Πακέτο μέτρων 3,3+5 δισ. € για επενδύσεις και θέσεις εργασίας

Μητσοτάκης και Θεοδωρικάκος παρουσιάζουν τον χάρτη για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας
14:38 - 21 Οκτώβριος 2024

Τον οδικό χάρτη για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας παρουσιάζουν σήμερα το απόγευμα στην Εθνική Πινακοθήκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε ειδική εκδήλωση με θέμα «Παραγωγικός μετασχηματισμός, ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανίας, για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα». Πρωταρχικός στόχος είναι η επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης και η δημιουργία χιλιάδων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Όπως αποκάλυψε η «Κυριακάτικη Απογευματινή», το νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης θα αγγίζει τα 3,3 δισ. ευρώ, ενώ στόχος είναι ακόμη 5 δισ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια. Οι κρίσιμοι τομείς στους οποίους θα εστιάζει το νέο μοντέλο ενίσχυσης της παραγωγικότητας είναι η αμυντική βιομηχανία και ρομποτική, μέταλλα, δομικά υλικά και εξοπλισμός κτιρίων για τις πράσινες πόλεις του μέλλοντος, ναυπηγοεπισκευή, φαρμακοβιομηχανία και βιοτεχνολογία αιχμής, παραγωγή εξοπλισμού για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ενεργειακή εξοικονόμηση, αγροδιατροφικός τομέας που παράγει τελικά προϊόντα, εφαρμογές λογισμικού, τεχνητή νοημοσύνη, ψηφιακή οικονομία και μονάδες έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων πολυεθνικών εταιρειών.

Στο πλέγμα στοχευμένων μέτρων για τον παραγωγικό μετασχηματισμό περιλαμβάνονται πρόσθετα κίνητρα για τις επιχειρήσεις, μείωση του διοικητικού βάρους και προσδιορίζονται οι παραγωγικοί τομείς στους οποίους θα επικεντρωθούν οι επενδύσεις. Εξαιρετικής σημασίας είναι οι πρωτοβουλίες για το καθεστώς μεγάλων επενδύσεων που ήταν ενταγμένες στον αναπτυξιακό νόμο, καθώς και όλες οι στρατηγικές επενδύσεις στις παραμεθόριες περιοχές. Με στόχο την ανάσχεση των φαινομένων εγκατάλειψης των απομακρυσμένων περιοχών από τους νέους και παραγωγικούς ανθρώπους, την αντιμετώπιση του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος και της ερημοποίησης περιοχών της επικράτειας.

Συγκεκριμένα προβλέπονται χρηματοδοτικά κίνητρα όπως οι φοροαπαλλαγές καθώς και σειρά παραλλήλων δράσεων (π.χ. η επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων και η μείωση της γραφειοκρατίας), μέσω των οποίων η κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι θα ενισχυθούν οι επενδύσεις, κυρίως στη βιομηχανία και την παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας. Και παράλληλα, θα κατευθυνθούν χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις, σε συγκεκριμένους τομείς και κλάδους και στην ενίσχυση των εξαγωγών, ενώ μακροπόθεσμα θα τονωθεί η ανταγωνιστικότητα.

Το στίγμα για τη μετάβαση από το τρέχον μοντέλο σε ένα περισσότερο ανταγωνιστικό πλαίσιο έχει δώσει ο υπουργός Ανάπτυξης χαρακτηρίζοντας εθνική αναγκαιότητα τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, το οποίο να δίνει έμφαση στη διεύρυνση του ρόλου της βιομηχανίας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. «Θέλουμε να γίνει η βιομηχανία γέφυρα για να επιστρέψουν οι νέοι στην πατρίδα μας, για να μείνουν οι νέοι μας στον τόπο τους, αντιμετωπίζοντας έτσι τη δημογραφική απειλή. Θέλουμε επενδύσεις που αυξάνουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, λύνοντας έτσι το πρόβλημα του εμπορικού ισοζυγίου», έχει δηλώσει σχετικά ο κ. Θεοδωρικάκος.