Σε καθαρά «επαρχιακό» κόμμα εξελίσσεται και με τη βούλα πλέον το ΠΑΣΟΚ, καθώς στο Λεκανοπέδιο, όπου κατοικεί ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας και θεωρείται η περιοχή που εκλέγει κυβέρνηση και πρωθυπουργό, οι Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας πάτωσαν για τα καλά.
Σε μια συγκυρία κατά την οποία η Νέα Δημοκρατία καταγράφει κυβερνητική φθορά και ο ΣΥΡΙΖΑ πρακτικά δεν υφίσταται ως ενιαίο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ (με μόλις 30.000 παραπάνω εκλογείς) δεν έκανε τελικά την υπέρβαση και το βασικό εκλογικό πρόβλημα, που ήταν η Αττική, παραμένει. Θυμίζουμε πως το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη στο μητροπολιτικό κέντρο ήρθε τέταρτο και καταϊδρωμένο την 9η Ιουνίου των ευρωεκλογών, πίσω από το ΚΚΕ. Συνεπώς, το ερώτημα που αναπόφευκτα προκύπτει είναι πώς το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία ενός εκ των δύο μπορεί να αναδειχθεί ως αντίπαλο δέος της Νέας Δημοκρατίας, όταν οι βασικές δυνάμεις του περιορίζονται στην επαρχία. Ταυτόχρονα, είναι ξεκάθαρο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης στηρίχθηκε από στενό κομματικό ακροατήριο και ο Χάρης Δούκας από κάποιο αρκετά «θολό» τμήμα της ευρύτερης αριστερόστροφης εκλογικής δεξαμενής, το οποίο όμως δεν μπορεί να ενσωματωθεί στην πασοκική βάση, ούτε και να αποτελέσει απειλή για την πρωτοκαθεδρία της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πολύ περισσότερο, όταν οι δύο μονομάχοι δεν δείχνουν ικανοί να εμπνεύσουν τα μεγάλα ακροατήρια και ειδικότερα τον κόσμο του Κέντρου που επιλέγει να κατευθυνθεί πολιτικά με όρους κυβερνησιμότητας.
Ο Παύλος Γερουλάνος, κυρίως, και δευτερευόντως η Άννα Διαμαντοπούλου θα είχαν καλή διείσδυση σε αυτό το κοινό, ωστόσο, έμειναν εκτός παιχνιδιού κάνοντας αρκετούς στον πασοκικό χώρο να μονολογούν «τι είχες, Γιάννη, τι είχα πάντα». Αμφότεροι τα πήγαν εξαιρετικά σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη, όχι, όμως, στην επαρχία, εκεί δηλαδή όπου το δίδυμο της 13ης Οκτωβρίου επικράτησε.
Ειδικότερα για τον Νίκο Ανδρουλάκη, που θεωρείται το μεγάλο φαβορί, Αττική και Θεσσαλονίκη τού γύρισαν την πλάτη. Την πρωτιά έδωσε ξεκάθαρα η επαρχία, καθώς κατάφερε να κερδίσει στις εννέα από τις δεκατρείς Περιφέρειες.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήρθε πρώτος σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Νότιο Αιγαίο, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα. Ο Χάρης Δούκας, από την άλλη, ως έτερος μονομάχος, κατάφερε να βγει πρώτος μόνο… στην Ήπειρο και… τέταρτος στην Αττική, κάτω από τον Νίκο Ανδρουλάκη που ήταν τρίτος. Η Α΄ Αθηνών, δε, αποδείχθηκε βατερλό, αφού βρέθηκε τρίτος, πίσω από τον Παύλο Γερουλάνο και την Άννα Διαμαντοπούλου. Αντιστοίχως, μεγάλη ήττα υπέστη επίσης και στη Θεσσαλονίκη τερματίζοντας τρίτος, ενώ θεωρείται πολύ δύσκολο να αναστρέψει την κατάσταση, καθώς είναι αυτός που θα πρέπει, ως δεύτερος, να τρέξει να καλύψει τη διαφορά που τον χωρίζει από τον νυν πρόεδρο.
