Άυξηση επιδομάτων, αναγνώριση τριτέκνων και 13 περιφερειακά δημογραφικά σχέδια

Τι προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο 2025-2028 για φοροελαφρύνσεις και ενίσχυση εισοδημάτων
17:09 - 1 Οκτώβριος 2024

Το μείζον εθνικό ζήτημα του Δημογραφικού μπήκε κεντρικά κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με στόχο τη στήριξη των νέων γονέων και την ενδυνάμωση του εργατικού δυναμικού. Η αρμόδια υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, παρουσίασε τους άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης που κινούνται στη στήριξη της οικογένειας, την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, τη διαχείριση της γήρανσης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Το ΕΣΔ θα χωρίζεται και σε επιμέρους 13 μικρά περιφερειακά δημογραφικά σχέδια. Και αυτό καθώς οι παράμετροι του Δημογραφικού δεν είναι ίδιες σε όλη τη χώρα. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο θα περιλαμβάνει τη δημιουργία Παρατηρητηρίου για το Δημογραφικό με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα, αυξάνεται στα 250 ευρώ (από 216 ευρώ) το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, όπως και η προσαύξηση για κάθε παιδί σε 75 ευρώ (έναντι 50 ευρώ). Το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ αυξάνεται σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, ενώ θα ισχύει και κριτήριο κινητής περιουσίας. Όσον αφορά το επίδομα παιδιού, η 1η κλίμακα αυξάνεται στα 75 ευρώ και στα 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα. Παράλληλα ενοποιούνται η 2η και η 3η εισοδηματική κλίμακα σε μία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ποσό για τους δικαιούχους της 3ης κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά παιδί στα 45 ευρώ και στα 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα. Επίσης, θα προβλέπεται η διά βίου αναγνώριση της τριτεκνικής ιδιότητας σε σχεδόν 200.000 οικογένειες. Ενώ η πιστοποίηση θα γίνεται μέσω πλατφόρμας, η οποία διασταυρώνει τα ληξιαρχικά στοιχεία. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξάνεται η ποσόστωση για τις προσλήψεις τρίτεκνων στο Δημόσιο ώστε να ανέλθει σε ίδιο ποσοστό με τους πολύτεκνους, από 12% σε 16% στο σύνολο των προκηρυσσόµενων θέσεων. Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η πανελλαδική επέκταση του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς», ενώ στο τέλος Οκτωβρίου θα δημοσιευτεί η πρόσκληση προς τους δήμους και τους ιδιώτες για τη δημιουργία 20.000 νέων θέσεων σε υφιστάμενους ή νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Τετραετές πακέτο παροχών 4 δισ. €

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε το Μεσοπρόθεσμο 2025-2028. Δίπλα του ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς

Σε εισοδηματικές ενισχύσεις και φοροελαφρύνσεις 4 δισ. ευρώ την τετραετία 2025-2028 ποντάρει η κυβέρνηση με το νέο Μεσοπρόθεσμο που κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή και σύμφωνα με το οποίο ο πήχυς του πλεονάσματος και των καθαρών πρωτογενών δαπανών τοποθετείται υψηλότερα, ενώ καθοδικά θα κινηθεί το δημόσιο χρέος.

Κλειδί για τις νέες παροχές θα αποτελέσουν οι εισπράξεις από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, που υπολογίζονται σε 2,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2027. Παρουσιάζοντας το Μεσοπρόθεσμο, ο υπουργός Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκης, επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι με την ενεργοποίηση των νέων ψηφιακών εργαλείων και την επέκταση και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλο το φάσμα της αγοράς να εισρεύσουν αυτά τα χρήματα στα κρατικά ταμεία.

Μάλιστα, όπως τόνισε, οι πρόσθετες εισπράξεις θα ανοίξουν τον δρόμο για περαιτέρω μειώσεις φόρων που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ του 2023. Αρμόδια στελέχη εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι ο στόχος θα επιτευχθεί και σε συνεννόηση με την Κομισιόν τα πρόσθετα έσοδα θα κατευθυνθούν για τη μείωση της φορολογίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, αν και με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες οποιοδήποτε υπερπλεόνασμα από συγκυριακούς λόγους δεν θα μπορεί να ξοδεύεται για παροχές, ωστόσο τα πρόσθετα έσοδα από ενεργητικές φορολογικές πολιτικές (π.χ. καταπολέμηση φοροδιαφυγής) μπορούν έπειτα από διαπραγμάτευση με την Κομισιόν να αξιοποιηθούν για μειώσεις φόρων.

Αν και όλα θα εξαρτηθούν από την πραγματική απόδοση των μέτρων την τριετία 2026-2028, ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα βρίσκονται οι ακόλουθες κινήσεις:

– «Κούρεμα» κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2026 και πλήρης κατάργησή τους σε βάθος χρόνου.

– Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επιχειρήσεις και μπλοκάκια.

– Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών (-1% από την 1η Ιανουαρίου 2025).

– Μείωση κανονικού (24%) και χαμηλού (13%) συντελεστή ΦΠΑ.

– Παρεμβάσεις στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, κυρίως υπέρ των μεσαίων εισοδημάτων.

Ο πρωθυπουργός στην Αλεξανδρούπολη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται αύριο τον Έβρο για να παραστεί στην επίσημη έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του FSRU και της μονάδας LNG στην Αλεξανδρούπολη. Στην εκδήλωση αναμένεται να παραστούν και Βαλκάνιοι ηγέτες, οι χώρες των οποίων συμμετέχουν στο εμβληματικό για την περιοχή εγχείρημα. Συμφωνίες έχουν γίνει και θα προμηθεύονται φυσικό αέριο μέσω της μονάδας επεξεργασίας η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, η Ρουμανία, η Σερβία, καθώς και η Μολδαβία, η Ουκρανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία. Η παρουσία του πρωθυπουργού στην ακριτική περιοχή αποκτά βαρύνουσα σημασία, με δεδομένο ότι το Μεταναστευτικό (μετά την απόφαση της Γερμανίας να κλείσει τα σύνορά της) αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα για την Αθήνα.