Σύγκρουση κορυφής στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) αποκάλυψε το Politico σε χθεσινό του δημοσίευμα. Ο επικεφαλής του ΕΛΚ και της ομάδας του στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, φέρεται να είναι σε μετωπική σύγκρουση με τον Θανάση Μπακόλα, πρώην σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη και νυν γενικό γραμματέα του ΕΛΚ.
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ ήταν προ πενταετίας ο επίσημος υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, πλην όμως δεν έγινε δεκτός από τις άλλες πολιτικές ομάδες, ως ιδιαίτερα συγκρουσιακός. Έτσι προέκυψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Έκτοτε ο Βέμπερ ασκεί την επιρροή του από τη θέση του επικεφαλής του ΕΛΚ, έχοντας δημιουργήσει αρκετούς εχθρούς. «Αν κάθε φορά που κάποιο μέλος μάς έλεγε μια σούπερ απόρρητη ιστορία κατά του Βέμπερ παίρναμε ένα ευρώ, δεν θα χρειαζόταν να δουλεύουμε», γράφουν σαρκαστικά στο Politico.
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ αρέσκεται να εγκαθιστά έμπιστα στελέχη σε καίριους ρόλους του ΕΛΚ. Στο πλαίσιο αυτό θέλησε να διορίσει έναν Βέλγο ευρωβουλευτή που απέτυχε να επανεκλεγεί, τον Τομ Βαντενκεντελέρ, στη θέση του «διευθυντή της δέσμευσης των κομμάτων-μελών». Σε email που έστειλε την Παρασκευή, ο Θανάσης Μπακόλας ανέφερε ότι μετά τον διορισμό ο Βέμπερ άλλαξε το οργανόγραμμα και έστειλε γραπτό μήνυμα όπου έχριζε τον Βαντενκεντελέρ ως αντ’ αυτού του. «Δεν μπορώ να υποχρεώσω και να επιβάλω τις απαιτήσεις του προέδρου», έγραψε ο Μπακόλας, τονίζοντας ότι η θέση επιτελάρχη δεν προβλέπεται από τον κανονισμό του κόμματος και δεν επιτρέπεται από τη βελγική νομοθεσία, έναντι της οποίας είναι ο ίδιος υπεύθυνος, ως γενικός γραμματέας του κόμματος.
Τη Δευτέρα συνεδρίασε η επιτροπή προεδρίας του ΕΛΚ, όπου ο Βέμπερ, ως πρόεδρος, ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει σύμβαση που θα καθιστά τον Βαντενκεντελέρ επικεφαλής του «υπουργικού συμβουλίου» του. Παρουσίασε, επίσης, τις θέσεις που θα εισηγηθεί στην πολιτική συνέλευση του ΕΛΚ, που είναι σε εξέλιξη από χθες. Αφορούν αλλαγές κυρίως στο ζήτημα λειτουργίας του κόμματος και στον τρόπο διαπραγμάτευσης με τις άλλες ευρωομάδες.
Εδώ βρίσκεται η ουσία της σύγκρουσης: Το προηγούμενο διάστημα ο Βέμπερ επιχείρησε άνοιγμα προς την Τζόρτζια Μελόνι και άλλες πολιτικές δυνάμεις δεξιά του ΕΛΚ. Οι θέσεις που εισηγείται στην πολιτική συνέλευση διαμορφώνουν το πλαίσιο για λιγότερη συνεργασία με τους σημερινούς εταίρους (Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθερους, Πράσινους) και περισσότεροι με δεξιότερες δυνάμεις.
Πλην όμως, όπως σημειώνει το Politico, αρκετά εθνικά κόμματα διαφωνούν με αυτή τη γραμμή. Μεταξύ τους ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ, ο Φινλανδός Πέτερι Όρπο και ο ηγέτης των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Φρίντριχ Μερτς. Στο πλαίσιο αυτό ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη φέρεται να είναι το όχημα για να χαλιναγωγηθεί ο Βέμπερ. Ο διορισμός του Βαντενκεντελέρ είναι η αφορμή και η πολιτική συνέλευση του ΕΛΚ θα είναι η αρένα. Πάντως, όπως ανέφερε ανώτερο στέλεχος του ΕΛΚ στο Politico, «o Βέμπερ τείνει να κερδίζει αυτές τις μικρές μάχες».