Με φιλοφρονήσεις εκατέρωθεν και την υπογραφή τριών συμφωνιών ολοκληρώθηκε χθες η συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Έντι Ράμα, ενισχύοντας την τουρκική διείσδυση στην Αλβανία και με βαθύτερο στόχο να «λοκάρει» τα Βαλκάνια ως ζωτικό χώρο.
Η επίσκεψη του «σουλτάνου» ολοκληρώθηκε με τα εγκαίνια του τεμένους Namazgah, του μεγαλύτερου τεμένους της Βαλκανικής, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Τουρκία, με στόχο βέβαια την αύξηση της επιρροής της στο αλβανικό μουσουλμανικό στοιχείο. Το ομολογουμένως επιβλητικό σε όγκο τζαμί, η ανέγερση του οποίου ξεκίνησε το 2015, έχει τέσσερις μιναρέδες ύψους 35 μέτρων, ενώ γύρω από το συγκρότημα θα υπάρχουν εγκαταστάσεις που θα λειτουργούν ως πολιτιστικό κέντρο, βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος, αίθουσα συνεδρίων, «μουσείο συνύπαρξης» και σχολή εκμάθησης του Κορανίου.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα είχε γίνει γνωστό, μέσω των «New York Times», το σχέδιο του Ράμα να ιδρύσει εντός Τιράνων ένα κυρίαρχο μουσουλμανικό κράτος Μπεκτασήδων, στα πρότυπα του Βατικανού, προκαλώντας την αντίδραση εκπροσώπων αυτής της πολυπληθούς κοινότητας στην Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση, η τουρκική διείσδυση στην Αλβανία θεωρείται done deal, με ό,τι αυτό σημαίνει για την Ελλάδα και με δεδομένο πως οι ελληνοαλβανικές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ. Η Τουρκία εντάσσεται στους πέντε μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη γειτονική χώρα, με επενδύσεις ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ παράλληλα περισσότερες από 600 τουρκικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται εκεί και απασχολούν πάνω από 15.000 Αλβανούς.
Τις δύο χώρες συνδέουν και αμυντικές συμφωνίες, με την Άγκυρα να προχωρά σε πρωτοβουλίες ενίσχυσης των αλβανικών δυνάμεων. «Στον στρατηγικό μας εταίρο θα παράσχουμε την απαραίτητη στήριξη στα θέματα του στρατιωτικού εξοπλισμού και της στρατιωτικής εκπαίδευσης», είπε χθες ο Ερντογάν αναφερόμενος κυρίως στα μη επανδρωμένα τουρκικής κατασκευής αεροσκάφη που δώρισε στα Τίρανα. Ο Ράμα στις δικές του δηλώσεις «έσταξε μέλι»: «Η δωρεά αυτών των καμικάζι drones στην Αλβανική Δημοκρατία είναι σημαντική. Το θέμα δεν είναι ποιον θα χτυπήσει η Αλβανική Δημοκρατία με αυτά. Αλλά ότι το δώρο αυτό που μας πρόσφερε η Τουρκική Δημοκρατία δείχνει το επίπεδο της συνεργασίας μας».
Συνεργασία η οποία όσο επεκτείνεται τόσο απειλούνται οι ελληνοαλβανικές σχέσεις. Η Αθήνα (ορθώς) τονίζει ότι η εξωτερική πολιτική δεν ετεροπροσδιορίζεται, ωστόσο, κακά τα ψέματα, στη μετά Μπελέρη εποχή και δεδομένης της απογείωσης των σχέσεων Αλβανίας – Τουρκίας, το πάλαι ποτέ σχέδιο Αθήνας – Τιράνων περί προσφυγής στη Χάγη για το θέμα της ΑΟΖ φαντάζει πιο άπιαστο από ποτέ, αν όχι ουτοπικό. Το ίδιο και η επίλυση των περιουσιακών ζητημάτων της ελληνικής ομογένειας.
ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
Η περιοδεία Ερντογάν στα Βαλκάνια ολοκληρώνεται σήμερα με την επίσκεψη στη Σερβία, εκεί όπου η Τουρκία ήταν απούσα από το 2017. Πέντε αιώνες οθωμανικής κυριαρχίας στη Σερβία αλλά και η εγγύτητα Τουρκίας – Κοσόβου είχαν δυσχεράνει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Κερασάκι στην τούρτα ήταν η στιγμή που η Άγκυρα πούλησε στο Κόσοβο μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πράξη που είχε χαρακτηρίσει τότε ως «απαράδεκτη» το Βελιγράδι. Να όμως που αλλάζουν οι καιροί…