Με ψήφους 8 έναντι 6 η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέρριψε το αίτημα του Θέμη Μουμουλίδη για διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη και πλέον όλα θα παιχθούν μεθαύριο, Σάββατο, στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει για το μέλλον του 35χρονου ομογενή. Είχε προηγηθεί κανονικό… μπάχαλο και ναυάγιο της συνάντησης των πέντε υποψηφίων, που θα γινόταν ύστερα από ενωτική πρωτοβουλία Πολάκη. Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Φαραντούρης έβαλαν όρους, ακυρώνοντας ουσιαστικά αυτό το ραντεβού… συναδέλφωσης.
Ο πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εξήγησε πως η συνάντηση μπορεί να είναι εφικτή μόνο με τη συνεννόηση των κομματικών οργάνων, υπενθυμίζοντας με νόημα πως το εξώδικο Κασσελάκη είναι αδιανόητη και απαράδεκτη ενέργεια. Ανοιχτός σε συζήτηση, αλλά όχι υπό το κράτος εξωδίκων δήλωσε ο Κεφαλλονίτης κ. Φαραντούρης. «Στην πολιτική η αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται πολιτικά. Εξώδικα, απειλές εισαγγελέων, ποινικοποίηση και εκνομικισμός της πολιτικής αντιπαράθεσης αποτελούν τον ταχύτερο δρόμο προς τον εκφυλισμό της πολιτικής», σημείωσε ο ευρωβουλευτής. Κι ενώ η συνάντηση ανάμεσα στους υποψήφιους ήταν στον αέρα, ο Παύλος Πολάκης διέψευσε το ναυάγιο και προειδοποίησε να μην τολμήσει κανείς να υπονομεύσει τη συνάντηση. Κωμικά πράγματα δηλαδή, από αυτά που ο… ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκτήσει εξειδίκευση.
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι είχε κλείσει η συνάντηση των συριζαίων υποψηφίων στα γραφεία στην Κουμουνδούρου, με τον Παύλο Πολάκη να ανακοινώνει αρχικά ότι η πρόταση έγινε δεκτή, ενώ συμφωνούσε και η πλευρά Κασσελάκη. Ο τελευταίος (στον κόσμο του) με ανάρτησή του πληροφορούσε πως θα έδινε το «παρών». «Δεν θέλησα να διαγράψω υποψήφιο πρόεδρο. Δεν διέρρευσα δεδομένα υποψήφιου προέδρου. Δεν ανέβαλα το συνέδριο. Δεν ανέβαλα τις εκλογές για ΚΕ. Τήρησα και τηρώ την ομαλότητα από την πρώτη στιγμή. Γι’ αυτό θα είμαι παρών στην αυριανή (σ.σ.: σημερινή) συνάντηση. Εύχομαι πραγματικά οι καλές προθέσεις να είναι ειλικρινείς από όλους μας και να μη δυναμιτίσει κανείς την προσπάθεια», έγραψε στο Χ.
Οι «τσιπρικοί»
Η ουσία όμως είναι αλλού καθώς τα στελέχη των «87» βρίσκονται επί ποδός και σε διαρκή διαβούλευση, μετρώντας τους συσχετισμούς δυνάμεων στην Κεντρική Επιτροπή, αφού το ζητούμενο είναι με πόσες ψήφους μπορεί να περάσει η μη συμμετοχή Κασσελάκη στην εκλογική διαδικασία, αλλά και με πόσες μπορεί να κυρωθεί μια ενδεχόμενη διαγραφή. Οι «87» ξεκινούν με βάση 100-120 ψήφους κι ενώ ο πρώην πρόεδρος δεν αναμένεται να ανεβάσει τον αριθμό των 63 μελών που ψήφισαν σε προηγούμενη ΚΕ κατά της πρότασης μομφής. Δυνητικά παραμένει ανοικτός ένας αριθμός 110 στελεχών της ΚΕ, που θα κρίνουν το αποτέλεσμα, αυτούς λοιπόν έχουν βαλθεί να προσεγγίσουν τα στελέχη και των δύο πλευρών.
Το εξώδικο όμως έχει εκνευρίσει ακόμα και στελέχη που θεωρητικά κινούνται στην ουδέτερη ζώνη. Να σημειώσουμε πάντως ότι η κίνηση του έκπτωτου προέδρου να κινηθεί νομικά εναντίον συνολικά του κόμματός του συνεχίζει να προκαλεί αίσθηση αλλά και ερωτήματα, και προφανώς φουντώνει τα σενάρια σχετικά με τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους το έκανε. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι έγινε επίτηδες, προκειμένου να κάνει ηρωική έξοδο, καθώς, παρά τα όσα λέγονται, δεν θα κατάφερνε να επανεκλεγεί πρόεδρος. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι αυτό έγινε γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης έχει περισσότερους… δικηγόρους δίπλα του απ’ ό,τι πολιτικούς! Όπως και να έχει, ο πρώην πρόεδρος υπέπεσε σε μοιραίο λάθος, το οποίο θα το πληρώσει, δεδομένου ότι οι εσωκομματικοί αντίπαλοι είναι αποφασισμένοι να τον «τελειώσουν».
