Το οριστικό τέλος της συριζαϊκής Αριστεράς και της όποιας ευπρέπειας είχε απομείνει στο (κατ’ ευφημισμόν) κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνιστά η Κεντρική Επιτροπή-παρωδία του Σαββάτου και όσα φοβερά και τρομερά και ανεκδιήγητα εκτυλίχθηκαν εκεί. Η επίμαχη συνεδρίαση, για την οποία χρειάστηκε η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων προκειμένου να ολοκληρωθεί αναίμακτα, εξελίχθηκε με όλα τα στοιχεία του εξωθεσμικού και εξωπολιτικού, εγείροντας σοβαρά ζητήματα για την αξιοπιστία και ποιότητα ενός ολόκληρου χώρου που εκτείνεται από το κέντρο-κεντροαριστερά και φθάνει μέχρι τα αριστερά. Σε αυτή τη συνεδρίαση της… συμφοράς εντέλει, που επί ώρες καθυστερούσε να ξεκινήσει μέχρι να σχηματιστεί με τα χίλια ζόρια απαρτία (;), οι τσιπρικοί πέτυχαν με τρόπους που ελέγχονται για τη δημοκρατικότητά τους να αποκλείσουν την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη.
Αντιδράσεις
Αποτέλεσμα ήταν η πρόκληση πολύ σφοδρών αντιδράσεων από τους κασσελίστας και σκηνές απείρου κάλλους έξω από το ξενοδοχείο όπου διεξάγονταν οι εργασίες με πρωταγωνιστές εξαγριωμένους οπαδούς. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη και καθώς είναι αδύνατον η συριζαϊκή εικόνα να περιγραφεί με πολιτικούς όρους, τα πάντα θεωρούνται ανοιχτά στη συνέχεια. Αν και το μόνο βέβαιο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υφίσταται ως ενιαίος χώρος, δεδομένου ότι η διάσπαση ήδη έχει συντελεστεί, με τα κομματίδια τα οποία πιθανόν να προκύψουν να είναι καταδικασμένα σε ποσοστά… σεχτών.
Με αυτά τα δεδομένα, δύο θεωρούνται ως τα βασικά σενάρια μέχρι το συνέδριο (8-10 Νοεμβρίου), εάν αυτό διεξαχθεί, πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο. Το πρώτο, οι τσιπρικοί να κινηθούν με στόχο την αναβολή των συνεδριακών εργασιών, παραπέμποντας τη διεξαγωγή στις ελληνικές καλένδες και αναγκάζοντας έτσι τον 35χρονο στην αφάνεια αρχικά, στην τελική έξοδο ακολούθως και στη δημιουργία δικού του κόμματος. Το δεύτερο, οι κασσελίστας να κάνουν ό,τι μπορούν για να διεξαχθεί, ώστε να τα δώσουν όλα για όλα με στόχο να ακυρωθεί από τους συνέδρους η μομφή της Κεντρικής Επιτροπής κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Αν -υποθετικά- αυτό συμβεί, τότε ο έκπτωτος επανέρχεται στην προεδρική καρέκλα και οι τσιπρικοί θα είναι αυτοί που θα πάρουν το δισάκι τους για δρόμους άγνωστους.
Ο αποπεμφθείς και αποκλεισμένος πάντως δηλώνει «παρών» και φιλοδοξεί να ανατρέψει την απόφαση αποκλεισμού του από την κούρσα. Όπως αναφέρουν στελέχη που πρόσκεινται σε αυτόν, το συνέδριο είναι το ανώτερο όργανο και μπορεί να ακυρώσει όλες τις προηγούμενες αποφάσεις χαμηλότερων οργάνων. Παράλληλα, μία αποστροφή του Στέφανου Κασσελάκη στην πρόσφατη συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου, με την οποία έκανε λόγο για «δικλίδες ασφαλείας που υπάρχουν στο καταστατικό και επιτρέπουν την έκφραση της βούλησης των μελών», κάνει πολλούς να σκέφτονται ότι δεν αποκλείεται να ζητήσει εσωκομματικό δημοψήφισμα σε περίπτωση που οι «87» αναβάλουν το συνέδριο. Βέβαια, το μάζεμα υπογραφών από το 15% των μελών του κόμματος, που αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση δημοψηφίσματος, διόλου απλή υπόθεση είναι, καθώς σε αυτή τη φάση, και με το χάος που επικρατεί στις οργανώσεις, ουδείς μπορεί να πει πόσα και ποια είναι τα κομματικά μέλη. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…
Όπως και αν έχει, «πληγωμένος» από όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει και ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και αν ο ίδιος θεωρητικά δεν εμπλέκεται ευθέως. Και αυτό καθώς από το Σάββατο και μετά καταγράφεται γενική κατακραυγή σε βάρος του πρώην πρόεδρου, κυρίως από κασσελίστας αλλά και από κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει να έχει πάρει αποστάσεις απογοητευμένος. Εν πολλοίς στον κ. Τσίπρα χρεώνεται η σημερινή απεχθής εικόνα της συριζαϊκής Αριστεράς, το χαμηλό επίπεδο των υπαρχόντων στελεχών, η είσοδος του Στέφανου Κασσελάκη στην Κουμουνδούρου και στην πολιτική και ο τελικός αποκλεισμός του ομογενούς εξ Αμερικής.
Άδωνις: Τον απέκλεισαν γιατί ήξεραν ότι θα τους κέρδιζε
«Αντιδημοκρατικό» χαρακτήρισε ο Άδωνις Γεωργιάδης το «μπλόκο» της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «τον απέκλεισαν γιατί ήξεραν ότι θα τους κέρδιζε». «Η άποψή μου για τον Στέφανο Κασσελάκη είναι γνωστή. Δεν τον εκτιμώ ούτε καν λίγο. Άλλο όμως αυτό και άλλο ο αντιδημοκρατικός τρόπος αποκλεισμού του. Μία κομματική πλειοψηφία υφισταμένη πριν καν αυτός εκλεγεί για πρώτη φορά τον αποκλείει, διότι στην πραγματικότητα ξέρουν ότι σε ανοικτές εκλογές θα τους κέρδιζε», αναφέρει ο υπουργός Υγείας σε ανάρτησή του στα social media. «Αυτοί οι άνθρωποι, με αυτή τη νοοτροπία, μιλούν τόσα χρόνια για Δημοκρατία κ.λπ. Φαρισαίοι, υποκριτές! Κατέστησαν τον κ. Κασσελάκη συμπαθή στην κοινή γνώμη και τον ΣΥΡΙΖΑ ένα πολιτικό απολίθωμα ξεκομμένο από την κοινωνία», προσθέτει ο κ. Γεωργιάδης. «Όπως καταλαβαίνετε, από τύχη γλιτώσαμε το 2015 και από την “Αγία” ΕΕ που δεν τους άφησε αυτή τους τη νοοτροπία να την ασκήσουν και πάνω στο σύνολο του ελληνικού λαού», σημειώνει ο υπουργός Υγείας.