Αυστηρές ποινές για τους αδιάφορους γονείς

Ο Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να προστατεύσει τα παιδιά από τη βία των ανηλίκων - Ένας χρόνος φυλακή (τουλάχιστον) και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κηδεμόνες
17:01 - 1 Οκτωβρίου 2024

Σε αυστηρά μέτρα με στόχο την αντιμετώπιση της ανήλικης βίας προσανατολίζεται η κυβέρνηση, μετά τα αλλεπάλληλα περιστατικά των τελευταίων ημερών που έχουν σοκάρει όλη την Ελλάδα. Το θέμα τέθηκε κεντρικά στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να φέρει τους (αδιάφορους) γονείς προ των ευθυνών τους, αυστηροποιώντας κατ’ αρχάς το πλαίσιο που αφορά την παραμέληση των παιδιών και αυξάνοντας τις ποινές για το αδίκημα της πλημμελούς γονικής εποπτείας. Παράλληλα η κυβέρνηση προωθεί σειρά αναμορφωτικών μέτρων για εφήβους 12-15 ετών που παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά, αν και τελικά δεν αποφασίστηκε η μείωση του ορίου αναμόρφωσης από τα 15 στα 14 χρόνια.

Οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, παρουσίασαν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση περιπτώσεων εγκληματικότητας, προτείνοντας την αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης των γονέων που παραμελούν την εποπτεία των ανήλικων παιδιών τους. Σημειώνεται ότι έως τώρα η προβλεπόμενη τιμωρία για το συγκεκριμένο αδίκημα είναι ποινή φυλάκισης έως ένα έτος. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ωστόσο εισηγήθηκε η ποινή φυλάκισης να αυξηθεί και να είναι τουλάχιστον ένα έτος, ενώ θα προβλέπεται και ελάχιστη χρηματική ποινή 5.000 ευρώ στην περίπτωση που η πράξη του ανηλίκου ενέχει στοιχεία βίας ή στρέφεται κατά ανήλικου θύματος. Αν πρόκειται για πράξη που διέπραξε ενήλικος, τότε ορίζεται ως κακούργημα.

Οι οικογένεια

«Το ζήτημα της παραβατικότητας ειδικά στα παιδιά και στους νέους είναι ένα ζήτημα εξαιρετικά πολυσύνθετο και αφορά πρωτίστως και τις ίδιες τις οικογένειες. Το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οικογένεια ως τον βασικό πυρήνα ανατροφής των παιδιών, όμως έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πιο αυστηρές τις ποινές και τα ζητήματα που αφορούν την παραμέληση ανηλίκων. Θα μας απασχολήσουν πολύ στο μέλλον όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε παράλληλα μία νέα εφαρμογή (Safe Youth), η οποία θα δίνει τη δυνατότητα σε εφήβους εκτός σχολικού περιβάλλοντος να ειδοποιούν την Αστυνομία, αν ένα παιδί αισθάνεται ότι για οποιονδήποτε λόγο κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα.

Ήδη η πρωτοβουλία Stop Bullying έχει «αγκαλιαστεί» από τις σχολικές κοινωνίες και έχει δώσει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Επιπροσθέτως, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για αυστηρότερη ποινική μεταχείριση της οπλοκατοχής ειδικά στους νέους.

Ειδικότερα στο υπουργικό προτάθηκε η ακριβέστερη οριοθέτηση της έννοιας του μαχαιριού σε «γενικής χρήσης» και σε «ειδικής», να μπουν περιορισμοί στην πώληση ή τη διάθεσή τους ειδικά για ανηλίκους, καθώς και να ληφθούν μέτρα ασφαλείας για φύλαξη και μη παραχώρησης σε τρίτους, όπως και η διαφοροποίηση της ποινικής μεταχείρισης για μαχαίρια γενικής και ειδικής χρήσης. Επιπλέον, αυξάνεται το ελάχιστο όριο ποινής για την οπλοκατοχή ιδίως πυροβόλων όπλων, πυρομαχικών και λοιπών, όπως και τα ελάχιστα όρια ποινής για την οπλοφορία. Προωθείται επίσης διάταξη για την αναβάθμιση σε κακούργημα της οπλοφορίας με πυροβόλα όπλα.