Φράχτης για τους παράτυπους, ανοιχτή πόρτα στους νόμιμους

«Θα δυσκολέψουμε την παράνομη είσοδο μεταναστών», ξεκαθάρισε χθες ο πρωθυπουργός
14:02 - 18 Οκτώβριος 2024

Τη διπλή ανάγνωση του μεταναστευτικού ζητήματος ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ παράλληλα τόνισε τη διάσταση την οποία έχει στις ευρωπαϊκές οικονομίες και την ελληνική, που σε αυτή τη φάση αναζητούν εναγωνίως εργατικά χέρια ειδικότερα στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. «Αν θέλεις να χτίσεις μεγάλο φράχτη, χρειάζεσαι και μια μεγάλη πόρτα», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στους «Financial Times», επισημαίνοντας τα μείζονα προβλήματα που ανακύπτουν από την έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα και την Ευρώπη. «Ποιος θα μαζέψει τις ελιές μας; Είμαστε μια ήπειρος που συρρικνώνεται, και όλοι αναγνωρίζουμε ότι, για να διατηρήσουμε την παραγωγικότητά μας, χρειαζόμαστε εργατικά χέρια, ανειδίκευτα ή εξειδικευμένα», πρόσθεσε, εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις αναφορικά με το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το μοντέλο που εφαρμόζει η Ιταλία με κέντρα υποδοχής μεταναστών σε άλλες χώρες, όπως η Αλβανία. «Ας είμαστε προσεκτικοί εδώ. Αυτή είναι μια διμερής συμφωνία. Δεν ξέρω αν μπορεί να εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει επίσης να δούμε αν θα αποδώσει», σημείωσε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως οι μετανάστες σε τέτοια κέντρα υπόκεινται στη νομοθεσία ασύλου της Ιταλίας και σε κάθε περίπτωση θα τους επιστρέφουν εκεί, σημειώνοντας πως σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι σαφές πού θα κατευθύνονται οι μετανάστες.

Συχνά οι «Financial Times» αναφέρονται στην Ελλάδα ως νοτιοανατολική πύλη εισόδου στην ΕΕ, στο επίκεντρο του μεταναστευτικού ζητήματος, και πως δέχεται κριτική από ανθρωπιστικές οργανώσεις για τη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο που φτάνουν διά θαλάσσης. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε το προφανές, ότι, δηλαδή, η Ελλάδα έχει σώσει «χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα», παράλληλα, όμως, ξεκαθάρισε ότι «θα κάνουμε δύσκολη την είσοδο στους παράτυπους μετανάστες», δίνοντας το στίγμα της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για την αύξηση των απελάσεων μεταναστών των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται, καθώς το ποσοστό αυτών των απελάσεων ανέρχεται στο 20%. «Υπάρχουν άνθρωποι των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται  και το τι θα γίνει με αυτούς δεν έχει ποτέ συζητηθεί επαρκώς», σημείωσε, επισημαίνοντας έτσι τα μεγάλα κενά στο μεταναστευτικό πλαίσιο της ΕΕ. «Ορισμένες από τις ιδέες που έχουν προταθεί μου φαίνονται ενδιαφέρουσες. Αλλά νομίζω ότι είμαστε ακόμη στα πρώτα στάδια διαμόρφωσης μιας συγκεκριμένης πρότασης». Επέστησε, πάντως, την προσοχή προκειμένου να γίνουν προσπάθειες για να προωθηθεί περισσότερο η νόμιμη μετανάστευση, παράλληλα με την αντιμετώπιση της παράνομης, θέτοντας τα μεγάλα ζητήματα που προκύπτουν, όχι μόνο στην Ελλάδα, από την έλλειψη εργατικού δυναμικού και ειδικότερα από εργάτες γης.

Ο Κυριάκος υπέγραψε συμφωνία με τον Ζελένσκι – Στο επίκεντρο η ανοικοδόμηση της Οδησσού

Κυριάκος Μητσοτάκης και  Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκαν χθες, στις Βρυξέλλες και υπέγραψαν συμφωνία για συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, το κέντρο της οποίας μπήκε το ελληνικό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή της Οδησσού. Η Ελλάδα είναι το 21ο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπογράφει αντίστοιχη διμερή συμφωνία με την Ουκρανία, η οποία έρχεται σε συνέχεια της προσχώρησης της Αθήνας και της ΕΕ στην Κοινή Δήλωση των G7 (Ιούλιος 2023) για την υποστήριξη της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις Βρυξέλλες

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αλλά ιδιαίτερα της Οδησσού, ενός ιστορικού κέντρου του Ελληνισμού. Στην ανοικοδόμηση της πόλης, η οποία έχει δεχθεί πλήγματα στις υποδομές της, και ιδιαίτερα στο λιμάνι της, είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός κατά την περιπετειώδη όσο και επικίνδυνη όπως εξελίχθηκε επίσκεψή του τον περασμένο Μάρτιο. Τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε εκφράσει στον κ. Ζελένσκι την πρόθεση της Αθήνας να στηρίξει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης, λόγω βέβαια και της μακραίωνης παρουσίας του ελληνικού στοιχείου.

«Η ανοικοδόμηση παρουσιάζει ευκαιρίες για ελληνικές εταιρείες και για συνέργειες τόσο με ευρωπαϊκές όσο και με ουκρανικές εταιρείες – στη συμφωνία υπάρχει αμοιβαία δέσμευση για τη συνεργασία εταιρειών των δύο χωρών, καθώς και για συνεργασία στους τομείς της παραγωγής και μεταφοράς πράσινης ενέργειας, στις θαλάσσιες μεταφορές, τα logistics», σημείωναν κυβερνητικές πηγές. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη διοργανώσει ένα μεγάλο συνέδριο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας τον περασμένο Φεβρουάριο. Η συμφωνία γενικότερα ανοίγει τον δρόμο για ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στις προσπάθειες ανασυγκρότησης της χώρας. Προβλέπει ακόμη κοινά εγχειρήματα σε μια σειρά από τομείς, όπως η οικονομία, οι μεταρρυθμίσεις, η ενέργεια, η πολιτική προστασία, η πολιτιστική συνεργασία και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σχετικά με τη στρατιωτική και αμυντική βοήθεια, πηγές από την κυβέρνηση σημειώνουν ότι η Ελλάδα στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, στο μέτρο του δυνατού και εφόσον δεν υποβαθμίζονται οι εγχώριες αμυντικές ικανότητες. Η στήριξη αυτή προβλέπεται ήδη από τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.