«Η Ελλάδα είναι πρότυπο φύλαξης των συνόρων»

Επίσκεψη Μητσοτάκη στον Έβρο - Πακέτο στήριξης 2,83 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη της ακριτικής περιοχής
13:42 - 4 Οκτωβρίου 2024

Χώρα-πρότυπο στη φύλαξη των συνόρων χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στον Έβρο σε μια γεωπολιτική συγκυρία αρκετά δύσκολη, καθώς η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί για ραγδαία αύξηση των ροών μετά την πολεμική ανάφλεξη στον Λίβανο. Ο πρωθυπουργός, σε μια συμβολική επίσκεψη στην ακριτική περιοχή, αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πολιτικές για την προστασία των συνόρων κάνοντας αναδρομή στην μεταναστευτική κρίση του 2020 και την αποτελεσματική ελληνική απάντηση. Πρώτος σταθμός της 24ωρης περιοδείας του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν το Τυχερό, όπου συνομίλησε με κατοίκους του χωριού οι οποίοι αναφέρθηκαν στις κινήσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη και αποκατάσταση της περιοχής μετά την πυρκαγιά του 2023. Ειδική αναφορά έγινε στο «Evros Pass», για το οποίο οι κάτοικοι σημείωσαν πως είχε ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση, και στο πλέγμα μέτρων της κρατικής αρωγής.

ΝΕΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη, συνοδεία του μισού υπουργικού συμβουλίου, και συγκεκριμένα 13 υπουργών και υφυπουργών, καθώς και τεσσάρων γενικών γραμματέων, συνδυάστηκε με την ανακοίνωση δέσμης 19 νέων μέτρων για τη στήριξη της ακριτικής περιοχής κατά την περίοδο 2025-27 υπό τον τίτλο «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη. Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για τον Έβρο». Οι νέες πρωτοβουλίες έρχονται να προστεθούν στο Σχέδιο Ανάπτυξης Έβρου, στο Σχέδιο Στήριξης και Αποκατάστασης που εφαρμόζεται μετά την πυρκαγιά του 2023 και στο πρόγραμμα έργων και μελετών «Evros Meta», με αποτέλεσμα οι πόροι που διατίθενται για την ακριτική περιοχή με ορίζοντα το 2030 να ξεπερνούν συνολικά τα 2,83 δισ. ευρώ.

Το συνολικό σχέδιο συνεπώς στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες: 1) Το Σχέδιο Στήριξης και Αποκατάστασης (2023-2025), αξίας 90.000.000 ευρώ, ως πρώτες δράσεις ανταπόκρισης στην καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά. 2) Το Σχέδιο Ανάπτυξης Έβρου 2021-2030, 2,5 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει 136 μεγάλα έργα, στην πλειονότητά τους σε εξέλιξη. Όλων η πρόοδος είναι δημόσια ορατή πλέον μέσα από την πλατφόρμα erga.gov.gr, για να μπορεί κάθε πολίτης να ενημερώνεται και να αξιολογεί. 3) Το νέο πρόγραμμα έργων και μελετών (Evros Meta) (2025-2030), αξίας 180.000.000 ευρώ σε συνεργασία με την Περιφέρεια, το οποίο μπορεί να εμπλουτίζεται και στο οποίο -εφόσον υπάρχει χώρος- μπορεί να εντάσσονται νέα έργα. 4) Τα 19 στοχευμένα μέτρα πολιτικής που παρουσιάστηκαν χθες, συνολικού ύψους άνω των 60.000.000 ευρώ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με κάτοικους στο Τυχερό Έβρου

ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ

Παρουσιάζοντας το σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, επισήμανε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. Ανέφερε ότι το δημογραφικό πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από ό,τι σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, ενώ υπάρχει και υστέρηση στους ρυθμούς ανάπτυξης, και αυτά τα ζητήματα επιδιώκει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση με το στρατηγικό σχέδιο που παρουσίασε. Ως προς τα σημαντικά έργα για την ανάπτυξη της ΠΕ Έβρου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε ότι η ανατολική περιφερειακή οδός Αλεξανδρούπολης θα είναι έτοιμη κατά 50% στα τέλη του 2024 και στο 100% στα τέλη του 2025, ενώ για την κατασκευή και δεύτερης γέφυρας, μήκους 840 μέτρων, που θα συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία, στον συνοριακό σταθμό των Κήπων, είπε ότι προχωρούν οι διαδικασίες και μέσα στο 2025 θα γίνει η δημοπράτηση του έργου.

Είπε ακόμα ότι προχωρούν οι εργασίες για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με το Ορμένιο, οι παρεμβάσεις στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2024, ενώ υπάρχουν εξελίξεις στο ζήτημα της σύνδεσης του λιμανιού με οδικούς άξονες.

Π. Μαρινάκης για την ερώτηση των οκτώ: Οι βουλευτές κάνουν τη δουλειά τους

Χαμηλούς τόνους κρατάει το Μέγαρο Μαξίμου απέναντι στη νέα πρωτοβουλία οκτώ «γαλάζιων» βουλευτών να καταθέσουν ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας, Εργασίας, όπως, δηλαδή, έκανε και στην αντίστοιχη των έντεκα. «Οι βουλευτές κάνουν τη δουλειά τους», σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στην ερώτηση σχετικά με τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για χαμηλοσυνταξιούχους. «Είναι καθήκον των βουλευτών να παρεμβαίνουν, να ρωτάνε, να συνδιαμορφώνουν, να ζητούν περισσότερα, και των υπουργών να δίνουν λύσεις με βάση το πρόγραμμα της ΝΔ και τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Λογική και σωστή» χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, την πρωτοβουλία των οκτώ κινούμενος με τη σειρά του στη λογική του Μαξίμου. Πάντως, το ζήτημα των κόκκινων δανείων και της προστασίας των δανειοληπτών επανέφερε στη Βουλή ο Γιώργος Βλάχος με κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς τον Κωστή Χατζηδάκη. Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής ήταν μεταξύ των 11 στελεχών της ΚΟ που συνυπέγραφε την αρχική ερώτηση για τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων.