Επιχείρηση σωτηρίας στον Λίβανο για 5.500 Έλληνες και Κύπριους

Έτοιμα αεροσκάφη C-130, αρματαγωγά και δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού από το υπουργείο Άμυνας
16:41 - 3 Οκτωβρίου 2024

Επί ποδός έχουν τεθεί οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με στόχο την απομάκρυνση Κυπρίων, Ελλήνων αλλά και υπηκόων τρίτων χωρών από τον Λίβανο. Στο Πεντάγωνο χθες πραγματοποιούνταν συνεχείς συσκέψεις για την οργάνωση της όλης επιχείρησης, που θεωρείται αρκετά σύνθετη, και στην οποία η Κύπρος αναμένεται να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο. Στη Μεγαλόνησο καταφθάνουν, ήδη, υπήκοοι διαφόρων χωρών που κατάφεραν να φύγουν από τις φλόγες του πολέμου και τα πάντα είναι έτοιμα για να υποδεχθούν εκατοντάδες άλλους, καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στην πολύπαθη περιοχή. Αθήνα και Λευκωσία σε αυτή τη φάση βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για τον καλύτερο συντονισμό και ενώ τρία ελληνικά C-130 καθώς επίσης δύο αρματαγωγά και δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού αναλαμβάνουν δράση στην προσπάθεια απεγκλωβισμού. Την ετοιμότητα της χώρας να συνδράμει την επιστροφή Ελλήνων πολιτών από Λίβανο και Ισραήλ επιβεβαίωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της Αθήνας να αναλάβει ανθρωπιστική δράση.

Επαναπατρισμός

Στο Πεντάγωνο, παρόντος του Νίκου Δένδια, σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία εξέτασε όλες τις κρίσιμες παραμέτρους γύρω από τον επαναπατρισμό 3.500 κατόχων ελληνικών διαβατηρίων και άλλων περίπου 1.000 εξαρτώμενων μελών (σύζυγοι και παιδιά). Ταυτόχρονα, η ελληνική πλευρά, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Κύπριου υπουργού Άμυνας, Βασίλη Πάλμα, για αποστολή C-130 στον Λίβανο, έχει συμπεριλάβει στο σχέδιο εκκένωσης τουλάχιστον 1.000 Κύπριους, από τους οποίους 100 ήδη έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να εγκαταλείψουν την περιοχή και περιμένουν σχετικές οδηγίες από το κυπριακό ΥΠΕΞ. Στις συσκέψεις στο Πεντάγωνο συμμετείχαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, και ο υπαρχηγός ΓΕΝ, υποναύαρχος Γεώργιος Φλώρος ΠΝ (ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ, αντιναύαρχου Δημήτριου-Ελευθέριου Κατάρα ΠΝ, λόγω απουσίας του για υπηρεσιακούς λόγους).

Εκτός των Ελλήνων και Κυπρίων, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πανέτοιμες να σπεύσουν σε βοήθεια όλων όσοι θέλουν να εγκαταλείψουν τη φλεγόμενη χώρα της Μέσης Ανατολής. Με την ενεργοποίηση του σχεδίου «Κόσμος», σε πρώτη φάση το υπουργείο Εξωτερικών θα ενημερώσει τη Βηρυτό αλλά και τον ισραηλινό στρατό, καθώς οι IDF (Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ) ελέγχουν πλήρως και εκ των συνθηκών τον εναέριο χώρο αλλά και τη θαλάσσια περιοχή του Λιβάνου.

Τα δύο σχέδια

Η επιχείρηση προβλέπει τη μεταφορά τους είτε από αέρος είτε διά θαλάσσης. Στην περίπτωση της εναέριας επιλογής, δύο μεταγωγικά C-130 θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Βηρυτού και θα επιστρέψουν στην Ελλάδα με ενδιάμεση στάση στην Κύπρο. Στην επιλογή της θαλάσσιας οδού, δύο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού θα πλεύσουν έως τον Λίβανο συνοδεία δύο φρεγατών. Σε αυτή την περίπτωση, τα πλοία θα επιλέξουν τα λιμάνια της Βηρυτού, της Τρίπολης ή και της Νάκουρα στον Νότιο Λίβανο.

Η Κύπρος ήδη, από το βράδυ της Τρίτης, έχει θέσει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο «Εστία» για την υποδοχή και τον επαναπατρισμό πολιτών τρίτων χωρών μέσω της επικράτειάς της. Την ίδια ώρα, μεταγωγικά αεροσκάφη από Γερμανία και ΗΠΑ έχουν καταφθάσει στο αεροδρόμιο της Πάφου και είναι έτοιμα να απογειωθούν στην περίπτωση που χρειαστεί να προχωρήσουν στον απεγκλωβισμό των υπηκόων τους, ενώ σε ετοιμότητα είναι και οι βρετανικές βάσεις. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι χθες ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τζον Χίλι, μετέβη στην Κύπρο για να συναντήσει μέρος του βρετανικού προσωπικού που προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο εκκένωσης του Λιβάνου όσον αφορά τους Βρετανούς υπηκόους. Θυμίζουμε ότι οι βρετανικές βάσεις σε Ακρωτήρι και Δεκέλεια, οι οποίες είναι εγκατεστημένες στη Μεγαλόνησο από το 1878, θεωρείται ότι έχουν στρατηγικό χαρακτήρα στην ευρύτερη περιοχή. Αυτές οι βάσεις φιλοξενούν μια σειρά από στρατιωτικό προσωπικό, αεροσκάφη και εξοπλισμό που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Χρησιμοποιούνται επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και τους συμμάχους του για σκοπούς συλλογής πληροφοριών και παρακολούθησης για άλλες δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.