Οι μυστικές συμμαχίες, το άγχος της συμμετοχής στη δεύτερη κάλπη, το debate και τα διλήμματα των εκλογέων
Εξαιρετικά περίπλοκη και δυσανάγνωστη διαμορφώνεται η επόμενη μέρα της εκλογής στο ΠΑΣΟΚ, με τα επιτελεία των δύο μονομάχων να τρέχουν και να μη φτάνουν, έχοντας να αναλύσουν σειρά από παραμέτρους που θα κρίνουν εντέλει τον τελικό νικητή. Η πρώτη και βασικότερη είναι οι συμμαχίες που θα γίνουν, το πιθανότερο… κάτω από το τραπέζι. Η δεύτερη αφορά τη συμμετοχή. Πόσοι δηλαδή από εκείνους που πήγαν και ψήφισαν τους τέσσερις ηττημένους και κυρίως οι ψηφοφόροι των Παύλου Γερουλάνου και Άννας Διαμαντοπούλου θα πάνε και στη δεύτερη κάλπη. Να σημειωθεί πως η εκλογική δεξαμενή των τεσσάρων που έμειναν εκτός δεν είναι αμελητέα, καθώς υπολογίζεται περίπου στους 150.000 ψηφοφόρους και οι υποστηρικτές του κ. Γερουλάνου και της κυρίας Διαμαντοπούλου θα μπορούσαν να αποτελούν την καθοριστική δύναμη που θα κρίνει την έκβαση του αγώνα. Μέχρι στιγμή πάντως κανένας από τους ηττημένους της πρώτης Κυριακής δεν δίνει (δημόσια τουλάχιστον) κατεύθυνση στους ψηφοφόρους προς κάποιον υποψήφιο.
Στην περίπτωση όμως που καταγραφεί αξιοσημείωτη αποχή αυτών των εκλογέων, ο νυν πρόεδρος έχει κάθε λόγο να χαμογελά, καθώς στις κάλπες αναμένεται να προσέλθουν οι δικοί του, δηλαδή οι ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ οι οποίοι τον στήριξαν και στον α΄ γύρο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι την ερχόμενη Κυριακή μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ καλούνται να απαντήσουν στο εξής ερώτημα: «Μπορεί ο Ανδρουλάκης, που έχασε από τον Κασσελάκη, να συνεχίσει να ηγείται του κόμματος;». Μέχρι τώρα στις δημοσκοπήσεις το 60%-65% των πολιτών απαντά «όχι». Την ίδια ώρα, ο Χάρης Δούκας μοιάζει απίθανο σε μία εβδομάδα να πείσει ότι μπορεί να είναι και δήμαρχος και αρχηγός κόμματος.
Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, το debate μεταξύ των δύο (κάτι που έσπευσε να ζητήσει χθες ο κ. Δούκας παρά το γεγονός ότι στην τηλεμαχία των έξι… πάτωσε) θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Η επικρατούσα αίσθηση και από τα δύο «στρατόπεδα» είναι ότι θα υπάρξει τελικά νέα τηλεμαχία, με τον κ. Δούκα να έχει ήδη επικοινωνήσει με την ΕΡΤ. Λέγεται δε πως η μέρα που έχει πέσει στο τραπέζι για τη διεξαγωγή είναι η Τετάρτη.
