Η μακρά συζήτηση στις Βρυξέλλες για το Μεταναστευτικό ανέσυρε και τις πολλές και διαφορετικές φωνές που υπάρχουν στην Ευρώπη επί του θέματος, συνεπώς οι τελικές αποφάσεις μετατίθενται για το μέλλον. Σε κάθε περίπτωση στις Βρυξέλλες άπαντες συνειδητοποιούν ότι πρέπει να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα φύλαξης των συνόρων και να επισπευσθούν οι διαδικασίες επιστροφής όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει πως η Ελλάδα προ πολλού έχει ταχθεί υπέρ αυτής της γραμμής.
Ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του αναφέρθηκε και στη σημασία της συνεργασίας με τρίτες χώρες, ειδικότερα με την Τουρκία και υπογράμμισε ότι η επόμενη πρόκληση στην οποία πρέπει να απαντήσει η ΕΕ είναι η υποχρέωση να γίνονται δεκτές οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Ο κ. Μητσοτάκης, στοχεύοντας σε ένα ισορροπημένο και δίκαιο σύστημα, υπογράμμισε ακόμη ότι η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού κύματος εξαρτάται από την τήρηση κοινών πολιτικών και την αντιμετώπιση των πιέσεων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, αφήνοντας αιχμές για τον Όλαφ Σολτς και τη διαφοροποίηση της γερμανικής πλευράς. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν έρθει πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις, δίνοντας μεγάλη σημασία στην εξωτερική διάσταση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης και στη φύλαξη των συνόρων την ΕΕ», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο. Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υλοποίησης μιας σφιχτής αλλά δίκαιης πολιτικής στο Μεταναστευτικό.
ΣΤΗΝ ΟΥΓΚΑΝΤΑ
Η… ευρωπαϊκή Βαβέλ για το Μεταναστευτικό εν πολλοίς αναμενόταν, καθώς σε αυτή τη φάση η κάθε μία χώρα, με πρώτη τη Γερμανία αλλά και την Πολωνία, θέλει να κάνει το δικό της παιχνίδι με γνώμονα αποκλειστικά τα δικά της συμφέροντα. Σε αυτό το κλίμα δεν υπήρξε σύμπνοια αναφορικά με το αν πρέπει να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης εκτός ΕΕ, στο πρότυπο της διμερούς συμφωνίας Μελόνι – Ράμα για τέτοια κέντρα στην Αλβανία. Παρά τούτο όμως, έπεσε στο τραπέζι μία πιο… προωθημένη πρόταση από τον Ολλανδό πρωθυπουργό Ντικ Σόοφ που περιελάμβανε δημιουργία κέντρων στην… Ουγκάντα. Των εργασιών προηγήθηκε άτυπη συνάντηση ηγετών 11 χωρών (Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Αυστρία, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Ιταλία, Δανία, Ολλανδία και Σλοβακία). Στη συνάντηση, πέραν των μέτρων που συζητήθηκαν και τέθηκαν, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να επιβάλλονται κυρώσεις στις αεροπορικές εταιρείες που δεν βγάζουν εισιτήρια με επιστροφή ή τα προσφέρουν σε πολύ χαμηλές τιμές – μια αποστροφή που φαίνεται να αφορά αρκετές μικρές εταιρείες αλλά και τις Τουρκικές Αερογραμμές.
Η αλλαγή πλεύσης της Ευρώπης στο Μεταναστευτικό συμπυκνώνεται στη δήλωση της πρωθυπουργού της Δανίας, Mέτε Φρεντέρικσεν, μιας χώρας κατεξοχήν ανοιχτής σε πρόσφυγες και μετανάστες μέχρι πρότινος. «Κανείς δεν πιστεύει ότι οι άνθρωποι φεύγουν για διασκέδαση και έχουμε πολλούς πολέμους και συγκρούσεις. Αλλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να φέρνουμε τόσους πολλούς ανθρώπους στην Ευρώπη», επισήμανε η κυρία Φρεντέρικσεν και πρόσθεσε: «Είμαι πραγματικά χαρούμενη που τώρα αρχίζουν να υπάρχουν και άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη που, όπως εμείς, μπορούν να δουν ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι απλά». Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τόνισε πως «δεν μπορούν όλοι να έρθουν στην Ευρώπη» και υποστήριξε ότι πρέπει να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των επιστροφών. «Οι εγκληματίες πρέπει να στέλνονται πίσω. Πρέπει να καταστήσουμε δυνατή τη μετανάστευση, να δώσουμε προστασία σε όσους τη χρειάζονται, αλλά δεν μπορούν να έρθουν όλοι», είπε.