Με ένα βίντεο στο οποίο δεν έλεγε τίποτα για υποψηφιότητα αλλά ζητούσε μόνο από τους πολίτες να γραφτούν στον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να έχουν δικαίωμα εκλογής συνέδρων με απώτερο στόχο την ακύρωση της μομφής, που επέφερε την έκπτωση από το αξίωμά του, ο Στέφανος Κασσελάκης πυροδότησε για μία ακόμη φορά το κλίμα στην Κουμουνδούρου. «Δεν έχω κομματικό μηχανισμό. Είχα και έχω μόνο εσάς. Γι’ αυτό μην περιμένετε την ώρα των εκλογών για πρόεδρο. Γεμίστε τώρα τις Οργανώσεις Μελών και τις Νομαρχιακές. Γραφτείτε άμεσα μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, για να μπορείτε να ψηφίσετε για συνέδρους. Να ακουστεί η φωνή σας. Να μπορείτε να πείτε ένα ηχηρό “είμαι εδώ”, για να μην αποκλειστεί καμία υποψηφιότητα». Άμεση ήταν η αντίδραση των «87», με τον Κώστα Ζαχαριάδη να σχολιάζει σε ανάρτησή του: «Σε ένα βίντεο 232 δευτερολέπτων δεν χώρεσε η φράση “θα είμαι υποψήφιος για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία”. Πώς γίνεται να “είσαι εδώ” και να κρύβεσαι;»
Και κάπως έτσι πυροδοτήθηκαν σενάρια που τον θέλουν να μην έχει αποφασίσει ακόμα αν θα κατέβει στις εκλογές, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο τη δεύτερη Κυριακή να υπάρξει μπλοκ απέναντί του και να μην εκλεγεί. Γι’ αυτό, όπως λέγεται, θέλει αρχικά να ελέγξει το συνέδριο. Εάν η πλειοψηφία των συνέδρων δεν είναι μαζί του, τότε τίποτα δεν αποκλείεται. Αντίθετα, εάν ο έκπτωτος πρόεδρος ελέγξει το συνέδριο, τότε το σίγουρο είναι ότι θα επιχειρηθεί να επανέλθει στην ηγεσία χωρίς εκλογές. Αίσθηση ακόμα δημιούργησε και η φράση «για να μην αποκλειστεί καμία υποψηφιότητα». Κι αυτό καθώς στελέχη της πλευράς των «87» έλεγαν ότι δεν αποκλείεται να υπάρχει πρόβλημα στο «Πόθεν Έσχες» του και γι’ αυτό προετοιμάζει το κλίμα ενόψει ενδεχόμενης απόρριψης της υποψηφιότητάς του. Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως επιτέθηκε εκ νέου εναντίον των «87» με τη φράση «ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παρακαλάει να γίνει συνιστώσα της διαπλοκής», με σαφείς αιχμές στον Αλέξη Τσίπρα. Στο βίντεο ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε οργισμένος και… αποσυντονισμένος επέλεξε να ξεκινήσει με την ατάκα: «Είμαι ο Στέφανος. Σκέτο. Γεννηθήκαμε άνθρωποι, όχι αξιώματα».
«Να το ξεκαθαρίσει»
Όπως ήταν φυσικό, η όλη εμφάνιση Κασσελάκη προκάλεσε την αντίδραση και άλλων μελών της Πολιτικής Γραμματείας, που συνεδρίασε χθες. «Δεν άκουσα ανακοίνωση υποψηφιότητας από τον Κασσελάκη. Άκουσα κάλεσμα για το συνέδριο. Οφείλει ο Κασσελάκης να το ξεκαθαρίσει. Για να ξέρουμε αν εκλαμβάνεται ή όχι από το κόμμα ως υποψήφιος», ανέφερε στη συνεδρίαση ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Η Θεοδώρα Τζάκρη αποχώρησε από τη συνεδρίαση μετά τη διαφωνία της με την Παναγιώτα Αράπη-Μπελώνη, αναφορικά με τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ για την οδηγία που εστάλη στα κομματικά social media, αν και στελέχη των «87» χαρακτηρίζουν την αποχώρηση της κυρίας Τζάκρη «προσχηματική».
Να σημειωθεί πως ο πρώην πρόεδρος, ενώ σε όλο το βίντεο μιλούσε στο πρώτο ενικό, όταν έφτασε η στιγμή να ζητήσει συγνώμη από τις οικογένειες των παλιών αγωνιστών για όσα έχουν συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τους νέους, μίλησε στον πληθυντικό. Μόνο που, όπως σημείωναν τα στελέχη της ομάδας των «87», ο ίδιος ήταν αυτός που μίλησε στην ΚΕ για «βαρονίες» και «κουκουλοφόρους» αδιαφορώντας σε ποιους απευθύνεται.
Interview: Η επανεκλογή του Κασσελάκη θα φέρει διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ
Την οριστική διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ θα επιφέρει η επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Interview (POLITIC), καθώς η κομματική βάση δείχνει βαριά διχασμένη, με το 42% να επιθυμεί την επανεκλογή και αντίστοιχο ποσοστό να ζητά την απομάκρυνσή του. Στο σύνολο της κοινής γνώμης πάντως το 48% δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή Κασσελάκη και επτά στους δέκα (69%) εκτιμούν ότι το κόμμα θα διασπαστεί σε περίπτωση επανεκλογής. Αντιθέτως με προέδρους τους Σωκράτη Φάμελλο ή Παύλο Πολάκη (η έρευνα διεξήχθη πριν ανακοινώσει υποψηφιότητα ο Νίκος Φαραντούρης) τα ποσοστά είναι πολύ μικρότερα, 2% και 6% αντίστοιχα. Ο κ. Κασσελάκης ωστόσο στην πρόθεση ψήφου προηγείται με 38%, έχοντας διαφορά εννέα μονάδων από τον κ. Φάμελλο (29%), ο κ. Πολάκης έρχεται τρίτος (14%) και ο… πολλά βαρύς Απόστολος Γκλέτσος συγκεντρώνει 3%.
Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς σχεδόν οκτώ στους δέκα (77%) θεωρούν ότι το Κίνημα μετά τις κάλπες θα παραμείνει ενωμένο. Στο σύνολο της κοινής γνώμης το 31% θέλει ξανά πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη, σε αντίθεση με το 64% που θα ήθελε να εκλεγεί κάποιος άλλος. Ομοίως και με τους ψηφοφόρους, το 59% επιθυμεί νέο πρόσωπο στην ηγεσία. Ο αγώνας όμως δείχνει αμφίρροπος, καθώς οι Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας πετυχαίνουν την απόλυτη ισοψηφία (29%). Τρίτος έρχεται ο Παύλος Γερουλάνος (19,2%), η Άννα Διαμαντοπούλου συγκεντρώνει 12,6%, ο Μιχάλης Κατρίνης 3,7% και η Νάντια Γιαννακοπούλου 2,7%.