Οι «κασσελίστας»
Ο ομογενής εξ Αμερικής όμως ελέγχει μία ομάδα βουλευτών, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Πέτρος Παππάς, η Νίνα Κασσιμάτη, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, η Ραλλία Χρηστίδου και η Γιώτα Πούλου. Πρόκειται για κοινοβουλευτικά στελέχη που ανήκουν στον πυρήνα των «κασσελίστας» και τον υπερασπίζονται πιστά. Σε αυτούς εντάσσονται και οι Θανάσης Οικονόμου και Γιάννης Βουλγαράκης. Μαζί του, βάζοντας ωστόσο το καλό του κόμματος πάνω απ’ όλα, στοιχίζονται ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Γιάννης Σαρακιώτης, η Ράνια Θρασκιά, ο Γιώργος Γαβρήλος και η Κυριακή Μάλαμα. Στο ίδιο μήκος κινείται και ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Θάνος Μωραΐτης. Που σημαίνει με άλλα λόγια, πως το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος σε περίπτωση διαγραφής ή αποκλεισμού της υποψηφιότητάς του είναι ενεργό και πάνω στο τραπέζι.
«Παρών» ΣΥΡΙΖΑ και «όχι» ΚΚΕ, Νέας Αριστεράς στην άρση ασυλίας του Σφακιανού
Την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του Παύλου Πολάκη εισηγήθηκε κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, μετά από έγκληση του Άδωνη Γεωργιάδη για συκοφαντική δυσφήμηση και εξύβριση δημοσίως κατ’ εξακολούθηση στα social media. Η μήνυση και αγωγή, σύμφωνα με τον φάκελο της δικογραφίας, αφορά ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίζει ότι ο υπουργός Υγείας χρηματίστηκε και τον χαρακτηρίζει… λαδέμπορα. Υπέρ της άρσης τάχθηκαν η ΝΔ και η Πλεύση Ελευθερίας, «παρών» ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και κατά ψήφισε το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά, με την τελική απόφαση να επαφίεται στην Ολομέλεια.
Ο Χανιώτης βουλευτής, σύμφωνα με πληροφορίες, άφησε την απόφαση στην κρίση των μελών της Επιτροπής Δεοντολογίας. Η κίνηση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή, Γιώργου Γαβρήλου, να δηλώσει «παρών» για την άρση ασυλίας του υποψήφιου προέδρου στο κόμμα του, σχολιάστηκε εντόνως από μέλη της πλειοψηφίας. Από την πλευρά του πάντως ο κ. Γαβρήλος φέρεται να υποστήριξε ότι έπραξε με βάση τα… όσα είχε συμφωνήσει με τον Παύλο Πολάκη.
Τη συνεδρίαση απασχόλησε όμως και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, με την Επιτροπή Δεοντολογίας να εισηγείται ομόφωνα στην Ολομέλεια την άρση και της δικής του ασυλίας. Ο φάκελος του βουλευτή της Νέας Αριστεράς αφορά οικογενειακή υπόθεση, καθώς ο σύζυγος της ξαδέρφης του έχει καταθέσει μήνυση εναντίον του για ψευδή κατάθεση.
Ντόρα: Ο σοβαρότερος είναι ο Πολάκης!
«Φωνή λογικής» χαρακτήρισε τον Παύλο Πολάκη η Ντόρα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο σοβαρότερος είναι ο Πολάκης. Τοποθετήθηκε σωστά -και μη μου πείτε ότι το κάνω με χανιώτικη αλληλεγγύη-, αλλά, για όνομα του Θεού, ακούστηκε μία φωνή λογικής εκεί μέσα. Βέβαια, είναι τρέλα αυτό που συμβαίνει. Πάνε για διάλυση», σημείωσε η κυρία Μπακογιάννη στον Σκάι. Λίγο αργότερα και αφού έφτασε στη Βουλή, κατά την είσοδό της συναντήθηκε στον διάδρομο με τον βουλευτή Χανίων, όπου του εξέφρασε και προσωπικά την άποψή της για την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ. «Τέτοιο χάλι δεν έχω ξαναδεί τόσα χρόνια», του είπε. «Τον αντρειωμένο μην τον φοβάσαι, θα βρει την άκρη», απάντησε ο Σφακιανός.
Η Λινού ψήφισε το νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Με τις ψήφους της… Αθηνάς Λινού και του ανεξάρτητου, πρώην «Σπαρτιάτη», Χάρη Κατσιβαρδά πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ. Στην ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, 159 βουλευτές υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, τρεις παραπάνω δηλαδή από την κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ.
Η έκπληξη στην ψηφοφορία ήταν η πρώην βουλευτής Επικρατείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα δεχθεί σφοδρά πυρά από τον Παύλο Πολάκη με το… παρελθόν που έχουν. Θυμίζουμε ότι η κυρία Λινού διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την επομένη της ανάληψης καθηκόντων από τον Νίκο Παππά, με πολλούς να ερμηνεύουν την απόφαση του προέδρου της ΚΟ ως μία προσπάθεια εξευμενισμού του κ. Πολάκη, με τον οποίο η καθηγήτρια Ιατρικής είχε σφοδρή κόντρα για τα οικονομικά του Ινστιτούτου Prolepsis, όπου υπήρξε πρόεδρος.
Οι άλλοι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές που στήριξαν το κυβερνητικό νομοσχέδιο ήταν ο Λευτέρης Αυγενάκης και ο Χάρης Κατσιβαρδάς. Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρούνταν δεδομένο ότι θα ψήφιζε «ναι», καθώς ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Από τα σύννεφα όμως δεν έπεσε κανένας ούτε και για τον πρώην βουλευτή του κόμματος του Βασίλη Στίγκα, καθώς συχνά πυκνά το τελευταίο διάστημα στηρίζει νομοσχέδια της ΝΔ.