Η Αθήνα «τιμώρησε» τον δήμαρχο της
Ένα, μάλλον, αμήχανο χαμόγελο προκάλεσαν τα αποτελέσματα στον Χάρη Δούκα, καθώς το μήνυμα της κάλπης είχε δεύτερη ανάγνωση. Σύμφωνα με αυτή, η Αθήνα τιμώρησε τον δήμαρχό της, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη συνέχεια και κυρίως στο πιθανό ενδεχόμενο να ηττηθεί τη 13η Οκτωβρίου. Σε αυτή την περίπτωση προκύπτει μείζον ζήτημα, καθώς ο κ. Δούκας θα κληθεί να επανέλθει στις δημαρχιακές υποχρεώσεις έχοντας αποδοκιμαστεί, και μάλιστα άγρια, από τους Αθηναίους και ειδικότερα απ’ όσους εντέλει τον ψήφισαν τον Οκτώβριο ’23. Το βασικό επιχείρημα της υποψηφιότητας Δούκα ήταν πως αποτελούσε το μόνο πρόσωπο από τον χώρο της Κεντροαριστεράς που από το 2019 έως σήμερα κατάφερε να σημειώσει νίκη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Το πλασάρισμα αυτό όμως εξαϋλώθηκε το βράδυ της 6ης Οκτωβρίου, καθώς τη δεξαμενή των ψηφοφόρων του Κέντρου «άγγιξαν» οι Παύλος Γερουλάνος και Άννα Διαμαντοπούλου, γεγονός που ανέδειξε πως επί της ουσίας είναι βασιλιάς χωρίς βασίλειο… Ο κ. Δούκας κατάφερε, παρά το «μπουστ» που έλαβε η υποψηφιότητά του από διάφορους, να βγει… τέταρτος στην Περιφέρεια Αττικής με ποσοστό 17,93% και… τρίτος με 19,64% στον δήμο που υποτίθεται πως διοικεί. Τα απογοητευτικά αποτελέσματα που κατέγραψε στον χώρο ευθύνης του δείχνουν όχι μόνο ένα κούφιο προπύργιο αλλά κυρίως την έντονη δυσφορία των πρωτευουσιάνων απέναντι στα πεπραγμένα του ως δημάρχου, κάνοντας ξεκάθαρο ότι δεν εκτιμούν διόλου τις διοικητικές ικανότητες που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα.
Αισιόδοξοι οι «παλιοί» του Κινήματος
Με αναφορές στην προσέλευση του κόσμου στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εκφράζουν αισιοδοξία για την πολιτική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ και στρέφουν το βλέμμα στην επόμενη μέρα και τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η νέα ηγεσία. «Πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος πρέπει να φτιάξει ένα πολιτικό κέντρο ισχυρό, να συμμετέχουν όλοι αυτοί που έχουν άποψη, που τους έχει μάθει ο κόσμος, για να δώσουν το μήνυμα ότι ξεκινάει ξανά ένα συλλογικό ΠΑΣΟΚ. Όλοι στο παιχνίδι», δήλωσε (Mega) ο Κώστας Σκανδαλίδης. «Νομίζω ότι μετά την αποχή των πολιτών στις ευρωεκλογές, αυτή η αντίδραση των πολιτών με την υψηλή συμμετοχή στις κομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ είναι ένα θετικό μήνυμα. Φαίνεται ότι ο διάλογος που έγινε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και η συγκυρία οδήγησαν τους πολίτες στο να πιστώσουν ίσως στο ΠΑΣΟΚ ακόμη μία ευκαιρία», σημείωσε (ΕΡΤ), από την πλευρά του, ο Δημήτρης Ρέππας.
Το στοίχημα της επόμενης μέρας για το Κίνημα ωστόσο σε πρώτη φάση παραμένει η εδραίωσή του στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αυτή η άνοδος είναι μια τεράστια επιτυχία και σηματοδοτεί ότι το ΠΑΣΟΚ πλέον είναι ο κύριος αντίπαλος της ΝΔ και αποτελεί στην ουσία την αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα. Αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία», τόνισε (ΕΡΤ) ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος. «Σπάσαμε το φράγμα των 300.000. Είναι ένα μήνυμα της κοινωνίας. Μια πράσινη κάρτα και μια ώθηση της κοινωνίας να συνεχίσει το ΠΑΣΟΚ με περισσότερο ζήλο και υπομονή», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας, προσθέτοντας ότι «όλη αυτή η διαδικασία δεν θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα». «Ο κόσμος επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι μία νίκη, στο χέρι μας είναι να φτιάξουμε το πλάνο για να βρει η Νέα Δημοκρατία σοβαρό αντίπαλο», δήλωσε (Κανάλι Ένα 90,4 FM) ο βουλευτής Παύλος Χρηστίδης, τονίζοντας ότι πρέπει άμεσα και οι έξι υποψήφιοι να αξιοποιηθούν από τη νέα ηγεσία.