Τους πρώτους μετανάστες από την Ιταλία υποδέχονται τα νεοσύστατα κέντρα κράτησης στην Αλβανία, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχουν υπογράψει η Τζόρτζια Μελόνι και ο Έντι Ράμα για τη στέγαση 3.000 αιτούντων άσυλο μηνιαίως (36.000 ετησίως), που έχει περισυλλέξει η ιταλική ακτοφυλακή σε διεθνή ύδατα. Οι δομές θα λειτουργούν υπό την αιγίδα της Ρώμης και τα αιτήματα των μεταναστών θα εξετάζονται σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι αποφάσεις για τις αιτήσεις προβλέπεται να λαμβάνονται εντός τεσσάρων εβδομάδων και όσοι λαμβάνουν άσυλο θα επιστρέφουν στην Ιταλία και θα τοποθετούνται σε κέντρα υποδοχής.
Όσοι λαμβάνουν απορριπτική απάντηση θα επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους. Εν τω μεταξύ, πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ θέτει υπό αμφισβήτηση ολόκληρη τη συμφωνία, τονίζοντας ότι μια χώρα μπορεί να θεωρηθεί «ασφαλής» μόνο αν δεν υπάρχουν δίωξη, βασανιστήρια ή απάνθρωπη μεταχείριση κανενός εντός των συνόρων της και 15 από τις 22 χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Ιταλίας δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις. Την ίδια ώρα, πολλοί εκφράζουν έντονους προβληματισμούς όχι μόνο για το επιχειρησιακό κομμάτι αλλά και το νομικό σκέλος της συμφωνίας.
Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέροντας ότι αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παραβιάσεις τους, ιδίως όσον αφορά τις μαζικές συλλήψεις και την αυτόματη κράτηση – πρακτικές που, σύμφωνα με την οργάνωση, θα μπορούσαν να παραβιάσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ιταλίας.