Έκκληση Μητσοτάκη για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή

14:26 - 17 Οκτωβρίου 2024

Να εντείνουν οι ηγέτες της ΕΕ τις πιέσεις ώστε ο νότιος Λίβανος για να μη μετατραπεί σε νέα Γάζα ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και παράλληλα απηύθυνε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός, κατά την Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, που διεξήχθη χθες στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός ταυτόχρονα αναφέρθηκε στο νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στις επιθέσεις του Ιράν.

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο, κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη να δώσουν χώρο στη διπλωματία με στόχο την αποκλιμάκωση της βίας και την αποφυγή περαιτέρω σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Αθήνας για λύση δύο κρατών.

«Αυτή τη στιγμή επιβάλλεται πρώτα και πάνω απ’ όλα η αυτοσυγκράτηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε χρόνο για να επαναφέρουμε στο τραπέζι τη μόνη πολιτική λύση η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει το δομικό πρόβλημα της Μέσης Ανατολής, που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία δύο κρατών τα οποία θα μπορούν να συνυπάρχουν σε ειρήνη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συνομιλίες

Στο περιθώριο των εργασιών της πρώτης Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Mοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, τον πρωθυπουργό του Κουβέιτ, σεΐχη Αχμάντ αλ Αμπντουλάχ αλ Σαμπάχ, και με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Ομάν για Διεθνείς Υποθέσεις, σεΐχη Σαγίντ Ασάντ μπιν Ταρίκ, υπογραμμίζοντας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή την ανάγκη αποκλιμάκωσης και αποφυγής ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή και επανέλαβε την έκκλησή του για άμεση εκεχειρία και αυτοσυγκράτηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κουβέιτ, σεΐχη Αχμάντ αλ Αμπντουλάχ αλ Σαμπάχ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Ομάν για Διεθνείς Υποθέσεις, σεΐχη Σαγίντ Ασάντ μπιν Ταρίκ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο κατά τις προηγούμενες επισκέψεις του στην Ντόχα, το Ριάντ και τα ΗΑΕ όσο και στο πλαίσιο επαφών του με αξιωματούχους του Κόλπου, έχει τονίσει τη σημασία της προώθησης των σχέσεων ΕΕ – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία των μεγάλων περιφερειακών προκλήσεων. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν ακόμη οι προοπτικές ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας και οι επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα με έμφαση στη θέση της χώρας μας, που την καθιστά κόμβο, εμπορικό και ενεργειακό, και πύλη προς την Ευρώπη.

Η συμφωνία

Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ επιδιώκουν να ενισχύσουν τους οικονομικούς τους δεσμούς με τις έξι χώρες του Κόλπου. H ΕΕ είναι άλλωστε η δεύτερη μεγαλύτερη εμπορική εταίρος αυτών των χωρών, όμως οι συζητήσεις για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1990 παραμένουν μπλοκαρισμένες. Άλλα θέματα συζήτησης ήταν η στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία και η καταδίκη των ενεργειών της Ρωσίας. «Δεν συμφωνούμε σε όλα τα θέματα», δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος αρμόδιος για την προετοιμασία της συνάντησης. «Ωστόσο είναι σημαντικό η ΕΕ να βρίσκεται σε διάλογο με τις χώρες του Κόλπου και να τους εξηγήσει τις απόψεις της», πρόσθεσε ο ίδιος.