%) εκτιμά ότι λύσεις για την εξάλειψη της φτώχειας μπορεί να δώσει μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, δεύτερο έρχεται το ΠΑΣΟΚ με 13% και τρίτη μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας (10%). Ωστόσο, το 26% δεν θεωρεί ικανή καμία πιθανή κυβέρνηση με κορμό τα κόμματα που παρουσιάστηκαν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και ΚΚΕ). Την ίδια ώρα, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (82%) υποστηρίζει ότι το οικονομικό-κοινωνικό σύστημα φταίει για τη φτώχεια και ένα 15% εκτιμά πως οι ίδιοι οι άνθρωποι δεν κάνουν αρκετά για να διορθώσουν την κατάστασή τους.