Ο Ερντογάν βάζει μπουρλότο στον διάλογο

Θέλει «ολιστική προσέγγιση στο Αιγαίο» - «Έξι μίλια; Ούτε κατά διάνοια» η αυστηρή απάντηση της Αθήνας
16:17 - 14 Οκτώβριος 2024

Μπουρλότο στον ελληνοτουρκικό διάλογο πριν καν αυτός ξεκινήσει έβαλε ο Ερντογάν κι ενώ θεωρητικά επικρατεί νηνεμία στο Αιγαίο, με το μείζον όμως ερώτημα που πλέον τίθεται να είναι… «για πόσο;». Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο, κατά την επιστροφή του από τη Σερβία, έκανε λόγο για λύση-πακέτο, θέλοντας να βάλει πάνω στο τραπέζι του διαλόγου και ζητήματα που άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας. Ως, γνωστόν, ο «σουλτάνος» είθισται εν πτήσει να εκστομίζει τα πιο «ύποπτα», κι αυτή τη φορά, η «πύρινη» τοποθέτησή του ήρθε λίγες ώρες μετά τις παρόμοιες διαρροές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στη φιλοκυβερνητική «Χουριέτ». Κοινώς, οι Τούρκοι αξιωματούχοι συντονισμένα χτίζουν κλίμα.

Το θέμα είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε ανοιχτά για «ολιστική προσέγγιση στο Αιγαίο», γεγονός που μαρτυρά ότι ονειρεύεται μια διευρυμένη συζήτηση, όχι συζήτηση επί της μιας και μοναδικής διαφοράς που αναγνωρίζει η Ελλάδα. Δηλαδή επί της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Ετοιμάζεται να θέσει επί τάπητος και τον εναέριο χώρο, τον εξοπλισμό των νησιών κ.ο.κ. «Θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα με βάση την ολιστική μας προσέγγιση στο Αιγαίο», είπε επί λέξει. «Λέμε ότι οι δύο χώρες μπορούν να επιδείξουν τη βούλησή τους για λύση και να αφήσουν πίσω τα προβλήματα. Θέλαμε εδώ και καιρό οι δικαιοδοσίες στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο να καθορίζονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ως περιφερειακές χώρες, μπορούμε μόνο να αυξήσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα και να μειώσουμε τους κινδύνους συγκρούσεων μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας. Επιδιώκουμε τη δικαιοσύνη. Όπως δεν έχουμε μάτια στη γη κανενός, είμαστε επίσης απόλυτα αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους», κατέληξε.

Η απάντηση της Ελλάδος ήρθε επίσης μέσω διαρροών. Με ανώτατη κυβερνητική πηγή να ξεκαθαρίζει ότι η χώρα μας δεν θα αποδεχθεί χωρικά ύδατα στα έξι ναυτικά μίλια. Συγκεκριμένα, η εν λόγω πηγή δήλωσε: «Έξι μίλια; Ούτε κατά διάνοια». Εξίσου ξεκάθαρες ήταν κι αρμόδιες διπλωματικές πηγές που μίλησαν στην εφημερίδα μας: «Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης. Δεν περιλαμβάνονται ούτε στον ελληνοτουρκικό διάλογο ούτε πρόκειται να τεθούν στην κρίση διεθνούς δικαιοδοσίας». Κοινώς, αυτήν την περίοδο η Ελλάδα και η Τουρκία συνομιλούν μέσω ημών, των δημοσιογράφων. Ωστόσο, το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, οι υπουργοί εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, θα συζητήσουν διά ζώσης στην Αθήνα. Διαρροές σαν κι αυτές που προκύπτουν εξ ανατολών δείχνουν ότι το ραντεβού του ερχόμενου μήνα μάλλον δεν θα είναι εύκολο.